23 - 04 - 2024
آمریکا، چین و روسیه در صدر جدول
تازهترین تحقیقات نشان میدهد که بودجه نظامی کشورهای اروپایی از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ میلادی ۱۶درصد افزایش یافته که این رقم یک رکورد جدید در سه دهه گذشته است.
به گزارش یورونیوز، براساس دادههای موسسه بینالمللی تحقیقات برای صلح، موسوم به «سیپری»، بودجه نظامی کشورهای اروپای مرکزی و غربی اکنون بیشتر از سال آخر جنگ سرد است.
دادههای این تحقیقات جدید نشان میدهد که اروپا از آغاز سال ۲۰۲۲ شاهد افزایش هزینههای نظامی بوده که این رقم در سال ۲۰۲۳ به مجموع ۵۵۲میلیارد یورو رسیده است.
افزایش ۱۶درصدی بودجه نظامی کشورهای اروپایی در این بازه زمانی بیشتر از هزینه دفاعی این کشورها در سال ۲۰۲۲ و ۶۲درصد بیشتر از سال ۲۰۱۴ است که رقمی معادل ۳۳۰میلیارد یورو بود.
همه کشورهای اروپایی عضو ناتو به جز یونان، ایتالیا و رومانی هزینههای نظامی خود را در سال
۲۰۲۳ افزایش دادهاند.
لورنزو اسکارازاتو مشاور تحقیقاتی سیپری به یورونیوز گفت از زمانی که روسیه در سال ۲۰۱۴ کریمه را به خاک خود ضمیمه کرد، هزینه نظامی اروپا هر سال افزایش یافته است.
اقدام روسیه در ضمیمه کردن کریمه به خاک خود و حمله نظامی به اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲، دولتهای اروپایی را بر آن داشت تا بودجه دفاعی خود را با سرعتی بیسابقه افزایش دهند.
اسکارازاتو گفت: «شکی نیست که در سال ۲۰۲۳، عامل اصلی افزایش هزینههای نظامی اروپا، تهاجم روسیه به اوکراین بوده است.»
بیشترین هزینهها در اروپای غربی و مرکزی
براساس گزارش سیپری، روند افزایش بودجه نظامی کشورهای اروپای غربی و مرکزی عمدتا در واکنش به افزایش هزینههای نظامی روسیه بوده است.
در سال ۲۰۲۳، بریتانیا نسبت به دیگر کشورهای اروپایی بیشترین هزینه نظامی را نسبت به تولیدات ناخالص داخلی داشته است. این کشور رقمی معادل ۳/۲درصد تولید ناخالص داخلی را صرف هزینههای نظامی کرده است. وزارت دفاع بریتانیا در سال جاری میلادی اعلام کرد که این رقم را به ۵/۲درصد افزایش خواهد داد.
آلمان هم بودجه نظامی خود را از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۳ به میزان ۴۸درصد افزایش داده است.
در سال ۲۰۲۲، دولت آلمان متعهد شد که دو درصد از تولید ناخالص ملی، حدنصاب تعیینشده از سوی ناتو را به امور دفاعی اختصاص دهد.
دادههای تحقیقات جدید سیپری نشان میدهد که بودجه نظامی لهستان نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی بیش از دو برابر شده است. این کشور در سال ۲۰۲۳ رقمی معادل ۸/۳درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینههای دفاعی کرده است که هنوز از هدف اعلام شده ۴درصدیاش فاصله دارد.
لهستان مدتهاست که افزایش هزینههای دفاعی و امنیتی خود را به دلیل «نگرانی از حمله روسیه به کشورهای اروپایی عضو ناتو» در اولویت قرار داده است. از سوی دیگر موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم اعلام کرد که هزینههای نظامی جهانی در سال ۲۰۲۳ به بالاترین میزان خود یعنی ۴۴۳/۲تریلیون دلار رسید که بیشترین افزایش سالانه از سال ۲۰۰۹ تاکنون محسوب میشود.
براساس دادههای گردآوری شده توسط این موسسه، هزینهها نسبت به سال ۲۰۲۲ به میزان ۸/۶درصد افزایش داشته است.
هزینههای نظامی جهان برای نهمین سال متوالی افزایش یافت و در هر پنج منطقه جغرافیایی تعریفشده توسط این موسسه و به ویژه در اروپا، آسیا و اقیانوسیه و خاورمیانه افزایش یافت.
مخارج نظامی به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی جهانی در سال ۲۰۲۳ به ۳/۲درصد افزایش یافت. بیشترین هزینه نظامی ثبت شده مربوط به آمریکا، چین، روسیه، هند و عربستان سعودی بود که مجموعا ۶۱درصد از هزینههای نظامی جهان را تشکیل میدادند.
ایالاتمتحده و چین به ترتیب ۹۱۶ و ۲۹۶میلیارد دلار به ارتش خود اختصاص دادند. به گزارش ایسنا به نقل از بیزنس، نان تیان محقق ارشد برنامه هزینههای نظامی و تولید تسلیحات موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم گفت: «افزایش بیسابقه در هزینههای نظامی پاسخی مستقیم به وخامت جهانی در صلح و امنیت است. دولتها قدرت نظامی را در اولویت قرار میدهند، اما در معرض خطر مارپیچ اقدام- واکنش در چشمانداز بیثبات ژئوپلیتیکی و امنیتی فزایندهای هستند.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد