12 - 10 - 2024
ترامپی شدن سیاست در آمریکا!
«جهانصنعتنیوز»- اکونومیست در سرمقاله این هفته خود با عنوان ترامپیشدن سیاستهای آمریکا به تحلیل انتخابات آمریکا و سیاستهای این کشور در صورت پیروزی هر یک از نامزدها پرداخت. در انتخابات پیشروی آمریکا، کامالا هریس بخشهایی از سیاستهای دونالد ترامپ را پذیرفته تا شانس خود را در ایالتهای کلیدی افزایش دهد، در حالی که رایدهندگان بیشتر بر مسائل فرهنگی تمرکز دارند تا سیاستهای مالی و اقتصادی. سیاستهای هریس در حوزههای مهاجرت، تجارت و مالیات به سیاستهای ترامپ نزدیک شده است و حتی در سیاست خارجی نیز رویکردی مشابه ترامپ اتخاذ کرده است. این روند نشان میدهد که حتی در صورت پیروزی هریس، سیاستهای ترامپی همچنان بر صحنه سیاسی آمریکا تسلط خواهند داشت.
کمتر از یک ماه تا برگزاری انتخابات آمریکا باقی مانده و این رویداد از اهمیت بالایی برخوردار است. اما در این دوره، تمرکز رایدهندگان بهجای سیاستهای مالی یا اقتصادی بر اختلافات فرهنگی قرار گرفته است. برنامههای دو نامزد اصلی، کامالا هریس و دونالد ترامپ، از نظر جزئیات به اندازهای غنی نیست که توجه به سیاستهای دقیق را در اولویت قرار دهد. با این وجود، این انتخابات تاثیر عمیقی بر سیاستهای داخلی و خارجی آمریکا و حتی جهان خواهد داشت.
رقابت بین ترامپ و هریس به گونه است که برخی موضوعات حاشیهای و غیرواقعی مثل خوراک مهاجران هائیتی در اوهایو بیشتر مورد بحث قرار گرفتهاند اما ابعاد سیاستگذاری در سطح ملی کمتر به چشم آمده است.
اکونومیست در این گزارش به هشت حوزهای پرداخته است که تاثیر زیادی از نتیجه انتخابات خواهند پذیرفت. فهرستی که در این گزارش ارائه شده، بهصورت انتخابی تنظیم شده است. برخی از موضوعاتی که تضاد میان هریس و ترامپ را نشان میدهند اما تاثیر مستقیمی بر سیاست عمومی ندارند، کنار گذاشته شدهاند. برای مثال، مواردی چون شخصیت نامزدها، تاثیر انتخابات بر نهادها و حتی دموکراسی در آمریکا در این فهرست حذف شدهاند. همچنین مساله سقط جنین نیز نادیده گرفته شده است چراکه تفاوت دیدگاههای دو نامزد در این زمینه به احتمال زیاد تاثیری بر سیاستهای مهم نخواهد گذاشت. با کنار گذاشتن این موضوعات، تمرکز اصلی بر سیاستهایی است که در اختیار رییسجمهور قرار دارد. نتیجه این تمرکز آشکار است: هر نامزدی که به ۲۷۰ رای الکترال برسد، سیاستهای ترامپ برنده خواهند بود و سیاستهای آمریکا بهطور کامل ترامپی شدهاند.
سیاست داخلی کامالا هریس
سیاستهای داخلی هریس نشان میدهد که او بخشهایی از سیاستهای ترامپ را پذیرفته است. در حوزه مهاجرت، او محافظهکارترین پیشنهاد اصلاحات دو حزبی این قرن را پذیرفته و در زمان افزایش مهاجران غیرقانونی، درخواست پناهندگی را محدود کرده است. همچنین در زمینه تجارت، هریس بیشتر تعرفههایی که ترامپ در دوره اول خود اعمال کرده بود را با تغییرات جزئی حفظ کرده است.
در حوزه مالیات، هریس بخش عمدهای از کاهشهای مالیاتی ترامپ در سال ۲۰۱۷ را حفظ خواهد کرد و فقط نرخ مالیات را برای کسانی که بیش از ۴۰۰هزار دلار درآمد دارند افزایش خواهد داد. در حوزه انرژی نیز، هریس به استفاده از روشهای بهرهبرداری از منابع انرژی مانند شکافت هیدرولیکی (فراکینگ) روی آورده و بخشی از دولتی بوده که شاهد افزایش بیسابقه تولید نفت و گاز آمریکا بوده است.
استراتژی سیاسی هریس
استراتژی کامالا هریس از منظر سیاسی منطقی به نظر میرسد، چراکه او به تدریج به برخی از سیاستهای ترامپ نزدیک شده است. این نزدیکی به دلیل حرکت قبلی ترامپ به سمت مواضعی است که برای بسیاری از رایدهندگان سنتی دموکرات جذاب بود، از جمله حمایت از اتحادیههای کارگری و لغو برخی برنامههای جمهوریخواهان مانند کاهش هزینههای عمومی در زمینه بازنشستگی و مراقبتهای بهداشتی. به همین دلیل، هریس تصمیم گرفته است تا در مواردی مشابه، به مواضع محافظهکارانهای که توسط ترامپ محبوبیت پیدا کردهاند، نزدیک شود.
یکی از دلایل اصلی این رویکرد، ساختار پیچیده انتخابات در ایالتهای کلیدی است. انتخابات در شش تا هفت ایالت تعیینکنندهای برگزار میشود که نتایج آنها معمولا تاثیر مستقیم بر پیروزی نهایی نامزدها دارد. این ایالتها در انتخابات ۲۰۲۰ نسبت به میانگین کشوری، گرایش بیشتری به حزب جمهوریخواه داشتند و پذیرش مواضع ترامپی توسط هریس میتواند شانس او را برای پیروزی در این ایالتها افزایش دهد اما نکتهای که بیش از همه جلب توجه میکند این است که دونالد ترامپ، باوجود شکست در انتخابات ۲۰۲۰ و عدم موفقیت حزبش در انتخابات میاندورهای ۲۰۱۸، توانسته است سیاستهای کلان آمریکا را به سمت دیدگاههای خود تغییر دهد. این یعنی فردی که هرگز رای عمومی اکثریت را به دست نیاورده است، موفق شده نقشی تعیینکننده در شکلگیری سیاستهای کشور ایفا کند و حتی هریس نیز، برای کسب شانس بیشتر در این رقابت، ناچار به پذیرش بخشی از این سیاستها
شده است.
سیاستهای خارجی ترامپ و هریس
در عرصه سیاست خارجی، هرچند دو نامزد رویکردهای متفاوتی اتخاذ کردهاند اما در برخی موارد شباهتهایی میان آنها مشاهده میشود. رویکرد هریس مبتنی بر ارزشها و اتحادهاست، در حالی که ترامپ بیشتر بهدنبال آن است که ببیند جهان چه چیزی میتواند برای آمریکا فراهم کند. اگر ترامپ پیروز شود، دوباره نگرانیها درباره تعهد آمریکا به ناتو بازخواهد گشت. با این حال با پیروزی هریس، این تعهد در ابهام
نخواهد بود.
یکی از مهمترین موضوعات در سیاست خارجی، رابطه آمریکا با چین است. در حالی که ترامپ در ظاهر با چین مقابلهای برخورد میکند اما سیاستهایش در عمل کمتر ترسناک بهنظر میرسید. هریس اگرچه لحن ملایمتری در برابر چین دارد اما در عمل سختگیرانهتر بوده است.
سیاست آمریکا در دست ترامپ؟
از گزارشهای سیاستگذاری اکونومیست این نکته نیز روشن است که هرچند هریس به سمت سیاستهای ترامپ متمایل شده اما ترامپ نسبت به دوره قبلی افراطیتر شده است. برای مثال، او خواستار تعرفه ۶۰درصدی بر تمام واردات از چین است و در حوزه مالیات، میخواهد همه کاهشهای مالیاتی سال ۲۰۱۷ را دائمی کرده و حتی نرخ مالیات شرکتها را بیشتر کاهش دهد.
از سوی دیگر، ترامپ در حوزه مهاجرت حتی افراطیتر از سال ۲۰۱۶ عمل میکند. او اینبار نهتنها به دیوار بسنده نکرده، بلکه به دنبال اخراجهای جمعی است و در حوزه تغییرات آب و هوایی هیچ برنامهای برای کاهش انتشار CO2 ندارد.
چشمانداز آینده
با توجه به ادعاهای ترامپ مبنی بر اینکه رییسجمهور بایدن اقتصاد را تخریب کرده، باید گفت که اقتصاد آمریکا هماکنون مورد حسادت بسیاری از کشورها است اما نکته جالب اینجاست که هیچکدام از دو نامزد به سیاستهایی که این اقتصاد را به قدرت رسانده، از جمله باز بودن در برابر تجارت و رقابت، توجهی ندارند. بهنظر میرسد که هر که در نوامبر پیروز شود، ترامپیشدن سیاستهای آمریکا ادامه
خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد