26 - 08 - 2024
واکنش بازار خودرو به ادامه شرایط تورمی
با وجود اینکه تورم بخش صنعتی نسبت به سال گذشته افزایش یافته اما قیمت کارخانهای خودرو ثابت مانده است. همین نکته باعث شده تا سرمایهگذاران در شرایط تورمی کنونی به فکر خرید خودرو با قیمت کارخانهای باشند چراکه علاوه بر تفاوت قیمت خودرو در کارخانه و بازار، به دلیل ادامه شرایط تورمی احتمال افزایش قیمت بیشتر آن در آینده نیز وجود دارد.
تاثیر شرایط اقتصادی ایران در بازار خودرو
برخلاف سایر کشورهای جهان، خودرو در ایران یک کالای سرمایهای به حساب آمده و سرمایهگذاری اصولی در آن میتواند، بازدهی مناسبی نصیب افراد کند. برای تحلیل قیمت خودرو باید در پله اول شرایط اقتصاد کلان ایران را بررسی کرد.
اقتصاد کلان، دانشی است که به بررسی دادههایی همچون تورم، نقدینگی، نرخ بهره و … پرداخته و با استفاده از آن میتوان بازار مناسب و زمان مناسب برای خرید و فروش دارایی را شناسایی کرد. سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از آموزش اقتصاد کلان نه تنها در بازار خودرو بلکه در سایر بازارهای مالی همچون طلا، بورس، دلار و مسکن سرمایهگذاریهای هوشمندانه و با سود بالا داشته باشند. به عنوان مثال، نرخ بهره یکی از فاکتورهای مهم اقتصاد کلان است و افزایش یا کاهش آن میتواند بر بازار خودرو تاثیرگذار باشد. فرض کنید دولت نرخ بهره را از ۲۰٪ به ۴۰٪ افزایش دهد. در این صورت مردم ترجیح میدهند به جای خرید خودرو یا سایر داراییها، در بانک سپردهگذاری کنند. در طرف مقابل، کاهش نرخ بهره میتواند رونق بازار خودرو و سایر بازارهای مالی را در پی داشته باشد.
البته تفسیر و ارتباط دادههای اقتصاد کلان به صورت خطی انجام نمیشود، بدین معنی که برای انجام یک تحلیل اصولی بایستی مجموعهای از فاکتورهای اقتصاد کلان را به صورت همزمان تفسیر کنید.
تاثیر تورم در بازار خودرو
تورم به معنای افزایش سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات است. هرچه تورم بیشتر شود، قدرت خرید پول شما کاهش پیدا میکند. به همین دلیل است که در شرایط تورمی، اغلب مردم به سراغ خرید طلا میروند. در کشور ما، علاوه بر طلا، خرید خودرو به عنوان پوششی در برابر تورم، در نظر گرفته میشود. با این حال، خرید خودرو باید با تحلیل شما از اقتصاد کلان همراه باشد تا بتوانید بازدهی بیشتر نسبت به رشد نرخ تورم به دست بیاورید.
به طور کلی، هرچه تورم بیشتر شود، قیمت خودرو نیز افزایش مییابد. با این وجود در ایران، قیمت کارخانهای خودرو توسط شورای رقابت تعیین میشود. به عبارت دیگر، قیمت کارخانهای خودرو بر اساس شرایط عرضه و تقاضای خودرو تعیین نمیشود. همین نکته موجب شده که با وجود افزایش تورم در بخش تولید خودرو و قطعات، قیمت کارخانهای خودرو رشد چندانی نداشته باشد. با این حال، قیمت خودرو در بازار آزاد معمولا فاصله معناداری با قیمت کارخانهای آن دارد.
تاثیر میزان تولید در بازار خودرو
از آنجایی که دولت، خودروسازان را مجبور میکند تا قیمتهای دستوری را بپذیرند و تورم تولیدکننده در بخش صنعت نیز رو به افزایش است، طبیعی است که خودروسازان میزان تولید و عرضه خود را کاهش میدهند. در نتیجه، قیمت خودرو در بازار آزاد افزایش مییابد. بنابراین تورم در بازار خودرو از دو طریق بر قیمتها اثر میگذارد:
- با افزایش بهای تمام شده تولید خودرو برای خودروسازان
- کاهش تولید خودرو به دلیل افزایش قیمت قطعات و ثابت ماندن قیمت دستوری خودرو
با این حال، لازم است که پیش از شروع سرمایهگذاری در بازار خودرو، میزان تولید شرکتهای بزرگ خودروسازی در ایران همچون ایران خودرو و سایپا را بررسی کنید. بدون در نظر گرفتن سایر فاکتورها، کاهش عرضه خودرو میتواند منجر به افزایش قیمت آن در آینده شود.
رابطه قیمت دلار و خودرو در بازار ایران
قیمت دلار نیز یکی دیگر از متغیرهای تاثیرگذار بر بازار خودرو است. در حالت کلی، با افزایش قیمت دلار، شاهد افزایش قیمت خودرو نیز خواهیم بود. چون همزمان با افزایش قیمت دلار، تقاضا برای سایر داراییهای مالی همچون خودرو افزایش پیدا میکند. از طرف دیگر، بسیاری از قطعات خودرو وارداتی بوده و به قیمت ارز وابسته است. از این لحاظ نیز، افزایش قیمت دلار میتواند بهای تمام شده تولید خودرو را افزایش دهد.
تاثیر سیاستهای پولی و مالی در بازار خودرو
یکی از فاکتورهای مهم اقتصاد کلان، بررسی سیاستهای پولی و مالی دولت است که رابطه مهمی با تورم و نرخ بهره، دیگر متغیرهای اقتصادی نیز دارد. بدون در نظر گرفتن سایر فاکتورها، بانکهای مرکزی با به کارگیری سیاستهای پولی مختلف سعی بر کنترل تورم و رشد اقتصادی دارند. به عنوان مثال، یکی از سیاستهای پولی، افزایش نرخ بهره برای کاهش تورم است. با این حال، موفقیت اجرای این سیاست به فاکتورهای دیگری نیز وابسته است. اگر نرخ بهره بیشتر از حد افزایش یابد، احتمال کاهش رشد اقتصادی و رکود و در مواقعی رکود تورمی را به وجود میآورد.
رکود تورمی و بازار خودرو
در صورت وارد شدن به شرایط رکود تورمی یعنی تورم بالا در عین رشد اقتصادی پایین، سرمایهگذاری در بازار خودرو نیز مقرون به صرفه نخواهد بود، چون ممکن است با وجود رشد قیمت، فروشندهای برای خودروی شما پیدا نشود. در حال حاضر، ایران دچار رکود تورمی نشده است اما با توجه به متغیرهای اقتصادی کنونی، احتمال افزایش تورم و به تبع افزایش قیمتها وجود خواهد داشت. بنابراین ضروری است که افراد نحوه استفاده از دادههای علم اقتصاد را صرفا به جهت کاربرد در سرمایهگذاری یاد بگیرند تا بتوانند چه در شرایط تورمی، چه در شرایط رکود اقتصادی و چه در شرایط رکود تورمی بهترین فرصتهای سرمایهگذاری را پیدا کنند.
واردات خودرو و تاثیر آن بر قیمت
از دیگر مباحث مهمی که پیش از سرمایهگذاری در بازار خودرو باید به آن دقت کنید، بررسی آمار مربوط به واردات خودرو است. به طور کلی، افزایش واردات خودرو منجر به افزایش عرضه شده و در نتیجه احتمال کاهش قیمت خودرو وجود خواهد داشت. متاسفانه در شرایط کنونی، میزان واردات خودرو بسیار اندک بوده و محدودیتهای بسیاری در این زمینه نیز وجود دارد. این نکته یعنی کمبود عرضه میتواند به عنوان یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در بازار خودرو، افزایش قیمت را به دنبال داشته باشد.
در شرایط کنونی در بازار خودرو سرمایهگذاری کنیم؟
به صورت کلی، در شرایط تورمی کنونی خرید خودرو روش مناسبی برای حفظ ارزش سرمایه است که در صورت تسلط افراد به دانش اقتصاد کلان میتوان بازدهی مناسبی نیز از آن به دست آورد. اما مسئله مهم زمان خرید شما و مسئله مهمتر زمان فروش خودرو است به طوری که بازدهی مناسبی به دست آید. دانش اقتصاد کلان، ابزاری است که به شما در شناسایی این زمان کمک خواهد کرد. در نهایت باید گفت که نگهداری پول در شرایط کنونی کاملا اشتباه است چون نرخ سود بانکی بسیار از کمتر نرخ تورم بوده و در پایان مدت سپردهگذاری، ارزش سرمایه افراد کمتر میشود. بنابراین توصیه میکنیم با نکاتی که دانش اقتصاد میتواند در اختیار شما بگذارد، سرمایه خود را بین بازارهای مالی مختلف همچون طلا، خودرو، سهام و … تقسیم کنید.
این مطلب توسط جهان صنعت نوشته نشده و انتشار آن به منزله تایید محتوا نیست
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد