23 - 06 - 2022
قارچ محصول لوکس شده است
«جهانصنعت»- دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی ایران گفت: تولید قارچ پیش از اصلاح نظام یارانهای مزیت مطلق سرمایهگذاری بود اما هماکنون جزو مزیتهای نسبی سرمایهگذاری هم قرار نمیگیرد چراکه از سبد غذایی خانوارها خارج و به یک محصول لوکس تبدیل شده است. نیما باغبانی با اشاره به افزایش تعداد پروانههای بهرهبرداری تولید قارچ در ۱۴۰۰، گفت: پیشبینی تولید ۲۰۰ هزار تن قارچ در سال ۱۴۰۱ مطرح شده بود اما در حال حاضر نمیتوان با قطعیت بیان کرد که این حجم از تولید محقق شود. وی با بیان اینکه قارچ محصولی است که در آب و هوای خنک به عمل میآید، خاطر نشان کرد: بسیاری از واحدهای تولیدی توان ارتقای سیستمهای سرمایشی خود را در شش ماه نخست سال ندارند از اینرو همواره ۱۰ الی ۱۵ درصد از میزان تولید در این بازه زمانی کاهش پیدا میکند. این فعال اقتصادی ظرفیت اسمی تولید قارچ در سال ۱۴۰۱ را حدود ۱۹۰ هزار تن دانست و افزود: تعرفه صادراتی قارچ به کشورهای هدف صادراتی توجیه اقتصادی این محصول را از بین برده است از اینرو تولیدکنندگان ترجیح میدهند که این محصول را در بازار داخلی عرضه کنند چراکه میتوانند معادل قیمت صادراتی بدون تحمل دردسرهای ناشی از بازگشت ارز این محصول را در بازار داخلی عرضه کنند. دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی ایران با بیان اینکه برخی تولیدکنندگان مشتریان دائمی در کشورهای حوزه خلیج فارس دارند، تصریح کرد: تولید این پرورشدهندگان با هدف صادرات محقق میشود و میتوان گفت سالیانه حدود ۵ تا ۱۰ درصد از قارچ تولیدی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود. باغبانی با اشاره به قیمت قارچ، گفت: قارچ در مزرعه کیلویی ۳۵ تا ۴۵هزار تومان با توجه به درجه کیفی آن به فروش میرسد. این در حالی است که این محصول در فروشگاهها و واحدهای صنفی کیلویی ۶۰ هزار تومان عرضه میشود. وی کاهش مصرف قارچ در کشور را حدود ۳۰ درصد دانست و افزود: تولید قارچ پیش از اصلاح نظام یارانهای مزیت مطلق سرمایهگذاری بود اما هماکنون جزو مزیتهای نسبی سرمایهگذاری هم قرار نمیگیرد چراکه به دلیل تورم بالای سایر کالاهای اساسی از سبد غذایی خانوارها خارج و به یک محصول لوکس تبدیل شده است؛ این در حالی است که قارچ میتواند غذای قشر متوسط به پایین جامعه شده و بهترین و سالمترین جایگزین برای محصولات گوشتی است. این فعال اقتصادی ادامه داد: انجمن در سال جاری با توجه به احتساب هزینههای تولید و تورم موجود در کشور با افزایش ۲۵ درصدی نرخ قارچ موافقت کرد این در حالی است که تورم موجود در کشور بیش از این است اما تولیدکنندگان زنجیره این صنعت به حداقل سود قناعت کردند.
لهستان جای ایران را در روسیه گرفت
وی در پاسخ به این پرسش که آیا موفق به صادرات قارچ به روسیه شدیم؟ گفت: سالیان گذشته بازار روسیه بازار مناسبی برای تولیدکنندگان قارچ بود که میتوانستند محصول خود را به این کشور صادر کنند اما با توجه به مشکلات داخلی که در حوزه صادرات داریم این موضوع باعث شد که لهستان گوی سبقت را از ما بگیرد و بازار قارچ روسیه را تصاحب کند. اما بعد از جنگ روسیه و اوکراین و تحریم روسیه از سوی کشورهای اتحادیه اروپا این بازار به فرصت خوبی برای ما تبدیل شده است و تولیدکنندگان میتوانند بازار روسیه را تصاحب کنند مشروط به اینکه موانع داخلی برداشته شود. این فعال اقتصادی با بیان اینکه قارچ محصول سریعالفساد است و باید ظرف کمتر از ۲۴ ساعت زنجیره سرد (از مزرعه تا بازار) را سپری و به فروش برسد، تصریح کرد: اگر بنا باشد قارچ به کشورهایی صادر شود که از ما فاصله زیادی دارند باید از طریق لجستیک هوایی صورت پذیرد ولی متاسفانه یارانهای برای حملونقل هوایی صادرات آن در نظر گرفته نمیشود. بنابراین صادرات آن برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی ندارد. به گفته باغبانی؛ حملونقل زمینی قارچ نیازمند کامیونهای سردخانهدار است و از آنجاییکه از واردات این کامیونها جلوگیری میشود نمیتوان چندان به صادرات قارچ از راه زمینی امیدوار باشیم. توصیه میشود اجازه واردات کامیونهای ۵ سال کارکرد را بدهند تا شرایط برای ارزآوری از طریق قارچ فراهم شود. دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی ایران افزود: اگر بازار روسیه را تصاحب کنیم میتوانیم حجم تولید را تا ۴۰۰ هزار تن ارتقا بدهیم و این مهم به معنی رشد ۱۰۰ درصدی صنعت و اشتغال از طریق صادرات است. این در حالی است که هماکنون ۱ تن قارچ در سال به روسیه صادر نمیشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد