8 - 10 - 2024
تراز دریاچه ارومیه ۲ سانتیمتر آب رفت
گروه انرژی- در حالی که هنوز مهر به نیمه نرسیده، آژیر هشدار درباره کاهش منابع آبی بار دیگر به صدا درآمده است؛ براساس اعلام سخنگوی آب 6استان تهران، بوشهر، قزوین، چهارمحال و بختیاری، فارس و سمنان در شرایط سخت آبی قرار دارند.
فیروز قاسمزاده، سخنگوی صنعت آب کشور در نشست خبری درباره وضعیت آبی کشور اعلام کرد که براساس آخرین آمار میزان پرشدگی سدهای کشور ۴۶درصد است و سدهای تهران نیز ۲۵درصد پرشدگی دارند.
به گفته او، سد زایندهرود ۲۵درصد، دوستی ۱۴درصد، استقلال ۱۱درصد، چاه نیمهها ۱۶درصد و ساوه ۷درصد پرشدگی دارند.
اگرچه قاسمزاده تاکید کرده که سال آبی گذشته وضعیت نرمالی از نظر میزان بارشها بوده،اما با این حال بنابه گفته او، شرایط تامین آب سخت بوده است. خشکسالیهای پیاپی یکدهه اخیر وضعیت منابع آبی کشور را در بحران قرار داده و شرایط بهگونهای است که در برخی استانها منابع آبی زیرزمینی تقریبا از بین رفته است.
آنطور که سخنگوی آب گفته، در سال آبی گذشته در 6استان تهران، بوشهر، قزوین، چهارمحالوبختیاری، فارس و سمنان شرایط سختی را پشتسر گذاشتیم که این وضعیت همچنان ادامه دارد. او میزان ورودی به سدها را ۸۱درصد عنوان کرد و افزود: سال گذشته نسبت به سال قبل از آن ۶درصد افزایش ورودی داشتیم و نسبت به متوسط ۵ساله ۱۳درصد کاهش را شاهد بودیم.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه خروجی سدها نسبت به پارسال ۶درصد رشد و نسبت به متوسط ۵ساله، ۱۹درصد کاهش داشته است، گفت: سال آبی گذشته سدهای کشور ۴۸درصد پرشدگی داشتند که نسبت به سال گذشته ۱۲درصد و نسبت به متوسط ۵ساله، ۷درصد رشد داشته است.
به گفته وی، سد لار ۴درصد پرشدگی، سد دوستی با ۱۸۰میلیون مترمکعب ورودی ۱۵درصد پرشدگی، سد کرخه با ۵۱درصد پرشدگی وضعیت مطلوبی داشتند. گتوند نیز ۹۳درصد، دز ۶۱درصد و چاه نیمهها ۱۶درصد پرشدگی داشتهاند.
قاسمزاده در ادامه گزارش از وضعیت آبی کشور گفت: سال گذشته ورودی ۱۴سد زیر نرمال، ۲۰سد در بازه ۱۰ تا ۲۰درصد، ۴۷سد در بازه ۵۰ تا ۷۰درصد و سدهایی مثل کهیر و پیشین نیز صددرصد پرشدگی داشته و در کل بهطور متوسط سدهای کشور ۸۰درصد پرشدگی داشتهاند.
وضعیت دریاچه ارومیه همچنان نگرانکننده است. چندی پیش خبر رسید که همان بخشهایی که آب داشت هم حالا خشک شده است. با این حال قاسمزاده درباره اوضاع دریاچه ارومیه میگوید که در حال حاضر تراز دریاچه 1/1270متر و نسبت به سال گذشته ۳۰سانتیمتر افزایش داشته و نسبت به ابتدای سال آبی ۲سانتیمتر کاهش تراز داریم.
او توضیح داد: مصارف چاههای اطراف دریاچه بسیار بالاست و این باعث شده تراز اکولوژیک دریاچه محقق نشود. امسال دریاچه تراز خوبی داشت اما با فروکش کردن بارشها ورودی کم شده و تراز کاهش یافته است.
سخنگوی آب همچنین درباره جزئیات افزایش تعرفه آب برای مشترکان پرمصرف هم گفت: دولت چندین سال است که افزایش پلکانی تعرفه آب را دنبال میکند؛ امسال افزایش تعرفه پرمصرفها در دستور کار قرار گرفت تا میزان مصرف آنها مدیریت شود و برنامهای برای افزایش تعرفه آب مشترکان کممصرف در سالجاری نیست.
حقابه هیرمند بخش دیگری از گزارش سخنگوی صنعت آب بود که او در این رابطه گفت: امسال بارندگی سمت ایران و افغانستان مناسب بود و ما همکاریهایی هم از جانب افغانها شاهد بودیم؛ هرچند همواره اعتراض داشتیم که حقابه ما کامل داده نشده است. سال گذشته ۳۰۰میلیون مترمکعب از هیرمند ورودی داشتیم و این اطمینان نسبی را داریم که تا چند سال آب داشته باشیم. البته اقدامات متعددی در این حوزه انجام شد که از حقابه فارغ شویم و آن اینکه طرحهای زیادی در هامون و چاهنیمهها به اجرا رسید، اما واقعیت این است که حتی اگر به صورت مطلق نیز برای تامین آب به هیرمند نیاز نداشته باشیم اما به لحاظ زیستمحیطی باید این آب روانه شود.
قاسمزاده با اشاره به همکاری نسبی افغانستان در زمینه رهاسازی آب گفت: سد کمالخان به نحوی احداث شده که میتواند کل سیلابها را مهار کرده و اجازه ورود به سمت ایران ندهد. کمااینکه سالهای قبل ۲میلیارد مترمکعب آب منحرف و از دسترس خارج شد، اما با قدرت دیپلماسی ایران سال گذشته بخشی از آب روانه ایران شد، هرچند تمام حقابه رها نشده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد