گروه سیاسی- قضیه ادعای اسماعیل بخشی از کارگران بازداشتی نیشکر هفتتپه درباره شکنجه شدن در هنگام بازداشت، ابعاد وسیعی پیدا کرد و به موضوع مهم مجلس و دولت و حتی قوه قضاییه تبدیل شد. شخصی که کارگر شرکت نیشکر هفتتپه، بود و در پی چند ماه اعتراض کارگران این شرکت به پرداخت نشدن مطالباتش، به همراه تعدادی از کارگران بازداشت شد. این کارگر که در جریان اعتراضها معمولا از طرف کارگران سخن میگفت، بیشتر از بقیه بازداشتشدگان در زندان ماند و در نهایت چند روز پس از آزادی اعلام کرد که در زندان به شدت کتک خورده و شکنجه شده است. اما رسانهای شدن موضوع شکنجه این کارگر و کنجکاوی مردم در فضای مجازی منجر به این شد که نهادهای کشور دست به کار شوند. بعد از دستور روحانی برای رسیدگی به این موضوع ریاست دستگاه قضا به دادستان محترم کل کشور دستور داد که با تشکیل هیاتی مستقل و اعزام این هیات به منطقه، موضوع را مورد بررسی قرار دهند. از طرفی مجلس و کمیسیون امنیت ملی وارد ماجرا شد و از وزیر اطلاعات دعوت کرد تا برای پارهای توضیحات به کمیسیون برود البته در این جلسه وزیر اطلاعات موضوع شکنجه اسماعیل بخشی را تکذیب کرد و حتی در خصوص اعلام شکایت علیه اسماعیل شخصی سخن گفت.
البته موضوع در مجلس مسکوت نمانده و فراکسیون امید با وزیر اطلاعات در این خصوص جلسهای تشکیل داد حتی هیاترییسه فراکسیون هم جلسهای با بخشی و وکیلش برگزار کرد. این نشان میدهد که پیگیریهای وکلای ملت همچنان در مجلس ادامه دارد. این در حالی است که اعضای هیات دولت از کذب بودن ادعاهای اسماعیل بخشی خبر دادند و رسانهها را به قضاوت زودهنگام محکوم کردند. اما واقعیت ماجرا هر آنچه باشد و یا حتی اگر ادعای این کارگر کذب باشد این موضوع نکته مثبتی تلقی میشود که مردم به واسطه فضاهای مجازی مطالبهگر حق همنوع خود میشوند و به تبع آن مقامات کشور نیز نسبت به مسائل روز و اتفاقات این چنینی حساس میشوند و دستور رسیدگی میدهند اما باید اذعان داشت که شکنجه در کشور مسبوق به سابقه است. در گذشته نیز مواردی مانند ستار بهشتی وجود دارد که ماموران مرتکب خشونت علیه او شده بودند و اگر در آن دوره با نمونههای این چنینی برخورد لازم صورت میگرفت احتمال این اتفاقات نیز کاهش مییافت و کسی هم مدعی چنین ادعاهایی نمیشد.
به هر حال محمود واعظی، رییس دفتر رییسجمهور دیروز در حاشیه هیات دولت اعلام کرد که وزیر اطلاعات گزارشی از بررسیهای خود در مورد ادعاهای اسماعیل بخشی را ارائه کرد و مشخص شد آن چه که بخشی ادعا کرده به هیچ وجه درست نبوده است. وی اظهار کرد: براساس دستور هفته پیش رییسجمهور وزیر اطلاعات هیاتی را به استان خوزستان فرستاد و از همه بخشهای ذیربط بررسی به عمل آمد. وزیر اطلاعات گزارش خود را به دولت ارائه کرد. در این بررسیها حتی با خود اسماعیل بخشی هم صحبت شده است. در همین ارتباط لعیا جنیدی معاون حقوقی رییسجمهور با بیان این که دولت باید درباره ادعای اسماعیل بخشی اطلاعرسانی کند، گفت: رسانهها هم نباید در این زمینه زود قضاوت کنند. وی ادامه داد: هیات رسیدگی که از سوی رییسجمهور تشکیل شده کار خود را انجام میدهد و گزارشش را اعلام خواهد کرد. فکر میکنم وزیر اطلاعات هم نتیجه بازرسی خود را اعلام کند. هدف هیاترییسه مجلس این است که حرفهای اسماعیل بخشی را بشنود. از وی در مجلس شورای اسلامی هم دعوت شده تا صحبتهایش را مطرح کند.
موافقت دولت با استانی شدن انتخابات مجلس
البته موضوع اسماعیل بخشی و ادعای شکنجه توسط ماموران تنها موضوع حاشیه هیات دولت نبود. حسینعلی امیری در حاشیه جلسه هیات دولت درباره لایحه جامع انتخابات سخن گفت و اعلام کرد که لایحه جامع انتخابات در دستورکار قرار دارد و تا دو هفته آینده در صحن دولت بررسی شود.
معاون پارلمانی رییسجمهور با اشاره به جلسه هیات دولت اظهار داشت: با این حال در دولت به صورت مفصل درباره طرح استانی شدن انتخابات مجلس بحث کردهایم و بعد از رایگیری، دولت با این طرح موافقت کرده است. امیری درباره لایحه بودجه نیز تصریح کرد: معاون اول رییسجمهور بخشنامهای را به کلیه دستگاههای اجرایی کشور ارسال کرد که بر مبنای آن به صورت یکپارچه از لایحه بودجه دفاع کنند. وی اضافه کرد: معاونت بودجه و امور مجلس سازمان برنامهوبودجه به شدت مراقبت میکنند از ناحیه دستگاههای اجرایی و کارشناسان دستگاهها، در جهت تامین نظر دولت و اجرای بخشنامه معاون اول رییسجمهور اقدام کنند تا لایحه بودجه از کمیسیونهای مجلس و از صحن علنی مجلس شورای اسلامی عبور کند. امیری در خصوص برخی گمانهزنیها مبنی بر لابیگری در مجلس درخصوص لایحه بودجه خاطرنشان کرد: تاکنون گزارش مکتوبی در این خصوص به ما داده نشده اما بنده هم به معاونت تقنینی معاونت امور مجلس و همچنین معاونان پارلمانی دستگاههای اجرایی تاکید کردم که همه باید به صورت یکپارچه از لایحه بودجه دفاع کنند و هیچ کس حق ندارد به صورت بخشینگری به بودجه نگاه داشته باشد.
مشکلات نباید به کالاهای اساسی و زندگی مردم منتقل شود
اما رییسجمهور دیروز در جلسه هیات دولت در سخنانی با اشاره به فرا رسیدن ۱۹ دی، سالروز قیام مردم قم، تصریح کرد: قم و حوزه علمیه این شهر در نهضت اسلامی، به عنوان پیشران حرکت انقلابی، نقش بسیار مهم و زیادی داشتند و قیام ۱۹ دی مردم قم، روند پیروزی انقلاب اسلامی را وارد مرحله نوینی کرد.
حسن روحانی همچنین تبیین اقدامات انجام شده و دستاوردهای ۴۰ ساله انقلاب اسلامی را ضروری خواند و با اشاره به نزدیک شدن جشن چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، اظهارداشت: در این ایام مسوولان اجرایی و غیراجرایی، کارگزاران دولت و نظام و رسانههای همگانی، وظیفه مهم تبیین اقدامات انجام شده و دستاوردهای ۴۰ ساله انقلاب اسلامی را برعهده دارند. رییسجمهوری با تشریح سه حادثه مهم در روند اقتصادی کشور از روز پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز، گفت: تغییر ساختارهای کشور با پیروزی انقلاب، جنگ تحمیلی هشت ساله و تحریمهای ظالمانه دشمنان علیه ایران، سه حادثه مهم در روند اقتصادی کشور در طول این ۴۰ سال بوده که به اشکال مختلف روی داده است. روحانی تاکید کرد: امروز در آستانه چهلمین جشن پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، اشتغال جوانان و تامین معیشت مردم دو اولویت اصلی و مهم همه ما در کشور است و نباید اجازه دهیم مردم با مشکل مواجه شوند.رییسجمهور اظهارداشت: مردم توجه دارند که حرکت توسعهای و سازندگی کشور در شرایطی اتفاق افتاده است که با سه مساله مواجه بودیم که معمولا در این حوادث مهم، ارزش رشد و پیشرفت، چند برابر میشود.روحانی در بخش دیگری از سخنان خود دو وظیفه مهم دولت و مسوولان دولتی را در شرایط امروز جامعه مورد اشاره قرار داد و گفت: امروز هر کدام از ما در هر بخشی که کار و تلاش میکنیم دو وظیفه مهم اشتغال جوانان و معیشت مردم را برعهده داریم. رییسجمهور خاطرنشان کرد: ببینید در این شرایط سخت اقتصادی اگر یک خانوادهای دو جوان داشته باشد و هر دو بیکار باشند، چه شرایط سختی برایش پیش میآید و چه فشاری بر او وارد میشود، پس همه ما در ارگانها و دستگاهها باید تلاش کنیم جوانهای ما مشغول کار شوند. روحانی تاکید کرد: یکی از وظایف سازمان برنامهوبودجه، اشتغال است یعنی سازمان برنامهوبودجه و وزارتخانهها باید بدانند که وظیفه بزرگ همه ما مساله اشتغال جوانان است. چون میدانیم در شرایط سخت عدهای بیکار یا از کار برکنار میشوند و عدهای نمیتوانند ادامه کار بدهند. باید جبران کنیم و برای آن کسی هم که بیکار میشود، باید فکر کنیم.روحانی در ادامه با بیان اینکه مساله دوم، معیشت مردم است که نباید در زندگی روزمره و نیازهای فوری و روزانه دچار مشکل شوند، تاکید کرد: تورم ماه آذر، ۱۲ ماهه، ۱۸ درصد است ولی تورم مواد غذایی و خوراکی ما ۲۴ درصد است و این به نظر من مهم است. رییسجمهور با بیان اینکه وقتی تورم کل را حساب میکنیم، مردم به آن کاری ندارند و ۲۴ درصد به طور متوسط است که برای برخی اجناس ۳۰ تا ۴۰ درصد و برخی دیگر کمتر و بیشتر است، گفت: از این بدتر زمانی است که نوسان هفتگی و روزانه در قیمتها داشته باشیم. روحانی تاکید کرد: درست است که در مسائل بانکی مشکلاتی داریم یا ممکن است در حملونقل مسائلی داشته باشیم، ولی حتما این مشکلات نباید به کالاهای اساسی و زندگی مردم منتقل شود.رییسجمهور افزود: برخی از همسایگان میتوانند رابطه صمیمانهتری با ما داشته باشند و این کار امکانپذیر است و امروز این را شاهد هستیم و میبینیم که همسایگان شرایط بهتری از گذشته دارند. روحانی گفت: معیشت مردم و مواد لازم برای زندگی مردم که جزو خرید روزانه است، باید مبنایی داشته باشد و ثباتی پیدا کند و بازار باید آرامش داشته باشد. رییسجمهور با بیان اینکه امروز خوشبختانه در زمینه ارز با تلاشهایی که بخش اقتصاد و بانک مرکزی کرده است، آرامش نسبی وجود دارد، اظهارداشت: میخواهیم این آرامش را تداوم بخشیم و حفظ کنیم. تولید بسیار مهم است و باید کاری کنیم که دچار مشکل نشود.