1 - 03 - 2025
2 زنگ خطر برای بازار خودرو
«جهانصنعت»- درحالیکه تازهترین آمار تولید خودرو در کشور حاکی از این است که سه خودروساز عمده در 11نخست سال جاری نسبتبه مدت مشابه سال گذشته 10هزار و 341دستگاه خودرو کمتر تولید کردهاند، برخی پیشبینیها از کاهش واردات خودرو در سال آتی و در نتیجه افزایش قیمت خودروهای صادراتی در کشور حکایت میکند. کاهش تولید داخلی و افت واردات خودروهای خارجی دو زنگ خطر برای بازار خودرو در سال1404 بهشمار میرود. این همه در حالی است که نوسانهای اقتصادی در سطح کلان نیز همچنان «خودرو» را در زمره کالاهای سرمایهای حفظ کرده و تقاضای سفتهبازی در این بازار را دامن زده است. در این شرایط نهتنها بهنظر نمیرسد در سال آینده قیمت خودرو کاهش پیدا کند، احتمالا آرامش نسبی در ماههای اخیر در بازار خودروهای خارجی نیز از این بازار رخت برخواهد بست.
آنگونه که رسول کوهستانی پزوه، کارشناس گمرکی گفته، دو عامل مهم احتمالا واردات خودرو را با چالش مواجه کرده و درنتیجه منجربه افزایش قیمت خودروهای وارداتی در سال آینده میشود.
این کارشناس گمرکی درباره سرنوشت واردات خودرو در سال۱۴۰۴ اظهار کرد: با توجه به تغییرات انجامشده در قانون بودجه سال۱۴۰۴ و احکام و تکالیف قانون بودجه مرتبط با گمرک و تجارت خارجی مذکور در تبصره یک میتوان نتیجه گرفت که شرایط واردات خودرو از لحاظ تخصیص ارز تسهیل خواهد شد زیرا مجوز واردات خودرو جهت رفع تعهد ارزی و همچنین مجوز واردات خودرو به ایرانیان خارج از کشور دارای کارت اقامت و از محل ارز خارجی صادر شده است.
وی در گفتوگو با مهر افزود: اما بررسی تبصره یک قانون بودجه سال آینده نشان میدهد دو عامل مهم احتمالا واردات خودرو را با چالش یا حتی عدم انجام واردات و درنتیجه عدم تحقق درآمد پیشبینیشده دولت در قانون بودجه و تورم و افزایش قیمت خودروهای وارداتی در سال آینده مواجه میکند.
کوهستانی پزوه ادامه داد: این دو عامل «تعیین حقوق ورودی ۱۰۰درصد جهت واردات خودرو» و «تغییر نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی براساس میانگین نرخ ارز در اسفند۱۴۰۳ در مرکز مبادله طلا و ارز» است.
این کارشناس گمرکی افزود: در حالی که در سال۱۴۰۳ حقوق ورودی خودروهای سواری برقی ۴درصد، خودروهای سواری هیبریدی 1۵درصد، خودروهای بنزینی تا ۱۰۰۰سیسی ۲۰درصد، خودروهای بنزینی۱۰۰۱ تا ۱۵۰۰ سیسی ۵۵درصد، خودروهای بنزینی۱۵۰۱ تا ۲۰۰۰ سیسی ۹۵درصد و خودروهای بنزینی۲۰۰۱ تا ۲۵۰۰سیسی ۱۳۵درصد تعیین شده است، تعیین حقوق ورودی ۱۰۰درصدی جهت همه خودروهای سواری وارداتی جای ابهام دارد و بهنظر میرسد موضوع مورد توجه مجلس و دولت قرار نگرفته است و واردات خودرو را با چالش روبهرو خواهد کرد.
افزایش قیمت خودروهای وارداتی
کوهستانی پزوه تصریح کرد: تصمیم مذکور با سیاستهای دولت در جهت کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا و قانون هوای پاک مغایرت دارد زیرا خودروهای برقی و هیبریدی و خودروهای سواری با حجم تا ۱۰۰۰سیسی را نیز شامل شده است بنابراین موجب افزایش شدید قیمت این نوع خودروهای وارداتی بهترتیب به میزان ۱۰۸درصد و ۹۹درصد و ۹۵درصد خواهد شد.
این کارشناس گمرکی ادامه داد: با تغییرات قانون بودجه سال آینده در خودروهای ۱۰۰۱ تا ۱۵۰۰سیسی بنزینی که در حال حاضر حقوق ورودی آن ۵۵درصد است و با توجه به تغییر نرخ ارز و ماخذ 1۰۰درصدی، افرایش قیمت این نوع خودروها به میزان ۷۰درصد قابل پیشبینی است.
کوهستانی پزوه اضافه کرد: تنها تغییر در خودروهای سواری وارداتی بیش از ۱۵۰۰سیسی تا ۲۰۰۰سیسی افزایش ۵درصدی حقوق ورودی و تغییر نرخ ارز محاسباتی گمرک در آن خواهد بود هرچند که همین موضوع نیز موجب افزایش قیمت این نوع خودروها به میزان ۴۹درصد خواهد شد.
وی افزود: نکته جالبتوجه اینکه با اعمال قانون بودجه سال آینده، ماخذ حقوق ورودی خودروهای۲۰۰۱ تا ۲۵۰۰سیسی که در حال حاضر ۱۳۵درصد است ۳۵درصد کاهش خواهد یافت لیکن با توجه به افزایش نرخ ارز مبنای محاسبات گمرکی این خودروها نیز افزایش قیمت به میزان ۳۲درصد را خواهند داشت.
این کارشناس گمرکی گفت: بهنظر میرسد مجلس شورای اسلامی و دولت باید نسبتبه اصلاح موضوع قبل از افزایش قیمت و بروز آثار تورمی بر سایر کالاها و همچنین تحقق درآمدهای بودجه سال آینده اقدام عاجلی به عمل آورند.
کاهش 1/1درصدی تولید خودرو
در این حال، بررسی کارنامه سه خودروساز کشور در ۱۱ماهه نخست سال جاری نشان میدهد که ۸۹۶هزار و ۲۹۵دستگاه خودروی سواری در این دوره تولید شده است اما نسبتبه مدت مشابه سال گذشته 1/1درصد کاهش یافته است.
صورتهای مالی سه خودروساز از جمله ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در سامانه کدال منتشر شد که این سه خودروساز امسال نسبتبه مدت مشابه سال گذشته 10هزار و 341 دستگاه خودرو کمتر تولید کردهاند.
طبق گزارشهای منتشرشده، شرکت ایرانخودرو 485هزار و 91دستگاه خودرو، شرکت سایپا 315هزار و 131دستگاه خودرو و شرکت پارسخودرو 96هزار و 73 دستگاه خودرو تا پایان بهمنماه تولید کردهاند.
به گزارش تسنیم، شرکت ایرانخودرو امسال در 11ماه 485هزار و 91دستگاه خودرو تولید کرده که نسبتبه مدت مشابه سال گذشته که 491هزار و 997 دستگاه بوده است نشانگر کاهش 4/1درصدی است یعنی امسال 6هزار و 906دستگاه خودرو کمتر تولید شده است.
از ابتدای امسال تا پایان دیماه در خودرو گروه پژو 154هزار و 126 دستگاه، خودروی سورن 116هزار و 354دستگاه، خودروی دنا 83هزار و 165دستگاه، خودروی رانا 15هزار و 833دستگاه، خودروی تارا 64هزار و 264دستگاه، خودروی هایما 14هزار و 808دستگاه و سایر محصولات 29هزار و 101دستگاه تولید شده است.
بیشترین سهم تولید در بهمنماه امسال به تولید 154هزار و 126دستگاه خودروی گروه پژو بازمیگردد اما این تعداد خودرو در بهمنماه سال گذشته 251هزار و 591 دستگاه بوده است.
تولید 315هزار خودرو در سایپا
طبق آمار منتشرشده در کدال در گروه خودروسازی ساپیا در 11ماه امسال 315هزار و 131هزار خودرو تولید شده است که این آمار نسبتبه مدت مشابه سال گذشته که 319هزار و 626 دستگاه بود، کاهش تولید چهارهزار و 495 دستگاه خودرو را نشان میدهد.
امسال 65هزار و 865دستگاه وانت151، 44هزار و 911دستگاه شاهین، 192هزار و 447دستگاه از خانواده X200 (تیبا، کوییک، ساینا)، 11هزار و 568 دستگاه چانگان و 29دستگاه آریا اتومات تولید شده است.
امسال محصولات خانواده تویوتا 311دستگاه بوده است که سال گذشته در این گروه خودرویی تولید نداشته است.
بیشترین سهم رشد تولید خودرو در این شرکت به گروه خانواده X200 (تیبا، کوییک، ساینا) با 192هزار و 447دستگاه و در مرحله بعد به وانت 151 با 44هزار و 911دستگاه خودرو اختصاص دارد.
این شرکت در بهمنماه 29دستگاه خودرو آریا اتومات تولید کرده است که نسبتبه مدتمشابه سال گذشته که 19دستگاه بوده است، رشد 10دستگاه را نشان میدهد.
رشد 1/1درصدی تولید پارسخودرو
شرکت پارسخودرو که یکی از زیرمجموعههای شرکت سایپاست در 11ماه امسال موفق به تولید 96هزار و 72دستگاه شده است این آمار نسبتبه مدت مشابه سال گذشته که 95هزار و 13دستگاه بوده است که رشد را نشان میدهد.
طبق جزئیات این گزارش، به ترتیب روند تولید در بخش خودروهای گروه Q200 در 11ماه امسال 61هزار و 480دستگاه و در بخش خودروی سهند 13هزار و 295 دستگاه تولید شده است.
براساس گزارش سامانه کدال، تولید کوییک معمولی دندهای یکهزار و 234دستگاه و ساینا S نیز 18هزار و 592115 دستگاه تولید شده است.
بدنه پراید(SKD) در 11ماه امسال یکهزار و 142 بوده است که نسبتبه سال گذشته که یکهزار و 647 دستگاه بوده کاهش را نشان میدهد.
امسال بیشترین تولید در شرکت پارسخودرو به گروه Q200 با 61هزار و 480 دستگاه برمیگردد هرچند این آمار نسبتبه مدت مشابه سال گذشته که 71هزار و 400 دستگاه بوده کاهش 13درصدی را نشان میدهد.
رشد تعداد خودروهای تولیدی در شرکت پارسخودرو به افزایش تولید در خودروی سهند است که امسال 13هزار و 295 دستگاه بوده است در حالی که سال گذشته تنها 50 دستگاه تولید شده بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد