6 - 09 - 2024
چالشهای صنعت فولاد در قرن 21
چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 را میتوان از جنبههای مختلفی مورد بررسی قرار داد که از تامین مواد اولیه تا زمان قیمتگذاری محصولات نهایی، کارخانهجات را با مشکلات جدی مواجه میکند.
محصولات فولادی بهطور مستقیم و غیرمستقیم در بسیاری دیگر از صنایع بهکار میروند و درصورت بیتوجهی به موانع ایجادشده در روند کار این صنعت میتوان انتظار داشت که چرخه اقتصادی نیز دچار اختلال شود. به همین خاطر ما سعی داریم تا در این مقاله به بررسی چالشهای مهم صنعت فولاد بپردازیم.
مهمترین چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 کدام است؟
فولاد، آلیاژی از آهن و کربن است که بهعنوان یک ماده پایه درزمینه ساختوساز، حملونقل، خودروسازی و بخشهای مختلف بهکار گرفته میشود. به همین خاطر بهدنبال بروز هرگونه تغییری در این صنعت، باید شاهد اتفاقات زنجیروار در دیگر صنایع بود.
در شرایط اقتصادی کنونی، صنعت فولاد با چالشهای خاصی مواجه است که ناشی از نگرانیهای زیستمحیطی، فشارهای اقتصادی، روندهای تکنولوژیکی و پویایی بازار است که میخواهیم آنها را بررسی کنیم.
نحوه تامین مواد اولیه در صنعت فولاد
درحالحاضر تنها تعدادی از کشورها درزمینه استخراج مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت محصولات فولادی فعالیت میکنند و بهعنوان بزرگترین صادرکنندگان جهان شناخته میشوند.
ازطرفی برخی از کشورها که منابعی خوبی از سنگ آهن را در اختیار دارند، بهدلیل عدمدسترسی به تجهیزات مناسب برای استخراج مواد اولیه مورد نیاز خود با مشکلات عمدهای دستوپنجه نرم میکنند.
در همین راستا میتوان گفت که نحوه تامین مواد اولیه یکی از اساسیترین چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 است که امکان دارد رشد و توسعه بسیاری دیگر از صنایع را نیز تحتتاثیر قرار دهد.
ایران یکی از کشورهایی است که درزمینه ساخت محصولات فولادی، فعالیتهای زیادی انجام میدهد اما هنوز هم با گذشت سالهای زیادی از زمان رونقگرفتن این صنعت، فرایند استخراج و تامین مواد اولیه یکی از بزرگترین مشکلات در سر راه کارخانهجات محسوب میشود .
ضرورت در پایداری صنعت فولاد
یک چالش اساسی برای صنعت فولاد، تاکید روزافزون بر پایداری و تعهد به مسئولیتهای زیستمحیطی است. این صنعت بهعنوان یکی از عوامل اصلی در انتشار کربن، نیاز به نظارت فزایندهای دارد.
هنگام بررسی چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 به این مسئله پی میبرید که حفظ محیطزیست بیشتر از هر زمان دیگری مورد بحث قرار میگیرد و باید راهکارهایی را ارائه داد که به تولید محصولات پاکتر و سازگارتر منجر شود.
بر همین اساس تولیدکنندگان فولاد مجبور به اتخاذ تدابیری هستند تا بهدنبال سرمایهگذاری در فناوریهای نوین برای جذب حداکثری گازهای گلخانهای و کاهش ردپای کربن، این مشکل را تاحدامکان برطرف کنند.
تغییر در میزان عرضه و تقاضای فولاد
صنعت فولاد بهدلیل بازتاب شرایط کلی بازار از اهمیت بالایی برخوردار است و بدون شک در زمان رونق اقتصادی، سطح تقاضا برای خرید محصولات این صنعت نیز افزایش پیدا میکند و چنانچه رکورد داخلی یا جهانی بهوجود آید، باید منتظر سقوط آن بود.
در واقع یکی از چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 مربوط به میزان عرضه و تقاضا میشود. درحالحاضر ایجاد تعادل بین این معیارها بهدنبال بروز اتفاقهای سیاسی و اقتصادی در سطح دنیا دستخوش تغییرات زیادی شده است.
ازآنجاییکه برخی از تولیدکنندگان مطرح جهان در سالهای اخیر میزان صادرات خود را با هزینه کمتری افزایش دادند، بسیاری از کشورهای دیگر برای جبران این حجم از مازاد واردات، تولید داخلی را پایین آوردند که نتیجه نهایی این کار، سقوط موقتی قیمت فولاد بود.
نوسانات اقتصادی در سطح دنیا
چشمانداز اقتصاد جهانی و هرگونه تغییر در روند آن، باعث نوسان قیمت مواد خام، تشدید رقابت ازسوی تولیدکنندگان فولاد و بروز اختلافهای تجاری میشود که همواره مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
شوکهای اقتصادی در سطح جهانی که یک نمونه بارز آن مشکلات ناشی از همهگیری ویروس کرونا است، موجب آسیبپذیری اغلب صنایع کاربردی ازجمله تولید محصولات فولادی میشود.
پیشرفت فناوری و چالشهای صنعت فولاد در قرن 21
برای دسترسی به بازارهای جهانی باید همگام با پیشرفت فناوری حرکت کرد که عدمتوجه به این مسئله امکان دارد باعث کاهش بهرهوری و همچنین پایینآوردن میزان سود در هر صنعتی شود.
همانطور که پیشرفت فناوری موجب دسترسی به فرصتهای جدید و ارزندهای برای ارتقای سطح کاری صنایع فولاد میشود اما باید انتظار داشت که این فرایند چالشهایی را نیز ایجاد کند.
براساس آمارهای ارائهشده، استفاده از تجهیزات و فناوریهای جدید تا یک حد مشخصی در افزایش بهرهوری صنعت فولاد نقش دارد و لازم است که فعالان این حوزه، نیاز به سرمایهگذاری بیشتر برای این کار را نیز مد نظر قرار دهند.
برای خرید تجهیزات متنوع که نحوه کار صنعت فولاد را متحول میکند و موجب ساخت محصولات بهتری میشود، باید هزینه قابل توجهی را اختصاص داد که امکان دارد کمی برای صنعت فولاد دردسرساز شود.
در همین راستا برای رویارویی با چالشهای صنعت فولاد که مربوط به پیشرفت فناوری میشود باید تعادلی بین پذیرش نوآوریها و بهکارگیری نیروی انسانی ماهر ایجاد کرد، بهگونهای که ازنظر اقتصادی بهصرفه باشد.
ایجاد تغییر در صنایع وابسته به فولاد
تغییرات سریع در صنایع ساختمانی و خودروسازی که از مصرفکنندگان عمده محصولات فولادی هستند، در ایجاد چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 بسیار موثر واقع میشود که دراینبین باید به مواردی همچون افزایش تقاضا برای ساخت قطعات سبکوزن اشاره کرد.
با توجه به این مسئله، تولیدکنندگان حوزه فولاد باید متناسب با نیازهای مشتریان، تنوع بیشتری به محصولات خود بدهند تا بتوانند خواستههای متقاضیان را برآورده کنند و در بازار رقابتی باقی بمانند.
هزینه حاملهای انرژی برای صنعت فولاد
برای تولید و عرضه انواع محصولات فولادی، علاوهبر استفاده از دستگاههای پیشرفته و بهکارگیری نیروی کار ماهر باید به مقوله تامین انرژی نیز توجه زیادی داشته باشید.
چنانچه هزینه نهایی برای تامین انرژی در بخش صنعت فولاد افزایش پیدا کند این احتمال وجود دارد که بسیاری از کارخانهجات دچار مشکلاتی برای ادمه فعالیت خود شوند. به همین خاطر هزینه تامین حاملهای انرژی نیز یکی دیگر از چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 بهشمار میرود.
هرگونه نوسانی در هزینه تمامشده آب، برق و گاز بیشترین تاثیر را بر نمودار قیمتی محصولات فولادی میگذارد و باعث میشود تا کارخانهجات در هنگام برآورد قیمت تمامشده محصول، این مورد را نیز در نظر بگیرند.
چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 بر سر قیمتگذاری
سیاستهایی که درزمینه قیمتگذاری محصولات فولادی اعمال میشود، در تداوم تولید و همچنین جلب رضایت مشتریان تاثیر چشمگیری دارد و در نهایت میزان سودآوری کارخانهجات را تعیین میکند.
در زمان تعیین قیمت روز فولاد ازسوی تولیدکنندگان، عوامل متعددی مورد توجه قرار میگیرد که علاوهبر مشخصات فنی شامل مسائل دیگری همچون نوسان نرخ ارز، مسائل سیاسی و اقتصادی نیز میشود.
راهکارهای صنعت فولاد برای مقابله با چالشهای قرن 21
صنعت تولید فولاد در سالهای اخیر دستخوش تغییرات قابل توجهی شده و بهخوبی خود را با روندهای پیشآمده همسو کرده است. برخی از فرایندهای کاربردی در این زمینه عبارتاند از:
- استفاده از کوره قوس الکتریکی: یکی از فعالیتهای اساسی در این صنعت، استفاده از کوره قوس الکتریکی است که در مقایسه با نمونههای قدیمی، سرعت بالاتری را در تامین تقاضای بازار ارائه میدهد.
- ارائه محصولات متنوع: برای عبور از چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 باید نیازهای مشتریان بهدرستی پاسخ داده شود و به همین دلیل تولیدکنندگان سعی دارند تا با ارائه ویژگیهای خاصی همچون مقاومت در برابر خوردگی، وزن پایین و استحکام بالا، سبد محصولات خود را متنوعتر کنند.
- بهکارگیری فناوری: استفاده از فناوریهای نوین درزمینه اتوماسیون اداری و تجزیهوتحلیل دادهها، انقلابی در فرآیندهای تولید فولاد ایجاد کرد. این مورد کارایی صنعت را بهبود میبخشد، میزان ضایعات را کاهش میدهد؛ باعث ارتقای عملیات کنترل کیفیت میشود و امکان پیشبینی فعالیتهای لازم برای تعمیر و نگهداری تجهیزات را فراهم میکند.
- امکان بازیافت: صنعت فولاد با پذیرش اصول اقتصادی، عملیاتهایی را برای بازیافت و استفاده مجدد از محصولات فولادی در دستور کار خود قرار داد که این کار علاوهبر کاهش اثرات زیستمحیطی، باعث حفظ منابع و کاهش هزینههای تولید میشود.
برخی از چالشهای صنعت فولاد در قرن 21 که امکان دارد مشکلاتی را در روند فعالیت کارخانهجات و فعالان این حوزه ایجاد کند، مربوط به نحوه تامین مواد اولیه، نوسان اقتصادی، پویایی بازار فولاد و نحوه قیمتگذاری است.
برای اینکه صنعت فولاد از این موانع بهخوبی عبور کند و همسو با تغییرات موجود پیش برود، راهکارهایی ارائه میشود که شامل پذیرش اصول اقتصادی و بهکارگیری فناوریهای نوین است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد