6 - 04 - 2023
برزخ شالیکاران
در حالی که بازار برنج به ویژه بازار محصولات داخلی راکد است، شنیدهها حکایت از آن دارد که وزیر جهاد کشاورزی به دنبال واردات این محصول است. بنابر گفته فعالان این بازار، تقاضا افت زیادی داشته است به طوری که بیش از ۵۰ درصد برنجهای سال گذشته در انبار کارخانهها دپو شدهاند. سیدعلی طاهری، رییس اتحادیه برنجفروشهای بابل درباره وضعیت بازار برنج کشور به مهر گفت: فصل اول برداشت مرداد است که با کاهش بازار تقاضا، قیمت این محصول در کارخانه حدود ۲۰ درصد کاهش یافت؛ با وجود این بیش از ۵۰ درصد محصولات تولیدی فروش نرفته و در انبارها باقی ماندهاند.
وی افزود: گرم شدن هوا که تقریبا از اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد آغاز میشود منجر به حشره گذاشتن برنج میشود. شپشک برنج نخست در سطح بوده که میتوان با قرص برنج آن را از بین برد اما اگر برنجها پس از یک سال به فروش نرسند این حشره روی برنج حفره ایجاد کرده و منجر به آرد شدن محصول میشود.
وی اضافه کرد: پس از گذشت یک سال اگر کیسه برنج خالی شود و برنجها دوباره درون کیسه ریخته شوند، بخشی از کیسه خالی خواهند ماند چون بخشی از محصول آرد شده و از بین رفته است. طاهری با بیان اینکه در حال حاضر ۸ ماه از فصل برداشت اول برنج گذشته است، یادآور شد: اگر بازار رونق نگیرد و برداشت امسال به موجودی فعلی انبارها اضافه شود وضعیت خوبی برای بازار برنج امسال پیشبینی نمیشود.
طاهری با تاکید بر رکود بازار برنج ادامه داد: در حال حاضر نرخ برنج طارم و هاشمی در کارخانه ۷۵ تا ۷۷ هزار تومان است که به دلیل شکل ظاهری برنج هنگام پخت، برنجهاشمی در بازار با قیمت بالاتری به فروش میرسد. رییس اتحادیه برنجفروشهای بابل درباره ارزانترین برنج ایرانی به ندا و شیرودی اشاره کرد و گفت: این دو محصول پرتیراژ بوده و نسبت به سایر انواع برنج تولید داخل قیمت پایینتری دارند. وی با بیان اینکه قیمت این دو نوع برنج بین ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان است، افزود: زمان برداشت طارم و شیرودی تقریبا با فاصله بوده و برنج طارم پس از ۵۰ روز قابل برداشت و این زمان برای برنج شیرودی ۶۰ روز است که با تناژ بالاتری نیز برداشت میشود.
پیشبینی ادامه رکود
طاهری درباره احتمال رونق بازار در ایام محرم گفت: اگر عرضه نسبت به تقاضا بیشتر باشد قیمت ثابت میماند و با توجه به اینکه محرم در زمان برداشت اول برنج است (مرداد)، به نظر میرسد همچنان ۵۰ درصد محصولات دپو باقی بمانند.
توزیع برنج خارجی در استانهای تولیدکننده
رییس اتحادیه برنجفروشهای بابل درباره وضعیت واردات برنج هم گفت: به طور قطع واردات ادامه دارد اما برنجهای وارداتی نباید در استانهای شمالی که خود تولیدکننده این محصول هستند، توزیع شود.
طاهری گفت: با رصد آمار واردات برنج بیشتر بارنامهها به مقصد استانهای شمالی از جمله گیلان، مازندران و گلستان است. ۷۰ درصد برنجهای خارجی در استانهای شمالی توزیع میشود و با سوءاستفاده سوداگران منجر به تخریب برنج ایرانی شده است. وی تاکید کرد: اگر برای تنظیم بازار، برنج تایلندی، هندی و پاکستانی خریداری میشود باید از سوی وزارتخانههایی چون جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت کنترل و نظارت وجود داشته باشد که محصولات فقط در فروشگاههای زنجیرهای توزیع شوند.
انتقاد نماینده آمل از تلاش وزیر کشاورزی برای واردات برنج
رضا حاجیپور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی در جریان جلسه علنی دیروز مجلس خطاب به رییسجمهوری و معاون اول وی گفت: فصل برنجکاری شروع شده و ظاهرا وزیر جهاد کشاورزی به دنبال واردات برنج است، در حالی که برنج محصولی استراتژیک و تولید داخل است. اکنون که شروع فصل برنجکاری است، ۸۰ درصد محصولات و تولیدات داخلی هنوز در کارخانجات شالیکوبی باقی ماندهاند.
نماینده مردم آمل در مجلس خطاب به نمایندگان استانهای شمالی، اظهار کرد: همه باید برای حمایت از تولید داخلی خدمت رییسجمهور برسیم. معاون اول رییسجمهوری باید پای کار بیاید، زیرا با توجه به نزدیکی فصل گرما این برنجها بلافاصله شته میگذارند و از بین میروند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد