4 - 11 - 2024
شاخصسازی مشخصه اول همه مدیران سازمان بورس است؟!
محمدرضا قاسمی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» درخصوص وضعیت فعلی بازار سرمایه گفت: از شنبه گذشته و پس از حمله اسرائیل به ایران، خوشبینی به اتمام ماجرا و پیشبینی پاسخ حداقلی از سوی اسرائیل، جو مثبتی برای اقتصاد و به تبع آن بازار سرمایه ایجاد کرد. از منفیهای ۱۰درصدی در صندوقهای طلا گرفته تا صف خریدهای چند صد میلیارد تومانی برای صندوقهای اهرمی، همه نشان از یک هیجان مجدد در بازار داشت؛ هیجانی که متاسفانه در نهایت به شوی افزود: طی هفت روز معاملاتی گذشته، شاخص هموزن تنها یک درصد بازدهی داشته، در حالی که شاخص کل بیش از ۴درصد رشد کرده است. این تفاوت در بازدهی نشان میدهد که سهام بزرگ شاخصساز همچنان وضعیت بازار را به صورت عادی نمایش میدهند، در حالی که ارزش سبد سهام مشتریان خرد کاهش یافته است. سهامهایی مانند فارس، فملی و فولاد بیش از ۲۰درصد ارزش بازار بورس را در اختیار دارند، به طوری که هر تحرک جزئی در این نمادها بر کل روند بازار تاثیر میگذارد. این در حالی است که از نظر مبلغ فروش و سود خالص در یک سال گذشته، این سه سهم، سهم کمتری از کل سهام بورسی دارند.
قاسمی با تاکید بر اینکه رشد اخیر در شاخص کل به دلیل عملکرد این سهام شاخصساز بوده است، تصریح کرد: میانگین بازدهی ۶درصدی این سه سهم در همین چند روز گذشته، مانع از دیده شدن ریزشها در سهام کوچک شده است. این در حالی است که خبر مثبت یا تغییرات بنیادی بااهمیتی برای این سه سهم به بازار مخابره نشده و تنها شاخصسازی نوبتی برای بزک کردن وضعیت فعلی بورس انجام شده است.
وی ادامه داد: نکته جالبتر و شاید هم فاجعهبارتر این است که شاخص کل طی این هفت روز معاملاتی 5/4درصد بازدهی داشته، اما خالص ورود و خروج نقدینگی حقیقی نزدیک به صفر بوده است. این موضوع نشان میدهد که رشد شاخص کل و ارزش بازار بدون ورود پول از سوی حقیقیها صورت گرفته و تنها سهم حقوقیها از بازار افزایش یافته است.
قاسمی در بخش دیگری از گفتوگو به تاثیر این وضعیت بر بودجه ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: بودجه سال آینده روی فروش ۱۳۵همت سهام در بازار سرمایه حساب باز کرده و بخشی از درآمدهای خود را از این طریق پیشبینی کرده اما سوال اینجاست که با این شیوه سرکوب حقیقیها و بدون ایجاد اعتمادسازی و حمایت مناسب، چگونه میخواهد این بخش از درآمد بودجه را محقق کند؟ با ادامه این وضعیت، باید این بخش از بودجه را از همین الان به کسری بودجه سال آینده اضافه کنیم.
وی در پایان درباره پیشبینی وضعیت بازار در روزهای آینده گفت: برای فردا مطمئنا بازاری منفی در پیش داریم که ناشی از کاهش تقاضاست، نه افزایش عرضه. در حال حاضر، هیچ خریداری در این قیمتها توانایی شناسایی سود ندارد و این موضوع فشار مضاعفی بر بازار وارد خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد