15 - 09 - 2024
شهروندان ایرانی زندگی عادی میخواهند
«جهانصنعت»- مدیران و صاحبان بنگاههای اقتصادی به ویژه بنگاههای صنعتی سالهای طولانی است که در وضعیت غیرعادی زندگی میکنند و آرزو دارند ورق سیاست در ایران برگردد و آنها نیز به روزهای عادی برگشته و فعالیتی خارج از استرس و التهاب را تجربه کنند. بررسیها نشان میدهد درجه غیرعادیشدن زندگی برای بنگاهها که پس از پایان جنگ با عراق به شکلهای گوناگون وجود داشت در دهه 90 و گسترده شدن سایه تحریمها بیشتر و بیشتر شده است. در این وضعیت بود که مقامهای سیاسی ایران نخواستند الزامهای «افایتیاف» را بپذیرند و شرایط برای بنگاههای ایرانی به ویژه در مسیر تجارت خارجی و تامین مواد اولیه از کشورهای دیگر سختتر شده و هنوز نیز ادامه دارد. واقعیت این است که بنگاههای صنعتی در ایران در این روزها آرزو دارند بتوانند در یک فضای آرام فعالیت کنند. دولتهای ایران اعم از دولت روحانی و مرحوم رییسی نیز برای اینکه بتوانند اقتصاد را اداره کنند از راههای گوناگون بنگاهها را زیر فشار قرار دادهاند.
تامین مالی برای بنگاههای صنعتی در یکسال تازه سپری شده بسیار دشوار شده است. از طرف دیگر روند کاهنده قدرت خرید شهروندان به رکود در صنعت دامن زده است.
گستردهتر و ادامهدارشدن تحریم اقتصادی از 1397 تا امروز اقتصاد ایران را در چاله انداخته است و هر روز این چاله گودتر میشود، به طوری که درآمدهای حاصل از صادرات نفت ایران روندی کاهنده نسبت به قبل از تحریم را تجربه میکند و هزینههای ارزی غیراقتصادی نیز افزایش یافته است. این وضعیت به افزایش چندبرابری قیمتدلار و دیگر ارزهای معتبر منجر شده است.
با توجه به چسبندگی قیمت کالاها و خدمات به نرخ تبدیل دلار به ریال و حساسیت دولت به قیمتها، سیاستهای ارزی بازدارنده حول محور تثبیت قیمتدلار اتخاذ شد.
در چنین وضعیتی بنگاههای صنعتی ناچارند قیمتهای تحمیلی دولت را پذیرفته و با شرایط دشوار از مرز ورشکستگی عبور کنند. ایرانیان پس از شهادت آیتالله رییسی چند هفته بود خبرها، گزارشها و تحلیلهای پرشمار درباره دولت چهاردهم را از رسانههای داخلی و نیز از رسانههای فارسیزبان خارج از کشور دنبال میکردند. با این همه و به دلایل خاص از جمله سازگاری تمامعیار مسعود پزشکیان به عنوان رییسجمهور با مقامها و نهادهای بالادستی برای تعیین اعضای کابینه و پافشاری چندبارهاش در اینباره، این گمانهزنی را پدیدار کرده است که شرایط تازهای را تجربه میکنند. در روز 8 تیرماه 1403 بود که سرانجام انتخابات برای تعیین رییسجمهور تازه برگزار شد و مسعود پزشکیان و سعید جلیلی با کسب بیشترین رای به مرحله دوم رسیدند. پس از آن در 15 تیرماه بود که مرحله دوم انتخابات برگزار شد و مسعود پزشکیان با کسب بیش از 50درصد آرا رییسجمهور شد. در همه روزهای تیرماه بود که شهروندان ایرانی و نیز مدیران و صاحبان بنگاههای صنعتی میپرسیدند که آیا کابینه چهاردهم میتواند کاری کند؟ این یک پرسش عمومی است که شهروندان ایرانی از هم میپرسیدند و کوشش میکردند از زبان تحلیلگران مورد اعتماد خود برای این پرسش جوابی متقاعدکننده بیابند اما نخبگان و نیز علاقهمندان و دلسوزان به ایران ارجمند به مجلس و دولت و دیگر نهادهای موثر در اداره کشور توصیه میکنند «حال و روز» ایرانیان را درک کنند. واقعیت تلخ و گزنده این است که ایرانیان «خسته» شدهاند. بیش از سه دهه است که جنگ عراق و ایران تمام شده و ایرانیان امیدوار بوده و هستند که دولتهای مستقر، آنها را در وضعیتی عادی قرار دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد