29 - 08 - 2024
حوالی 75 دلار
گروه انرژی- در حالی که اکسونموبیل در تازهترین گزارش چشماندازش پیشبینی کرد تقاضای نفت در سال ۲۰۵۰ مشابه ارقام امروز خواهد بود که گروه گلدمن ساکس و مورگان استنلی، پیشبینی قیمت را با توجه به افزایش عرضه جهانی، پایین آوردند.
این دو بانک سرمایهگذاری، اکنون پیشبینی میکنند که قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۵، به کمتر از ۸۰دلار در هر بشکه میرسد و گلدمن پیشبینی خود را به ۷۷دلار بازبینی کرد، در حالی که مورگان استنلی قیمت نفت برنت را در سال آینده بین ۷۵ تا ۷۸دلار پیشبینی کرد. هر دو بانک پیشبینی میکنند که بازار نفت، با مازاد عرضه روبهرو میشود و قیمت نفت در ۱۲ماه آینده، در محدوده پایینتری حرکت خواهد کرد.
تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی نوشتند تصمیم اوپکپلاس برای معکوس کردن محدودیت عرضه داوطلبانه، ممکن است به معنای آن باشد که این گروه به دنبال منظم کردن استراتژیکی عرضه غیراوپک است و در عین حال، هشدار میدهد که قیمت نفت ممکن است کمتر از پیشبینیهای بازبینیشده در تعدادی از سناریوها باشد.
قیمت نفت در ماههای اخیر، با نگرانی سرمایهگذاران نسبت به کندی رشد تقاضا در چین، افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان خارج از اوپکپلاس و همچنین برنامه این گروه برای تسهیل محدودیت عرضه، کاهش پیدا کرد و موقتا همه رشدی که از ابتدای سال جاری تاکنون داشت، از دست داد. هرچند اوپکپلاس حاضر بوده سهم بازارش را فدا کند و با محدود نگهداشتن عرضه، از قیمتها پشتیبانی کند، برنامه موجود برای احیای کاهش عرضه اضافی، ممکن است این موضع را تغییر دهد.
تحلیلگران مورگان استنلی هم اظهار کردند: بازارهای نفت دچار کمبود عرضه شدهاند و این وضعیت احتمالا مدتی ادامه خواهد داشت. تا سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴، اوضاع اندکی به توازن برمیگردد و مازاد عرضه در سال ۲۰۲۵ پیشبینی میشود.
براساس گزارش بلومبرگ، گلدمنساکس در چند سناریوی خود، پیشبینی کرد اگر تقاضای چین برای نفت ثابت بماند، نفت برنت ممکن است به ۶۰دلار سقوط کند. اگر آمریکا تعرفه ۱۰درصدی را برای واردات کالا اعمال کند، نفت ۶۳دلار خواهد شد و اگر اوپک، محدودیت عرضه 2/2میلیون بشکه در روز را تا سپتامبر سال ۲۰۲۵ به طور کامل معکوس کند، نفت ۶۱دلار خواهد شد.
سایه تنشهای خاورمیانه بر نفت جهانی
نگرانیها درباره تقاضای سوخت، در کنار ترسهای ناشی از تاثیر تشدید احتمالی تنشهای منطقه خاورمیانه بر عرضه نفت، قیمتهای جهانی نفت خام را ثابت نگه داشت.
اوایل هفته جاری، اکسونموبیل، بزرگترین شرکت نفتی ایالاتمتحده آمریکا، در گزارش چشمانداز جهانی نفت خود اعلام کرد که انتظار دارد تقاضای نفت تا سال ۲۰۵۰ در سطح کنونی روزانه ۱۰۰میلیون بشکه، مشابه سطوح امروز باقی بماند که البته این رقم نسبت به برآورد بیپی ۲۵درصد بالاتر است.
تقاضای قویتر که از سوی اکسونموبیل پیشبینی شده، زیربنای برنامههای رشد تولید این شرکت آمریکایی است و در میان شرکتهای بزرگ نفتی غربی، بلندپروازانهترین بهشمار میآید.
در گزارش چشمانداز پیشین این شرکت آمریکایی که سال ۲۰۲۳ منتشر شد، به برآورد تقاضای سال ۲۰۵۰ اشاره نشده بود. این شرکت همچنین در زمینه کاهش انتشار کربن در جهان، نسبت به بیپی دیدگاه تاسفبارتری ارائه کرد.
اکسونموبیل در نظر دارد امسال روزانه معادل ۴میلیون و ۳۰۰هزار بشکه نفت و گاز تولید کند که ۳۰درصد بیشتر از برآورد شرکت شورون است. اکسونموبیل پیشبینی کرد، خودروهای برقی بهطور قابلتوجهی تقاضای بلندمدت نفت در جهان را تغییر نمیدهند، زیرا انتظار میرود جمعیت جهان از رقم کنونی ۸میلیارد نفر به حدود ۱۰میلیارد نفر در سال ۲۰۵۰ برسد و بر تقاضا برای انرژی بیفزاید.
براساس تازهترین برآورد این شرکت آمریکایی، سرمایهگذاری در صنعت نفت بیشتر از آنچه اکنون پیشبینی میشود، با توجه به پدیده گذار جهانی به منابع نامتعارف، ضروری است.
ریسکهای چسبیده به بازار
اگرچه هفته گذشته قیمت نفت تحت تاثیر بحرانهای خاورمیانه و کاهش تقاضای چین روند کاهشی به خود گرفته بود، اما در هفته جاری، یک رشد را تجربه کرد؛ رشدی که البته دوام نیاورد و پس از سهروز افزایش پیاپی، در پی تداوم نگرانیهای مداوم از کاهش احتمالی عرضه از منطقه خاورمیانه بهدلیل تشدید تنشها و توقف تولید در میدانهای نفتی لیبی و در عین حال باقیماندن نگرانیها درباره تقاضای جهانی سوخت، تغییر چندانی نداشت.
در روز چهارشنبه قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال ۷۹دلار و ۶۳سنت برای هر بشکه بود و شاخص دبلیوتیآی آمریکا با ۷۵دلار و ۶۰سنت در هر بشکه معامله شد.
قیمتهای جهانی نفت خام در معاملات روز سهشنبه، پس از افزایش ۷درصدی، طی سه جلسه معاملاتی پیاپی بیش از ۲درصد کاهش یافت. نگرانیها درباره حاشیه سود پایین پالایشگاهها بر انتظارها برای تقاضای سوخت تاثیر گذاشته است، درحالیکه دادهها نشان میدهند رشد مصرف جهانی کمتر از پیشبینیها بوده است.
باوجود اثر افزایشی پایین آمدن ذخیرهسازیهای نفت و سوخت ایالاتمتحده در هفته گذشته بر قیمتهای جهانی نفت، افت تولید نفت در لیبی و گسترش احتمالی جنگ غزه به دیگر بخشهای منطقه خاورمیانه، همچنان بزرگترین خطر برای بازارهای نفت است.
تحلیلگران بانک استرالیایی ایانزد (ANZ) روز چهارشنبه در یادداشتی گفتند: ریسکهای ژئوپلیتیک همچنان بر بازار موج اثرگذارند.
در پی اختلافات بین دو دولت شرقی (بنغازی) و غربی (طرابلس) بر سر کنترل بانک مرکزی و درآمدهای نفتی این کشور آفریقایشمالی عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، فعالیتهای تولیدی در چند میدان نفتی این کشور متوقف شده است. برآوردها نشان میدهد این اختلاف سیاسی عرضه حدود یکمیلیون و ۲۰۰هزار بشکه نفت را در معرض خطر قرار میدهد. بااینحال، هنوز هیچگونه تعطیلی از سوی دولت مستقر در طرابلس که شرکت ملی نفت لیبی (NOC) بهعنوان مسوول منابع نفتی در آنجا مستقر شده، تایید نشده است، اما مهندسان فعال در میدانهای جنوب شرق لیبی به رویترز گفتند که تولید در میدانهای «اَمل» و «نفوره» متوقف شده، درحالیکه مهندسان در منطقه «ابوعتیفل»، در مناطق شرقی، از کاهش تولید خبر دادهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد