24 - 09 - 2019
تداوم جذب منابع خرد
گروه بورس- ارزش معاملات خرد مهمترین فاکتوری است که سهامداران در مقطع فعلی باید مدنظر قرار دهند. کاهش محسوس معاملات خرد روز شنبه در کنار رشد نماگرهای اصلی بازار سبب میشود تا فعالان بازار این داده را با دقت دنبال کنند. بازگشت ارزش معاملات خرد بورس به سطوح نزدیک دو هزار میلیارد تومان میتواند نشان دهد که ذهنیت عمومی به رشد قیمت سهام همچنان پررنگ است. این در حالی است که از امروز جریان انتشار گزارشهای عملکرد شرکتهای بورسی و فرابورسی برای ماه شهریور آغاز میشود. فعالان سهام به طور تاریخی با تقویت جریان اطلاعات و قبل از انتشار کارنامه دورهای بنگاهها با شور و اشتیاق بیشتری در معاملات مشارکت میکنند. بخشی از تحرکات مثبت روز گذشته هم به نظر میرسد واکنشی به افزایش جریان اطلاعات و انتشار گزارشهای عملکرد از امروز است. البته مدتهاست سهامداران به آمار واقعی فروش و میزان سودآوری چندان اعتنایی ندارند و بیشتر از آنکه به تحلیلهای بنیادی و همچنین معامله در سهمهای سودآور بپردازند روی موجهای تورمی تجدید ارزیابیها و انتظار برای تعدیل نرخهای فروش تمرکز دارند. به نظر میرسد ورود اهالی تازهوارد به تالار سهام و قدرت بیمهار نقدینگی، پیشبینیپذیری و رویکردهای تحلیلی حاضر در بازار را به حاشیه برده است. با وجود این، همچنان این سنت به قوت خوی باقی است که کارنامههای شهریور اهالی بومی بورس تهران را به واکنش در برابر عملکرد شرکتها در حوزه فروش وا خواهد داشت.
بازگشت ارزش به معاملات خرد
آخرین روز کاری بورس تهران در فصل تابستان با رشد همهجانبه قیمتها پی گرفته شد. شاخص کل که اواخر هفته قبل در جو اصلاحی به زیر مرز ۳۰۰ هزار واحد عقب نشسته بود، از شنبه به منطقه سبز بازگشت و این مسیر را در جریان دادوستدهای روز گذشته تداوم بخشید و پس از دو روز، مجددا ابرکانال ۳۰۰ هزار واحد را تصاحب کرد. خوشبینی معاملهگران به کارنامههای قریبالانتشار ماه شهریور را میتوان عامل تداومبخش رشد تقاضا در معاملات روز گذشته دانست که در کنار استمرار رونق تورمی سهام و محدودههای نسبتا باثبات قیمتهای جهانی منجر به جذب ادامهدار منابع خرد شدند.
قدرت بالای پولهای تازهوارد
در حالی که بازار سهام معاملات روز گذشته را با قدرت آغاز کرد که شدت و وسعت دامنهدار رشد قیمت سبب شد تا شاخص کل با جهش بیش از چهار هزار واحدی تا یک ساعت قبل از اتمام معاملات، ابرکانال ۳۰۰ هزار واحدی را بار دیگر تصاحب کرد و به سطح ۳۰۲ هزار واحدی دست یافت. معاملهگران خرد که طی روزهای اخیر در سمت خرید حضور فعالی داشتند، روز گذشته هم با جهت دادن به مسیر سهام بر ارزش پرتفوی خود افزودند و نقش موثری در رشد قیمتها ایفا کردند. برتری قابل ملاحظه تقاضا را میشود در سبزپوشی شاخص ۳۶ صنعت از صنایع ۳۹گانه بورسی و همچنین صف خرید ۲۸۰ میلیارد تومانی در سهام بیش از یکسوم از تعداد کل نمادها دید. البته شدت بالاتر رشد قیمت در گروههای کوچکتری نظیر داروییها، سیمانیها و غذاییها و قندیها نهتنها جهش ۴/۲ درصدی نماگر هموزن را در پی داشت بلکه بر این امر تاکید داشت که جریان ورود نقدینگی عامل اثرگذار و هیجانبخش در تشدید تقاضا بوده است. در حالی که شمار زیادی از تحلیلگران انتظار اصلاح ادامهدار قیمتها را داشتند اما قدرت بالای پولهای تازهوارد مجال وقوع چنین روندی را به سهمها نداد و بازار در موجی دستهجمعی به مدار مثبت حرکت خود را ادامه داد. البته تفاوت عمده معاملات روز گذشته در گسترش جبهههای فعال بازار و افزایش معنادار تقاضا در سهمهای گروه فلزات و پتروشیمی است. این ویژگی خاص معاملات روز گذشته را میتوان به انتظارات خوشبینانه اهالی تالار سهام به آغاز انتشار گزارشهای ماهانه بنگاههای بورسی از امروز پیوند داد.
انگیزه بالای سهامداران برای شناسایی سود
سهام گروه بانکها که طی روزهای اخیر در غیاب طولانی «وبملت» به لیدر بازار مبدل شدهاند، هم بیشترین ارزش معاملات را در بین صنایع بورسی در اختیار گرفتند. اخبار افزایش سرمایه را میتوان مهمترین عامل جذب تقاضا در سهام این گروه عنوان کرد که در کنار خودروییها بخش عمده جریان نقدینگی را طی این مدت تصاحب کردند. البته جو یکدستی بر معاملات گروه بانکی حاکم نبود و برخی از نمادها به دلیل انگیزه بالای سهامداران برای شناسایی سود و انتقال نسبی محور تقاضا به روی سهام کالایی تحت فشار عرضه بودند. در این میان، نماد بانک اقتصاد نوین پیشتاز جب پولها در کل بازار شد و صف طولانی خرید بازار را هم به نام خود ثبت کرد. به نظر میرسد اصلاح شدید قیمت این بانک طی روزهای اخیر، جو افزایش سرمایه و همچنین جاماندن از بازدهی گروه و کل بازار به تقویت تقاضا در این سهم نقش موثری داشته است. بانک پاسارگاد نیز دومین نماد پرمعامله در بین گروه بانک و همچنین کل بازار بود. عرضه صف خرید سنگین این سهم در همان ابتدای بازار و انتشار پیشنهاد افزایش ۳۰ درصدی سرمایه از محل سایر اندوختهها تب تقاضا را فرونشاند.
نگرش اهالی بازار به ادامه روند صعودی
دادوستدهای روز گذشته سهام با بازگشت شاخص کل و روند عمومی بازار به مدار مثبت همراه بود. نماگر اصلی بازار با رشد ۳۵۴۵ واحدی بار دیگر خود را به نزدیکی مرز ۳۰۰ هزار واحد رسانده است. مسالهای که میتواند دادوستدهای روز گذشته را با حساسیت بیشتری همراه کند. در حالی که تغییر روند بورس پس از ریزشهای دو روز پایان هفته گذشته نشانههای مثبتی از نگرش اهالی بازار به ادامه روند صعودی دارد رصد ارزش معاملات خرد بورس میتواند راهنمای مناسبی برای پیشبینی وضعیت آتی سهام باشد. در اولین جلسه معاملات این هفته، ارزش معاملات خرد با افت محسوسی نسبت به متوسط هفته گذشته همراه بود. طی چهار جلسه نخست هفته گذشته این اندیکاتور ارقام بالاتر از دو هزار میلیارد تومان را به ثبت رساند و حتی به سقفشکنی تاریخی ارزش معاملات منجر شد. با این حال با شدت گرفتن ریزش سهام در روز چهارشنبه ارزش معاملات به حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان تنزل یافت و شاهد تغییر خالص مالکیتها به سمت سهامداران حقوقی بودیم. با این حال آنچه بازگشت به روند صعودی را رقم زد نه رشد ارزش معاملات بلکه غلبه ذهنیت مثبت معاملهگران به تداوم صعود بود. در این بین باید به کاهش التهابات سیاسی و خطر تقابل نظامی نیز اشاره کرد. با این حال پیوست مستقیم این دو اتفاق تاحدودی دشوار باشد.
رویههای هیجانی بورس
روز شنبه و با وجود ارزش محدود ۱۳۵۷ میلیاردی معاملات خرد بار دیگر شاهد حضور پررنگ سهامداران حقیقی در سمت تقاضا بودیم. در این شرایط به نظر میرسد تداوم این جریان ورود نقدینگی کلید اصلی تداوم مسیر صعودی باشد. با این حال احتمالا با حضور تقاضا و افزایش قیمتها عرضه سهامداران حقوقی نیز شدت بیشتری بگیرد و ارزش معاملات نیز رشد کند. در کل میتوان گفت که رشد ارزش معاملات میتواند بار دیگر بورس را به رویههای هیجانی نزدیک کند و به مرز پیشبینیناپذیری برساند. در صورت تداوم ارزش معاملات در سطوح فعلی و تضعیف جریان ورود نقدینگی احتمالا باید اصلاح قیمتها را انتظار کشید.
فاکتورهای اثرگذار این روزها
این مساله که افزایش سرمایه از محل سهام جایزه کانون تمرکز معاملهگران فعلی را تشکیل میدهد نیاز به بازتعریف ندارد. در آخرین تحولات نماد «فملی» نیز پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته را روی کدال قرار داد. انتظار برخی دیگر از شرکتهای بزرگ فلزی همانند «فولاد»، «فملی» و «فرآور» این افزایش سرمایه را در دستور کار خود داشته باشند. افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی نیز همچنان در گروههای بانکها و نمادهای خودرویی خریداران زیادی دارد. با رسیدن به ماه مهر انتظار برای شفافسازی از اقدامات انجام شده بیشتر میشود. از سوی دیگر به نظر میرسد از سمت مجمع سازمان ملل نباید انتظار اخبار شدیدا اثرگذاری را داشت. احتمال مذاکره با طرف آمریکایی به حداقل رسیده و از طرف دیگر تلاش آمریکا برای فشار بر ایران از طریق شورای امنیت به نظر نمیرسد راه به جایی ببرد. از این رو به نظر نمیرسد کاهش و یا افزایش محسوسی در میزان فشار بر کشور ایجاد شود. با این حال باز هم رصد اخبار از این عرصه میتواند احاطه کاملی نسبت به شرایط ایجاد کند. در میان اخبار به تصمیم شورایعالی هماهنگی درباره حذف یارانه انرژی اشاره شده است. این موضوع میتواند در پوشش کسری بودجه دولت اثر قابلملاحظهای داشته باشد و پیش از این نیز مورد انتظار بود. همچنان جزئیات بیشتری از این تصمیم منتشر نشده است. با این حال باید در نظر داشت برخی صنایع بورسی میتوانند به صورت مستقیم از این مصوبه اثر بپذیرند و با فشار بر سودآوری مواجه شوند. سیمانسازان، صنایع فلزی و معدنی از جمله این گروهها هستند. تا انتشار جزئیات دقیقتر نمیتوان میزان اثر حذف یارانههای انرژی را بر شرکتهای مختلف محاسبه کرد. با این وجود تقاضا برای این گروهها باید این پیشزمینه را مد نظر داشته باشد.
حرکت بزرگان کالایی
اتفاق مهم بورس تهران در این دو روز تقویت محسوس تقاضا در سهام کالایی است. حرکت بزرگان کالایی در سقفهای مجاز قیمت در سهام گروه معدنی طی روز شنبه و همچنین تشدید تقاضا در گروه فلزات و پتروشیمی در جریان دادوستدهای روز گذشته از تغییر رویکرد بازار در آستانه انتشار گزارشهای ماهانه خبر میدهد. صف خرید برای غول مسیرنگ بازار یعنی نماد «فملی» و همچنین تشدید تقاضا برای نمادهای گروه پتروشیمی و ایجاد صف در نماد پتروشیمی جم همگی از تمرکز دوباره اهالی سهام به کارنامههایی حکایت میکند که انتشار آن از امروز آغاز میشود و میتواند در غربالگری سهام و تغییر ترکیب پرتفوی سهامداران نقش اساسی ایفا کند.
اوضاع بازار طلایی در نیمه دوم سال
با توجه به گزارشهای در شرف انتشار به نظر میرسد بازار سرمایه در نیمه دوم سال هم روندی مثبت داشته باشد. حال اگر در این گردونه رو به رشد شاخصهای بازار سرمایه، شرکتهای بزرگ هم به همان سرعت بقیه شرکتها پیشرفت داشته و به چشم سرمایهگذاران بیایند، میتوانیم انتظار بازاری طلایی را در نیمه دوم سالجاری داشته باشیم، اما در غیر این حالت با ریزشهایی مواجه خواهیم بود. یک کارشناس بازار سرمایه در بررسی متغیرهای موثر بر روند فعلی بازار گفت: به نظر میرسد صرف نظر از اتفاقات سیاسی خوبی که اخیرا در عرصه بینالملل اتفاق افتاده و چشمانداز اقتصاد را مثبت کرده است، مهمترین شاخصی که همچنان تاثیرگذار بوده و بازار سرمایه را به عنوان تنها عرصه برای سرمایهگذاری افراد پررنگ نشان میدهد، امکان ادامه رشد در این بازار است.
بازار سرمایه همچنان مورد اقبال سرمایهگذاران
وی اضافه کرد: به تعبیری دیگر، بازارهای رقیب همگی بیش از انتظاری که از آنها میرفته است رشد کردهاند و برخی حتی بیشقیمتگذاری شده و از ارزشهای ذاتیشان فراتر رفتهاند. بر این اساس تنها گزینه برای سرمایهگذاری افراد همچنان بازار سرمایه است. خدارحمی ضمن ابراز خرسندی برای شرایط موجود بازار، افزود: با این حال همیشه این ابهام وجود دارد که روند رشد تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. به نظر من برای اینکه این اقبال عموما روی سهمهای کوچک است، اگر قرار باشد از این به بعد اقبال را در سهمهای بزرگ (بنیادین) نداشته باشیم، (به این معنی که آنها هم در جرگه سهمهای خوشاقبال تلقی نشوند و سراغشان نرویم) کمی نگرانکننده است اما اگر سهمهای بزرگ و بنیادی هم به گردونه سهمهای مورد استقبال وارد شوند، میتوان انتظار داشت که این روند مثبت همچنان ادامه پیدا کند. این کارشناس بازار سرمایه در بررسی صنایع بورسی اظهار کرد: به نظر میرسد صرف نظر از اینکه سرمایهگذاران فعلا به دنبال سرمایهگذاری در شرکتهای خاصی که امکان رشد بالاتری دارند (بدون توجه به اینکه ریسکهای بالاتری هم دارند) هستند اما زمان زیادی است که تحلیلها از سمت صنعت به «شرکت- صنعت» رفته است. وی ادامه داد: این موضوع به این معنی است که نباید به سمت صنعت خاصی جهتدار بود، زیرا در هر صنعتی هم شرکت خوب و هم شرکت ضعیف وجود دارند بنابراین در بیشتر مواقع به یک صنعت خاص برای سرمایهگذاری اشاره نمیشود بلکه بررسی میکنیم در هر صنعتی شرکتها دارای چه وضعیتی هستند. بنابراین شاید معرفی صنایع کار درستی نباشد. خدارحمی به سنا گفت: سهم بازار سرمایه در تامین مالی هنوز ناچیز است و اگر ما قصد داریم مردم به جای بازارهای با کالاهای مصرفی در بازار سرمایه به عنوان بازاری با رشد غیرتورمی سرمایهگذاری کنند، باید حمایتهای لازم را برای بزرگ شدن این بازار هم داشته باشیم.
بازار سرمایه و تامین مالی
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص سهم بازار سرمایه در تامین مالی گفت: در حال حاضر تامین مالی زیر ۲۰ درصد که سهم بازار سرمایه است، نمیتواند گنجایش پذیرش زیادی داشته باشد. بر این اساس اگر بخواهیم سهم بیشتری برای تامین مالی از طریق بازارسرمایه داشته باشیم که بتواند به خوبی به ایفای نقش و هدایت سرمایهها بپردازد، حتما باید به توسعه آن هم کمک کنیم. وی برای توسعه بازار پیشنهاد کرد: شرکتها و صنایع با مشوقهایی که در بازار سرمایه ایجاد میکنند و با انضباط مالی که خارج از بازار سرمایه برایشان ایجاد میشود، اصطلاحا شفافیت در بازار سرمایه دیگر برایشان جریمه تلقی نمیشود و میدانند چه داخل و چه خارج بازار تحت نگاه انضباطی و کنترل مالی هستند. در چنین شرایطی برای ورود تعداد بیشتر شرکتها به بازار سرمایه باید به آنها مشوقهای بهتری بدهیم تا به این ترتیب تعداد صنایع و شرکتهای پذیرفتهشده در بورس افزایش پیدا کند. خدارحمی اضافه کرد: در این شرایط میتوانیم تعادل را در اقتصاد به سمتی پیش ببریم که اگر ما میگوییم در بازار سرمایه آمدن معافیت مالیاتی دارد، این موضوع برای افراد مشوق جدی تلقی شده و شرکتها خواهان به دست آوردن این امتیاز باشند.
پیشبینی بازار در نیمه دوم سال
وی افزود: همچنین در این شرایط خصوصیسازی بتواند بیش از گذشته به معنی واقعی سرعت پیدا کند تا از این طریق تعداد فعالان و ناشران بازار نیز افزایش پیدا کند. این کارشناس بازار سرمایه در پیشبینی بازار سرمایه در نیمه دوم سالجاری تصریح کرد: با توجه به گزارشهای در شرف انتشار به نظر میرسد بازار سرمایه در نیمه دوم سال هم روندی مثبت داشته باشد. حال اگر در این گردونه رو به رشد شاخصهای بازار سرمایه، شرکتهای بزرگ هم به همان سرعت بقیه شرکتها پیشرفت داشته و به چشم سرمایهگذاران بیایند، میتوانیم انتظار بازاری طلایی را در نیمه دوم سالجاری داشته باشیم اما در غیر این حالت با ریزشهایی مواجه خواهیم بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد