7 - 09 - 2024
مهمان جدید هتل ماتینیون
گروه بینالملل- با تمام شدن مسابقات المپیک و همچنین نزدیک شدن به پایان آوردگاه پارالمپیک 2024 در پاریس و تمام شدن دوره گزارشهای جذاب ورزشی گسیل شده از این سرزمین، بار دیگر اخباری که از فرانسه به گوش میرسد نشان از چالشها و مشکلات سیاسی این کشور دارد. در همین راستا، شایان ذکر است که جدیدترین این خبرها درخصوص انتخاب میشل بارنیه در قامت نخستوزیر جدید فرانسه است. در واقع این خانه تکانی سیاسی در حالی صورت میگیرد که با انحلال چند ماه پیش پارلمان این کشور به دست امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه و برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی، آرایش جدیدی از بازیگران و کنشگری بر فضای سیاسی (تقنینی و به تبع آن اجرایی) این کشور حاکم شد. از سوی دیگر این انتخاب منجر به واکنشها و اظهارنظر احزاب گوناگون فرانسوی شده و هرکدام از طیفهای سیاسی این کشور به نوعی با موضوع مذکور برخورد کردهاند.
میشل بارنیه کیست؟
در همین راستا گفتنی است که بارنیه 73ساله از سیاستمداران قدیمی و دست راستی فرانسه بوده که سابقه تصدی کرسی مسوولیتهای ملی و فراملی در کارنامه سیاسی او دیده میشود. به گزارش ایسنا، وی مذاکرات اتحادیه اروپا با بریتانیا بر سر خروج این کشور از این اتحادیه را از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ رهبری کرد. همچنین بارنیه پیش از این، در دوران ریاستجمهوری ژاک شیراک و نیکولا سارکوزی سابقه وزارت در دولتهای فرانسه را نیز داشته است. شایان ذکر است که وی با مسائل ایران نیز تا حدودی آشنا بوده، به گونهای که در دوران حضورش در وزارت خارجه فرانسه در مذاکرات هستهای با ایران نیز دخیل بوده است. او همچنین پیشتر بخت خود را برای تصدی کرسی کاخ الیزه در سال 2021 میلادی محک زده بود که این بختآزمایی منتهی به شکست شد. البته گفتنی است که وی در همان کارزار انتخاباتی، برخی نقطه نظرات و دیدگاههای دست راستی خود را از جمله نگاهش به مساله مهاجران و اتحادیه اروپا را اعلام کرد.
چالشهای پیشروی بارنیه
مهمترین موضوعی که درخصوص انتخاب میشل بارنیه به عنوان مهمان جدید هتل ماتینیون (دفتر رسمی نخستوزیری فرانسه) باید به آن توجه داشت، چالشهای پیشروی این سیاستمدار کهنهکار است. در واقع میتوان گفت باید چالشها و معضلات پیشروی وی را با توجه به یک پیشزمینه و در دو سطح بررسی کرد. در همین راستا باید به طور مختصر در نظر داشت که این انتخاب پس از آن صورت میپذیرد که امانوئل مکرون به دنبال چالشهای داخلی پیشروی دولت خود و همچنین نتایج غیرمطلوب انتخابات پارلمان اروپا در خردادماه گذشته برای وی، دست به انحلال پارلمان فرانسه زد تا شاید بتواند با این اقدام قمارگونه، شانس افزایش کرسی متحدان خود را افزایش دهد؛ اقدامی که هم به جهت انتخاب نخستوزیر همسو با دولت وی و هم حمایت نمایندگان پارلمان از سیاستهای مکرون، میتوانست برای او مفید باشد اما این انتخابات باب میل رییسجمهوری فرانسه پیش نرفت و کارت انحلال پارلمان او، نتایج دلخواهی برای او به همراه نداشت. در واقع هرچند که هیچکدام از جریانهای راست و چپ اصلی فرانسه نتوانستند اکثریت تعداد کرسیهای پارلمان این کشور را به دست بیاورند اما متحدان مکرون هم وضعیت مناسب و جالبی در آن کارزار کسب نکردند بنابراین باید توجه داشت که بارنیه با انتخاب شدن در چنین فضایی احتمالا با دوران پر چالشی
روبهرو است.
جدای از فضای سختی که وی در آن قبول مسوولیت کرده، از سویی دیگر بارنیه با دو مشکل اصلی برای ابقای کابینه خویش نیز طرف است. از طرفی مشکلات مالی و اقتصادی گریبان دولت فرانسه را گرفته و مساله کسری بودجه یکی از چالشهای اصلی کابینه بارنیه است. در واقع نخستوزیری بارنیه همزمان است با فشار کمیسیون اروپا و بازارهای اوراق قرضه بر فرانسه و او ملزم است تا در همین بافتار، کسری بودجه سال 2025 میلادی دولت را کاهش دهد. همچنین جدای از این دست مشکلات اقتصادی و مالی، پارلمان 72 ملت و رنگارنگ فرانسه نیز خود چالشی دیگر پیشروی دولت تازه نفس میشل بارنیه است. در همین راستا احزاب چپگرای فرانسوی که به هیچ عنوان از این انتخاب راضی نبوده و آن را حاصل فشار راستافراطی میدانند، از همین ابتدای کار، ساز مخالفت خود را به صدا در آورده و اعلام کردهاند که به هیچ عنوان با این دولت کنار نمیآیند.
به همین جهت خبرگزاری یورونیوز طی گزارشی مورخ پنجشنبه گذشته اظهار داشت که جبهه مردمی جدید (ائتلافی از احزاب عمدتا چپ که در دور دوم انتخابات پارلمانی اخیر بیشترین آرا را به خود اختصاص دادند) بسیار از انتصاب میشل بارنیه به عنوان نخستوزیر از سوی امانوئل مکرون خشمگین هستند.
این خبرگزاری در ادامه گزارش خود افزود: براساس اطلاعاتی که رسانههای داخلی در فرانسه به دست آوردهاند، حزب چپ رادیکال «فرانسه تسلیمناپذیر» که از ارکان اصلی جبهه مردمی جدید به شمار میرود قصد دارد طرح عدم اعتماد علیه نخستوزیر جدید ارائه کند؛ اقدامی که به گزارش بافام تیوی، حزب سوسیالیست فرانسه دیگر رکن اصلی جبهه مردمی جدید به همراه حزب کمونیست مسلک مذکور قصد انجام آن را دارد.
در همین راستا ژان لوک ملانشون، رهبر و موسس «حزب فرانسه تسلیمناپذیر» در نخستین واکنش به این انتصاب، ضمن تاکید بر این موضوع که رای و انتخاب مردم دزدیده شده، با انتشار پیامی مدعی شد که میشل بارنیه با اجازه و پیشنهاد حزب راستگرای «اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن معرفی شده است. البته گفتنی است که این مخالفت چپها به انتشار بیانیه و اظهارنظر صرف محدود نشده و سران حزب «فرانسه تسلیمناپذیر» از مردم این کشور خواستهاند تا روز شنبه (امروز 17 شهریور) در اعتراض به امتناع امانوئل مکرون از انتصاب نخستوزیری معرفی شده و برآمده از «جبهه مردمی جدید»، دست به تظاهرات در خیابانهای شهرهای فرانسه بزنند.
شایان ذکر است که با وجود ادعای سران احزاب چپ فرانسوی مبنی بر اینکه انتخاب نخستوزیر جدید فرانسه با فشار حزب دست راستی «اجتماع ملی» بوده است، مقامات این حزب در این خصوص اظهار نظری نداشته و تنها پس از انتخاب میشل بارنیه به عنوان متصدی جدید کرسیِ هتل ماتینیون، مارین لوپن رهبر این جریان سیاسی راستگرا با انتشار پیامی اعلام کرد که آنها (حزب اجتماع ملی) به پروژهای که میشل بارنیه پیش خواهد برد توجه خواهند کرد و همچنین میخواهند اطمینان حاصل کنند که خواستههای سران و طرفداران این حزب به خوبی شنیده شده و مورد احترام قرار میگیرد. پیشتر نیز این حزب اذعان کرده بود که در ارائه طرح عدم اعتماد عجله نخواهد کرد و منتظر اظهارات و روشن شدن اولویتهای سیاستهای کلان دولت بارنیه در مسائلی همچون مهاجران و ناامنی، بودجه و قدرت خرید مردم خواهند ماند تا براساس شواهد قضاوت کنند.
به هرحال دولت تازه کار میشل بارنیه با چالشهای متعددی برای بقا و ادامه حیات خویش روبهرو است که بخشی از آنها در گزارش حاضر مورد اشاره قرار گرفت؛ چالشها و مسائلی که باید دید در پایان ماجرا، بارنیه را به جمع مهمانان یکی دو روزه هتل ماتینیون تبدیل میکند یا اینکه او میتواند با حل آنها، خود را سربلند و در زمره سیاسیون خوشنام فرانسه قرار دهد؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد