27 - 05 - 2024
تجارب مثبت و منفی حذف صفر از پول ملی
تجارتنیوز- بسیاری از کشورها برای مهار تورمهای مزمن خود، دست به دامن حذف صفر از پول ملی شدند اما نتیجه این سیاست در همه آنها یکسان نبود.
به دنبال تورم مداوم در اقتصاد ایران، چند سالی است اخبار مختلفی پیرامون اصلاح واحد پول ملی شنیده میشود از حذف صفر از پول ملی گرفته تا تغییر نام ریال به نامهای متنوع. کشورهای بسیاری در راستای اصلاحات پولی و بانکی اقدام کردهاند و برخی نیز موفق شدند با این سیاست، خود را از بحرانهای اقتصادی خارج کنند.
تجربه موفقیتآمیز حذف صفر از پول ملی ترکیه
کشور ترکیه در اواخر دهه ۹۰ میلادی، تورم بالایی پیدا کرد و اقتصاد این کشور با کاهش چشمگیر ارزش پول ملی روبهرو بود. گفته میشود مردم ترکیه باید بابت خرید یک قرص نان به اندازه چندینمیلیون لیره هزینه میکردند.
سرانجام در سال ۲۰۰۴ دستور حذف ۶ صفر از لیره ترکیه صادر و در سال ۲۰۰۵ اجرا شد. اگرچه به عقیده کارشناسان صندوق بینالمللی پول، این سیاست موفقیتآمیز بود، برخی دیگر از کارشناسان اعتقاد داشتند صرف حذف صفرهای پول ملی موجب برونرفت ترکیه از بحران نبود بلکه ترکیه ابتدا توانست نرخ رشد تورم را به زیر ۱۰درصد برساند و بعد از اینکه ارزش پول ملی به ثبات نسبی رسید، صفرهای پول را حذف کرد.
در پی این اصلاحات، تورم ۱۰۶درصدی در سال ۱۹۹۴ به ۷/۷درصد در سال ۲۰۰۵ رسید. یک مقام بانک مرکزی ترکیه نیز اظهار کرده بود لیره قدیمی باعث بروز مشکلاتی نظیر مشکلات حسابداری، آماری، رایانهای و سیستم پرداختی شده بود.
بحران هویت پول ملی برزیل
یکی از سختترین تورمهای دنیا مربوط به دهههای ۶۰ و ۷۰ برزیل است. در این دوران ارزش پول ملی برزیل ماهانه حدود ۳۰ تا ۴۰درصد کاهش مییافت. پیش از آن در دهههای ۳۰ و ۴۰ میلادی هم واحد پول برزیل دو مرتبه تغییر نام داد اما در سال ۱۹۶۷ برای اولینبار سه صفر از پول ملی این کشور حذف شد و همزمان تغییر نام پیدا کرد.
با این حال، این سیاست جواب نداد و در دهه ۸تورم این کشور به بالای ۱۰۰درصد رسید و بار دیگر سهصفر از این پول حذف شد. در سال ۱۹۸۱ تورم بار دیگر افزایش یافت و به هزار و ۴۳۱درصد رسید. دولت برزیل دوباره صفرهای بازگشته به پول ملی را حذف کرد و نام آن را تغییر داد.
در سال ۱۹۹۳ و در زمانی که تورم در مرز دو هزار درصد قرار داشت، سه صفر دیگر از پول ملی برزیل حذف شد اما از اواسط دهه ۹۰ میلادی برزیل موفق شد نرخ تورم را دورقمی کند و در دهه اول قرن بیست و یکم نیز این نرخ به زیر ۱۰درصد رسید. برزیل از سال ۱۹۳۰ میلادی طی ۶ مرحله ۱۸ صفر را از پول ملی خود حذف کرد و ۸ مرتبه نیز نام این پول را تغییر داد تا در نهایت نام پول ملی برزیل به «رئال» تغییر یافت.
ونزوئلا؛ آینه عبرت کشورها
تورم شدید کشور ونزوئلا از سال ۲۰۱۵ آغاز شد. در این سال نرخ تورم به بالای ۱۰۰درصد افزایش یافت و در سالهای بعد با سرعت شتابانی به رشد خود ادامه داد. در سال ۲۰۱۷ نرخ تورم این کشور به ۴۳۸درصد رسید و در سال ۲۰۱۸ به بالای ۶۵هزار درصد افزایش یافت.
این نرخ در سال ۲۰۱۹ به بالای ۱۰هزار درصد رسید و در سال ۲۰۲۱ به رقم ۶۸۶درصد کاهش یافت که البته تورم همچنان بالایی به شمار میرفت. معمولا در صورت وقوع ابرتورمهای اینچنینی، سیاستگذاران مجبور میشوند صفرهای پول ملی را حذف کنند. در کل از سال ۲۰۰۸ به تعداد ۱۴ صفر از پول ملی ونزوئلا حذف شده است و انتظار میرود با وجود تورم بالایی که در این کشور برقرار است، در سالهای آینده هم حذف صفرهای پول ملی ونزوئلا ادامه پیدا کند.
صفربازیهای دولت زیمبابوه
در سال ۱۹۸۰ دلار زیمبابوه معرفی شد اما در انتهای دهه ۹۰ میلادی، نرخ تورم شروع به افزایش کرد. در سال ۱۹۹۹ نرخ تورم به ۵۶درصد رسید و ۳ سال بعد، در سال ۲۰۰۲ به مرز ۱۴۰درصد نزدیک شد. نرخ تورم این کشور در سال ۲۰۰۳ از ۴۰۰درصد عبور کرد و در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ به حدود ۳۰۰درصد رسید.
پس از نرخهای ۳رقمی تورم، در سال ،۲۰۰۶ ۳ صفر از پول ملی این کشور حذف شد اما سیاستگذاران هیچ اقدامی در خصوص مهار تورم انجام ندادند و این موضوع باعث شد در سالهای بعد، این کشور نرخهای چند هزار درصد تورم را تجربه کند. در سال ۲۰۰۸ پس از رخ دادن این ابرتورم، دولت زیمبابوه با حذف ۱۰ صفر دیگر از پول ملی، اسکناسهای جدیدی عرضه کرد و در سال ۲۰۰۹ دوباره ۱۲ صفر دیگر از پول ملی این کشور حذف شد.
تورم زیمبابوه در سال ۲۰۱۰ کنترل شد و تا سال ۲۰۱۸ به زیر ۱۰درصد رسید و دیگر نیازی نبود تعداد صفرها کاهش یابد. البته در سالهای اخیر دوباره نرخ تورم این کشور ۳رقمی شده است.
تجربه بولیوی از سیاستهای پولی
در نتیجه ابرتورمی که در ابتدای دهه ۸۰ در بولیوی رخ داد، دولت این کشور سیاستهای مختلفی اتخاذ کرد که در بین آنها تغییر واحد پول ملی نیز به چشم میخورد. در پی این امر ۶ صفر از پول بولیوی برداشته شد و واحد پول این کشور از «پزو» به «بولیویانو» تغییر نام داد. کشور بولیوی توانست بعد از اتخاذ این سیاستها ابرتورم را مهار کند به نرخی باثبات و تکرقمی برسد.
گذار از شوروی به فدراسیون روسیه
پس از فروپاشی شوروی در ابتدای دهه ۹۰ میلادی، کشور روسیه با تورمهای ۳رقمی مواجه شد و در این دوران، اسکناسهای روبل به اشکال متنوعی چاپ شدند. از سال ۱۹۹۳ روند تورم نزولی شد و در سال ۱۹۹۷ به زیر ۲۰درصد رسید. به دنبال تورمهای بالا در اوایل دهه ۹۰ قیمتهایی که روی کالاها درج شده بود، دارای صفرهای فراوان بود.
بعد از اینکه نرخ تورم روسیه به ثبات نسبی رسید، در سال ۱۹۹۷ دولت تصمیم گرفت روبل جدیدی چاپ کند و طی این اقدام ۳ صفر را از روی این اسکناسها پاک کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد