انگشت اتهام هند و پاکستان به سمت یکدیگر؛

آتش‌بس شکننده در کشمیر

گروه بین الملل
کدخبر: 534751
پس از اعلام آتش‌بس کامل میان هند و پاکستان به میانجیگری آمریکا، دو کشور بلافاصله یکدیگر را به نقض توافق و ادامه درگیری متهم کردند.
آتش‌بس شکننده در کشمیر

جهان صنعت – چند ساعت پس از اعلام آتش‌بس کامل میان هند و پاکستان به میانجیگری آمریکا، دو کشور یکدیگر را به نقض توافق متهم کردند.

به گزارش دویچه‌وله، هند و پاکستان صبح یکشنبه (۲۱ اردیبهشت) ساعاتی پس از آنکه دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اعلام کرد این دو کشور با آتش‌بس کامل و فوری از تشدید تنش‌ها عقب‌نشینی کرده‌اند، یکدیگر را به نقض آتش‌بس متهم کردند. وزارت خارجه هند اعلام کرد که در پاسخ به نقض‌های مکرر آتش‌بس از سوی پاکستان واکنش نشان داده است. ویکرام میسری، معاون وزیر امور خارجه هند، در یک نشست خبری از پاکستان خواست تا برای جلوگیری از موارد بیشتر نقض آتش‌بس اقدامات مناسب انجام داده و وضعیت را با جدیت و احساس مسوولیت مدیریت کند. او افزود که به نیروهای مسلح هند دستور داده است که با قاطعیت به موارد نقض آتش‌بس پاسخ دهند.

همزمان اسلام‌آباد از تعهد به اجرای آتش‌بس سخن گفته و اعلام کرد که نیروهای ارتش پاکستان با مسوولیت‌پذیری و خویشتن‌داری با موارد نقض آتش‌بس توسط هند برخورد می‌کنند.

در این میان، خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرنگاران خود در شهر سرینگر، واقع در کشمیر تحت کنترل هند، از شنیده ‌شدن صدای انفجارهای مهیب گزارش داد. یک مقام ارشد در کشمیر تحت کنترل پاکستان نیز به این خبرگزاری گفت: تبادل آتش به صورت پراکنده در امتداد خط کنترل مرزی همچنان ادامه دارد. همزمان روزنامه ایندیا تودی نیز نوشت که احتمال دارد آتش‌بس در بخش‌های دیگری از مرز غربی نیز نقض شده باشد. طبق این گزارش دو پهپاد که وارد حریم هوایی هند شده بودند، سرنگون شدند. در همین رابطه عطاءالله تارر، وزیر اطلاعات پاکستان در مصاحبه‌ای با شبکه خبری جئو نیوز گفت: تا این لحظه، هیچ‌گونه نقض آتش‌بس از سوی پاکستان رخ نداده است. او این اتهام را بی‌اساس دانسته و خواستار حاکمیت عقلانیت شد. در بیانیه‌ای از سوی وزارت خارجه پاکستان نیز تاکید شده است که این کشور همچنان به اجرای توافق آتش‌بس پایبند است.

تردید درباره ثبات آتش‌بس

پاکستان و هند پس از چند روز درگیری  خونین شامل حملات هوایی، موشکی، پهپادی و توپخانه‌ای که دست‌کم ۶۰‌کشته برجای گذاشت و هزاران نفر را در دو سوی مرز و کشمیر تقسیم ‌شده مجبور به ترک خانه‌هایشان کرد، سرانجام در روز شنبه ۲۰‌اردیبهشت توافق کردند که فورا آتش‌بس کامل را اجرا کنند.

این خبر به‌طور غیرمنتظره‌ای از سوی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا اعلام شد. او در شبکه ‌اجتماعی‌اش «تروث سوشال» از رهبران هند و پاکستان به خاطر درک اینکه زمان توقف درگیری فرارسیده تقدیر کرد و وعده داد تجارت با هر دو کشور را به شکل قابل‌توجهی افزایش دهد. او همچنین گفت که با دهلی‌نو و اسلام‌آباد همکاری خواهد کرد تا ببیند آیا پس از هزار سال می‌توان راه‌حلی برای مساله کشمیر یافت یا نه.

گفتنی است، تنش‌ها میان پاکستان و هند در پی وقوع یک حمله تروریستی در ماه گذشته در بخش هندی کشمیر آغاز شد که در آن ۲۶‌نفر که عمدتا گردشگران هندو بودند، کشته شدند. هند این حمله را به گروهی مرتبط با لشکر طیبه نسبت داده است. این گروه افراطی در پاکستان مستقر است و در فهرست سازمان‌های تروریستی سازمان ملل قرار دارد. در مقابل پاکستان هرگونه دخالت در این حمله را رد کرده و خواستار تحقیقات مستقل شده است.

خبر آتش‌بس میان دهلی‌نو و اسلام‌آباد با استقبال کشورهایی چون بریتانیا، ایران و سازمان ملل مواجه شد. چین نیز که با هند و پاکستان مرز مشترک دارد نسبت به ادامه نقش سازنده خود ابراز تمایل کرده و گفت پکن نگران هرگونه تنش‌آفرینی است. به گزارش خبرگزاری فرانسه با این حال برخی کارشناسان درباره ثبات آتش‌بس میان هند و پاکستان تردید دارند و دراین‌باره محتاطانه ابراز نظر می‌کنند. به باور برخی، این آتش‌بس به صورت عجولانه در لحظه اوج تنش‌ها شکل گرفت و به نظر می‌رسد طرفین درگیر، تفسیر متفاوتی از آن دارند.

سایت خوان