13 - 08 - 2024
5 اولویت وزارت نفت دولت چهاردهم
رییس هیاتمدیره انجمن شرکتهای حفاری و خدمات فنی ایران میگوید: مهمترین اولویتهای محسن پاکنژاد وزیر پیشنهادی نفت دولت چهاردهم انتخاب مدیران متخصص بر مبنای اصل شایستهسالاری، حل بحران ناترازی گاز، تمرکز بر تولید نفت و گاز در میادین مشترک، حمایت از نیروی انسانی شاغل از نفت و افزایش ضریب برداشت از میادین نفت و گاز است.
هدایتالله خادمی نماینده سابق مجلس در گفتوگو با «جهانصنعت» درباره مهمترین برنامه وزیر در زمستان پیشرو مدیریت ناترازی گاز است، اظهار داشت: به احتمال زیاد در زمستان آینده کمبود گاز خواهیم داشت بنابراین مهمترین اولویت دولت این است که برای حل مشکل ناترازیها فکر اساسی بکند. اگر در کشوری بودیم که یک اقتصاد توسعه یافته داشت، این مدل قطع برق در تابستان و گاز در زمستان اقتصادش ورشکست میشد اما چون در کشور ما چیزی به نام اقتصاد پیشرفته و توسعه یافته وجود ندارد و یک اقتصاد محلی و عشایری است و به فکر توسعه هم نیستیم شاید اثراتش خیلی دیده نشود و روزنامهای هم وجود ندارد که اینها را بررسی کند.
وی افزود: امروز ناترازی انرژی باعث شده که کارخانجات بسیاری در معرض ورشکستگی قرار بگیرد. خیلیها هم ورشکست شدهاند و خبری نشده است، آنهایی هم که ماندهاند به سختی گذران امور میکنند، قطعا نمیتوانند با این شرایط دوام بیاورند. نمیشود کارآفرین یا صاحب کارگاه یا کارخانهای حقوق پرسنل بدهد، ولی نصف روز کار کند. خادمی با بیان اینکه اثرات ناترازی در کشورهایی که مثل ما هستند دیده نمیشود اما در یک کشور توسعه یافته تبدیل به یک بحران شده تا جایی که دولت را عوض میکند، گفت: کمبود گاز در زمستان پیشرو محتمل است و حتما مثل سالهای قبل به دلیل اینکه نمیتوانند گاز خانهها را قطع کنند، گاز صنایع را قطع میکنند و مثل شش ماه اول سال که کشور دچار کمبود برق بوده و تعطیل است، سه ماه آخر سال هم به دلیل کمبود گاز کشور تعطیل میشود. اگر همین امروز آقای پزشکیان دستور بدهد که دستگاه حفاری خشکی که در میادین نفتی کار میکنند به میادین گازی در خشکی انتقال داده شوند، میتواند تا فرصت هست چندین حلقه چاه گاز جدید در مناطق خشکی حفر کرد و این گاز به ظرفیت موجود گاز کشور اضافه میشود تا بخشی از کمبود گاز در زمستان جبران شود .
وی افزود: اولویت بعدی دولت چهاردهم و وزیر نفت- آقای پاکنژاد- این است که هرچه سریعتر تکلیف میادین مشترک ما در میدان فرزاد ای و فرزاد بی و فروزان که توسط عربستان در حال برداشت است را روشن کند. ما بسیار کم برداشت میکنیم. اولویت بعدی میدان گازی آرش است. آقای وزیر باید به محض اینکه رای اعتماد گرفت دستور بدهد که دستگاههای حفر دریایی که موجود هم هست به این میادین مشترک گازی انتقال داده شوند و اجازه ندهند که گاز این میدان مثل پارس جنوبی به سمت کشورهای همسایه مهاجرت کند.
این کارشناس انرژی با اشاره به جذب سرمایه برای احداث پالایشگاه هم گفت: اولویت بعدی آقای پاکنژاد در صورت کسب رای اعتماد از مجلس این است که روی احداث پالایشگاه تمرکز کند. ما حداقل نیاز به چهار تا پنج پالایشگاه جدید به صورت داریم که باید کار ساخت آنها همزمان شروع شود چون داریم خامفروشی میکنیم. رهبری بارها فرمودند خامفروشی نکنید.
او ادامه داد: خامفروشی در شرایط کنونی یعنی مفتفروشی و اینکه منابع خدادادی را به باد میدهیم. نباید نفت خام را ارزان بفروشیم. حتما نیاز به پالایشگاههای جدیدی داریم که نفت خام را به فرآوردههای باارزش تبدیل کنیم. اگر به فرآوردههای باارزش تبدیل شد هم تحریم کماثر خواهد بود و هم درآمد کشور بالا خواهد رفت.
خادمی درباره روش تامین سرمایه برای احداث پالایشگاهها هم گفت: میتوان در گام اول این سرمایه را از طریق بانکها، شرکتهای خصولتی، پیمانکاران قدر و بزرگ و اوراق مشارکت تامین کرد. اگر منتظر باشیم که دولت ارز و دلار بدهد، اتفاق خاصی نمیافتد.
خادمی توجه ویژه به نیروی انسانی نفت را اولویت دیگر وزیر نفت چهاردهم ذکر کرد و یادآور شد: نیروی انسانی شاغل در صنعت نفت امروز وضعیت خوبی نیست. حداقل دو دهه است که نیروی انسانی نفت ایران با آموزش و دانش روز بیارتباط بوده و فاصله دانشی ما با دنیا خیلی زیاد شده است. راندمان ما بسیار پایین آمده است. راندمان ما در بخش نفت و حفاری چاهها و برداشت نسبت به سال 72 یکسوم شده است. با اینکه تعداد زیادی دکتر و مهندس و دستگاههای جدید و الکترونیکی داریم که در سال 70 اینها را نداشتیم و دستگاهها در آن زمان مکانیکی بود اما به همین میزان صنعت نفت ما توسعه نیافته است.
او افزود: مساله دیگر تمرکز بر افزایش ضریب برداشت از مخازن است. امروز ضریب برداشت پایین است و باید بتوانیم ضریب برداشت را افزایش بدهیم تا بتوانیم منابع خدادادی که زیر زمین داریم را هر چه زودتر و هر چه بیشتر به سطح زمین بیاوریم و برای نسلهای آینده سرمایهگذاری کنیم چون معلوم نیست نفت و انرژی در دهههای آینده ارزش کنونی را داشته باشد و شاید به جایی برسیم که آنقدر انرژیهای نو بیاید که به خصوص انرژی نفت به عنوان آلاینده ارزش اقتصادی حتی برای تولیدش هم نداشته باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد