12 - 10 - 2024
2 روی سکه بازار سرمایه
«جهانصنعت»- بازار سرمایه در حال حاضر اثرات مثبتی از ناحیه اتفاقات بینالمللی دریافت کرده است. عمده دلایل به تحولات اقتصادی چین و آمریکا برمیگردد که سبب شده نرخ کامودیتیها در دو بخش فلزات و انرژی روند افزایشی به خود بگیرد. از این جهت بورس ایران هم اثرات مثبتی از این تحولات خارجی پذیرفته است. در عین حال روند اتفاقات در منطقه خاورمیانه همچنان با ابهام توامان است و مشخص نیست که فضای تنشهای سیاسی و نظامی تا چه زمانی ادامه دارد. «جهانصنعت» در گفتوگو با یک کارشناس ارشد بازار سرمایه به بررسی اثرات تحولات داخلی و بینالمللی بر بازار سرمایه پرداخت.
تحلیل کارشناسی
مریم محبی، کارشناس و تحلیلگر ارشد بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: در حال حاضر شاخص کل بورس در محدوده 2میلیون و 99هزار واحد و شاخص کل هم وزن در محدوده 696هزار و 730واحد قرار دارد. باید گفت به دنبال اخبار مثبت اقتصادی که در آمریکا شاهد آن بودیم دیدیم که نرخ کامودیتیها در سطح جهان افزایش پیدا کرد. او بیان کرد: افزایش قیمت کامودیتیها در دو گروه فلزات و انرژی را شاهد بودیم که باعث شد در این گروهها از صنایع بورسی شاهد شکلگیری افزایش قیمتی و سودآوری این دو صنعت باشیم. دومین عاملی که باعث شد محرکهای بیشتری به بازار سرمایه تزریق شود بحث محرکهای اقتصاد چین بود که اگر این بحث را در کنار شرایط قابل قبول اقتصادی آمریکا قرار بدهیم، میتوانیم بگوییم قیمت کامودیتیها در شرایط فعلی میتواند به روند رو به رشد ادامه بدهد و بورس ایران به عنوان یک بورس کامودیتیمحور میتواند از این افزایش قیمتها اثر مثبت بگیرد. محبی عنوان کرد: در خاورمیانه اما شاهد افزایش تنشها بودیم و ادامهدار شدن حملههای نظامی اسرائیل که باعث افزایش ترس گسترش جنگ به سایر کشورها شد و این رویکرد باعث شد که استقبال زیادی را از صندوقهای طلا در بورس شاهد باشیم. در کنار افزایش صندوقهای طلا شاهد رشد معاملات در بورس کالا هم بودیم و محصولاتی مثل پلیاتیلن و شمش فولاد و سیمان هم مورد تقاضا قرار گرفت و باعث شد افزایش ارزش معاملات را در بورس کالا شاهد باشیم. همه اینها میتواند عوامل مثبت برای احتمال رشد بازار سرمایه در کوتاهمدت باشد اما سایر عوامل داخلی تاثیرگذار چه بودند؟ او ادامه داد: طبق اعلام رسمی بانک مرکزی نقدینگی کل کشور از 8هزار همت بالاتر رفت که میتواند سیگنالی باشد مبنی بر ادامهدار بودن روند کاهش قدرت پول ملی به واسطه تورم باشد. این عامل میتواند باعث افزایش قیمت سهام شرکتها در بورس شود. در هفته گذشته مشاهده کردیم که رییس سازمان بورس اعلام کردند با هدف حمایت از بورسیها تلاش میکنیم با شرکت در جلسات مربوط به تهیه بودجه از طریق رایزنی با سایر ارکان رضایت بورسیها در نظر بگیریم. یکی دیگر از مهمترین اتفاقات بحث افزایش نرخ دلار نیما بود که این نرخ در سال 1402 معامل 28هزار و 500تومان بود و این عدد به بالای 47هزار تومان رسیده است که این هم میتواند سیگنال مثبتی برای بازار سرمایه باشد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: سخنرانی وزیر اقتصاد مبنی بر حمایت از پیوستن به FATF را مشاهده کردیم که باعث شد شاهد افزایش تقاضا روی نمادهای مهم بورسی باشیم اما مهمترین موضوعی که در حال حاضر روی معاملات بورس ما اثرگذار بوده بحث ادامهدار بودن محدوده نوسان قیمت است که به نظر میرسد تا زمان ادامهدار بودن بیم گسترش تنشهای سیاسی و ادامهدار بودن ریسکهای سیستماتیک این محدوده همچنان توسط بازارساز اعمال شود. در کنار موارد مطرح شده شاهد رشد آرام دلار در بازار آزاد هستیم که باعث ایجاد تغییر در محاسبه P/E و TTM فوروارد بازار هم شده است. از طرف دیگر ارزش معاملات دلاری در مهر ماه معادل ارزش فروردین ماه 1398 بوده که نشاندهنده روند فرمایشی و بیمارگونه بازار سرمایه است.
در حال حاضر مقاومتهای پیشروی شاخص کل عبارت است از 2میلیون و 120، 2میلیون و 145هزار واحد و 2میلیون و 180هزار واحد.
حمایتهای پیشروی بازار هم 2میلیون و 80هزار واحد، 2میلیون و 40هزار واحد و 2میلیون و 10هزار واحد هستند. محبی اضافه کرد: جمعبندی این است که میتوانیم پیشبینی کنیم تا زمانی که روند کنترل دامنه نوسان ادامهدار است و ما کاهش تنشها را مشاهده نمیکنیم به نظر میرسد شاهد تغییرات فاحش مثبت یا منفی در بازار نخواهیم بود. به نظر میرسد بازارساز با هدف حفظ روند رنج بازار تلاش میکند شرایط فعلی بازار را حفظ کند و بعد از کاسته شدن تنشها تصمیم منطقی در مورد بازار سرمایه اتخاذ شود، بنابراین به صورت کلی انتظار میرود در کوتاهمدت شاهد تغییرات بسیار مثبت یا منفی در بازار سرمایه نباشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد