15 - 12 - 2019
وعدههای دولت به روزرسانی شد
گروه مسکن- بیش از یک سال است که وزارت راهوشهرسازی در سطوح مدیریتی دچار اصلاحات شده است؛ اصلاحاتی که نهتنها در جابهجایی اشخاص بلکه در تفاوت عمیق سیاستگذاریها نسبت به گذشته شده است. در حالی که آخوندی، وزیر پیشین کابینه اعتقادی به دخالت در ساختوساز نداشت و تمام سیاستها را تقویت سطح دسترسی مردم به تسهیلات مالی متمرکز کرده بود، محمد اسلامی، وزیر جدید تا میتوانست بر طبل «تقویت عرضه» کوبید. با سه برابر شدن قیمت مسکن در برخی نقاط شهری کشور، مدت زمان زیادی طول نکشید تا مشخص شود اسلامی تلاش چندانی برای افزایش سقف تسهیلات انجام نمیدهد.
در عین حال خبری هم از تقویت عرضه نبود و تفاوت زیادی میان آمار پروانههای ساختوساز ایجاد نشد. هر چند در این مدت قراردادهای متعددی با سازمانهای دولتی برای ساخت انبوه مسکن منعقد شد و بحث اجرای طرح مسکن ملی به میان آمده است اما کمتر کسی در بازار مسکن به تاثیر ناچیز این طرحها در وضعیت عرضه و تقاضا امیدوار است. در این شرایط حالا خبرهایی از افزایش سقف تسهیلات مسکن به گوش میرسد، خبری که پیش از این هم چند بار مطرح شده و به جایی نرسیده بود.
مدیرعامل بانک مسکن به تازگی از موافقت بانک مرکزی برای افزایش سقف تسهیلات مسکن خبر داده است اما میزان دقیق آن را اعلام نکرده است. مدیرعامل بانک مسکن از پیشنهاد بانک جهت افزایش سقف تسهیلات مسکن از محل اوراق حقتقدم استفاده از تسهیلات به بانک مرکزی خبر داد و افزود: بانک پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات مسکن از محل اوراق را به بانک مرکزی داده است که با نظر مساعد آن مقام مرجع همراه است. ابوالقاسم رحیمیانارکی در مراسم تودیع و معارفه مدیر شعب این بانک در خراسانشمالی بر لزوم توجه بیشتر به بحث افزایش بهرهوری تمامی فعالیتها در شرایط کنونی تاکید و عدم ورود بانک به رقابت با سایر بانکها در افزایش نرخ سود سپرده را در راستای همین سیاست عنوان کرد و گفت: پیشبینی میکنیم با توجه به تاثیر بسیار منفی عدم رعایت سقف نرخ سود پرداختی به سپردهها، تعدیل نرخ سود پرداختی در سایر بانکها ایجاد شود.
وی به تمهیدات لازم و سیاستهای بانک برای رونق بخشیدن به بازار مسکن اشاره و اظهار کرد: بانک برای تحرک بخشیدن به بازار خرید و فروش مسکن با افزایش قدمت ساختمانهای مشمول دریافت تسهیلات مسکن از ۲۵ به ۳۰ سال ساخت موافقت کرد که خوشبختانه آثار مثبت این سیاست در آمار ماه گذشته مشهود است و باعث افزایش چند درصدی تسهیلات پرداخت شده خرید مسکن در بانک شده است.
رحیمیانارکی در ادامه از پیشنهاد بانک جهت افزایش سقف تسهیلات مسکن از محل اوراق حقتقدم استفاده از تسهیلات به بانک مرکزی خبر داد و افزود: بانک پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات مسکن از محل اوراق را به بانک مرکزی داده است که با نظر مساعد آن مقام مرجع همراه است. مدیرعامل بانک مسکن تصریح کرد: همچنین طرح بانک برای افزایش دو برابری سقف تسهیلات جعاله مورد موافقت بانک مرکزی واقع شده است و در آخرین جلسه هیاتمدیره مصوب شد که در مشارکت مدنی تا ۸۰ درصد هزینه باقی مانده اجرای پروژه از محل اوراق حقتقدم، تسهیلات ساخت مسکن پرداخت شود که این موضوع میتواند به افزایش توان مالی سازندگان و رونق بخش مسکن منجر شود.
وی به نقش بانک مسکن در اجرای طرح اقدام ملی دولت پرداخت و یادآور شد: بانک مسکن به عنوان بانک اصلی اجرای طرح اقدام ملی انتخاب شده و در حال حاضر با توجه به وضعیت فعلی منابع، پرداخت تسهیلات ۱۴۰ هزار واحد مسکونی را تقبل کرده است که در صورت بهبود وضعیت جذب منابع، امکان افزایش این رقم برای بانک وجود دارد.
نایبرییس انجمن انبوهسازان نیز در این خصوص بیان کرد: مشکل اصلی در مورد تسهیلات خرید مسکن، این است که وقتی بدون پشتوانه، تسهیلات به متقاضیان مسکن اعطا میشود به افزایش قیمتها در بازار مسکن دامن میزند. اگر قرار است تسهیلات و وام مسکن به کاهش مشکلات بازار مسکن کمک کند باید تسهیلات به سازندگان مسکن داده شود تا تولید تقویت شود و تولیدکنندگان و سازندگان مسکن بتوانند تسهیلات را به خریداران منتقل کنند.
وی افزود: بازار مسکن همواره با کمبود تقاضا مواجه است و هر اقدامی در رابطه با بازار مسکن در ابتدا باید در راستای تقویت سمت عرضه باشد. رهبر در رابطه با میزان تسهیلات در بخش مسکن گفت: میزان تسهیلات باید متناسب با بهای مسکن در هر شهر، متغیر باشد. برای مثال در بعضی شهرها امکان خرید مسکن ۳۰۰ میلیون تومانی وجود دارد و در چنین شرایطی، اعطای تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی کمک بزرگی به خریداران خواهد بود. وی در پایان اضافه کرد: در کلانشهر تهران، این میزان تسهیلات به هیچوجه موثر نیست.
البته با توجه به دوره بازپرداخت اقساط تسهیلات و قدرت خریداران در صورت افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن، احتمالا اکثر متقاضیان واقعی مسکن قدرت بازپرداخت وام را نخواهند داشت و باید دولت با اقداماتی مانند افزایش دوره بازپرداخت اقساط، کاهش بهای مسکن با حذف قیمت زمین، اجرای طرحهایی مشابه مسکن مهر و مسکن ملی و… به کاهش مشکلات در بازار مسکن کمک کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد