نقشه جدید آسهآن

جهان صنعت – تحلیلگران با اشاره به تهدیدات تعرفههای سنگین دولت دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا به نظم تجارت جهانی، تاکید کردند که اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) با ترسیم نقشهای تازه بهدنبال تقویت پیوندهای اقتصادی با چین، کشورهای خلیجفارس و دیگر قدرتهای نوظهور است.
به گزارش کانال خبری نیوز آسیا، عبدالرحمن یعقوب پژوهشگر اندیشکده لَوی استرالیا در این راستا، اظهار داشت: مالزی بهعنوان رییس دورهای آسهآن ممکن است بر گسترش همکاریهای اقتصادی این اتحادیه برای کاهش اثرات تعرفههای ترامپ تاکید کند. وی افزود: تعرفههای ترامپ محرکی برای آسهآن است تا شرکای راهبردی خود را گسترش دهد.
براساس گزارشها، آمریکا در نشستهای دوشنبه و سهشنبه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) حضور ندارد چراکه بسیاری نگران آن هستند که پس از پایان دوره ۹۰روزه توقف تعرفههای آمریکا در ماه ژوئیه (تیر/مرداد) اقدامات جدیدی از سوی دولت ترامپ صورت گیرد.
سران ۱۰کشور عضو آسهآن ممکن است در حاشیه این نشست درباره گسترش پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقهای (RCEP)گفتوگو کنند؛ توافقنامهای که ۳۰درصد از تولید ناخالص داخلی و جمعیت جهان را در بر میگیرد و شامل کشورهای آسهآن، چین، ژاپن، کرهجنوبی، استرالیا، نیوزیلند و هند است.
به گزارش ایرنا، علاوهبر آن نیز براساس پیشنویس بیانیهای که انتظار میرود پس از نشست منتشر شود، آسهآن «نگرانی عمیق» خود را از موج جدید تعرفههای آمریکا ابراز خواهد کرد. در این پیشنویس آمده است که تعرفههای یکجانبه ترامپ، چالشهایی پیچیده و چندبُعدی برای رشد اقتصادی، ثبات و یکپارچگی آسهآن ایجاد میکند.
نشست سهجانبه آسهآن، شورای همکاری خلیجفارس(GCC) و چین هم برای روز سهشنبه برنامهریزی شده و قرار است لی چیانگ نخستوزیر چین در آن حضور یابد. این نشست که به ابتکار انور ابراهیم نخستوزیر مالزی برگزار میشود، میتواند به گسترش همکاریهای زیرساختی و دیجیتال تحت چارچوب «کمربند و جاده» چین منجر شود.
در همین رابطه، جمیل غنی پژوهشگر مرکز مطالعات بینالمللی «راجاراتنام» سنگاپور تاکید دارد که این تعاملات بهمعنای جانبداری از یک قدرت خاص نیست بلکه منعکسکننده روند تنوعبخشی است. وی افزود: آسهآن همچنان برای روابط خود با آمریکا ارزش قائل است اما نارضایتی از پیشرفت محدود طرح اقتصادی ایندو-پاسیفیک آمریکا، فرصت بیشتری برای چین و شورای همکاری خلیجفارس ایجاد کرده است.
اظهارات این کارشناس سنگاپوری در حالی مطرح میشود که انور ابراهیم ۳۱اردیبهشت اعلام کرده بود که آسهآن موضوعاتی چون عضویت تیمور شرقی، بحران میانمار، افزایش تجارت درونمنطقهای و همکاریهای اقتصادی در سایه تعرفههای آمریکا را مورد بررسی قرار خواهد داد.
وی با اشاره به حفظ روابط با چین و آمریکا افزوده بود: بهعنوان یک کشور تجاری، اگر به بازارهای جدید ورود نکنیم و مقاومت خود را افزایش ندهیم، شکست خواهیم خورد. نخستوزیر مالزی با بیان اینکه سکوت در برابر مشکلاتمان با همسایگان به این معناست که مشکلات ما گستردهتر است، خاطرنشان کرد که کوالامپور نمیپذیرد هیچ قدرتی بر کشورهای دیگر سلطه و دیکته داشته باشد. انور ابراهیم از اعضای آسهآن خواسته تا با قدرتهایی همچون چین، هند، پاکستان، روسیه و اتحادیه اروپا وارد تعامل شوند و این روند را «فراخوانی برای استقلال و قاطعیت» توصیف کرده است.
وی با اشاره به توجه کشورهای عربی خلیجفارس به آسهآن و روابط خوب با آمریکا و چین، افزود: ممکن است طرحهای چندجانبه با بودجه مشترک میان کشورهای منطقه شکل گیرد. همچنین براساس گزارشها، مالزی ممکن است از انگلیس و اتحادیه اروپایی یا حتی کشورهای آمریکای لاتین برای مشارکت در پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقهای (RCEP) دعوت به عمل آورد.