27 - 08 - 2024
120همت؛ مطالبات معوق گندمکاران
گروه بازرگانی- به گفته رییس بنیاد ملی گندمکاران، مطالبات معوق گندمکاران از دولت به ۱۲۰هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که این روزها تامین کود با نرخهای جدید به یکی از چالشهای بزرگ کشاورزان بدل شده است. در آخرین مصوبات دولت سیزدهم، تصمیم گرفته شد ناگهان قیمت کود اوره پتروشیمیها ششبرابر شود. درحالی که پتروشیمیها هر کیسه کود شیمیایی اوره را باید ۴۰هزار تومان میفروختند و با احتساب حدود ۱۵۰هزار تومان هزینه حملونقل و انبارداری و توزیع هرکیسه کود اوره با قیمت ۱۹۵هزار تومان تحویل کشاورزان میشد و سوم مردادماه و در آخرین روزهای کاری دولت سیزدهم، مخبر با ابلاغ بخشنامهای رسما با بیش از ششبرابری کردن قیمت فروش کود اوره در پتروشیمیها، قیمت این نهاده را به ۲۴۰هزار تومان افزایش داد. به گفته کارشناسان، با اضافه شدن هزینه تولید، بدیهی است که کشاورز در تامین نهادهها و در نهایت تولید دچار یک شوک اقتصادی و روحی و روانی شود و این شوک در روزهایی است که دولت همچنان پول گندم کشاورزان را پرداخت نکرده است.
حال آنکه به گفته وزیر جهاد کشاورزی، کشاورزان نباید برای کشت پاییزه دغدغه تامین کود، بذر و سم داشته باشند ضمن اینکه در حوزه تامین سوخت ماشینآلات هم مذاکراتی با وزیر نفت انجام و قولهای مساعدی داده شد. در چنین شرایطی، دیروز مراسم آغاز فصل زراعی سال ۱۴۰4-۱۴۰3 با محوریت کشت پاییزه، با حضور غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم عنوان کرد: تولید گندم و افزایش خرید تضمینی محصولات استراتژیک اتفاق خوبی است که باید از زحمات کشاورزان قدردانی شود. وی افزود: با توجه به گزارشهایی که کارشناسان و مسوولان مربوطه ارائه دادند افزایش تولید در سال زراعی جدید خیلی ارتباطی به میزان بارشها نداشته و بیشتر مربوط به عوامل کنترلشونده ناشی از تغذیه کود، به زراعی، استفاده از بذرهای اصلاح شده و… است بنابراین انتظار میرود این امر تداوم داشته باشد.
نوریقزلجه درباره جشن خودکفایی گندم اظهار کرد: چون نخستینبار این جشن در دهه ۸۰ برگزار شد برگزاری مجدد آن خیلی ضرورت ندارد اما میتوان برای تداوم این خودکفایی جشن گرفت. وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: دستور داده شد تا مطالعات و تحقیقاتی درباره تولید دو دهه گندم انجام و بررسی شود چه عواملی میتواند به تداوم خودکفایی کمک کند.
نوریقزلجه با بیان اینکه مشی دولت چهاردهم اجرای قانون و قوانین بالادستی در راستای چشماندازهای تدوینشده است، گفت: در حوزه تولید و کشت قوانینی در کشور تدوین شده که ارزش آنها کمتر از قوانین مربوط به برنامه و بودجه نیست.
وی با اشاره به برنامه هفتم توسعه هم اظهار کرد: دولت باید در مدت معین منابع لازم را برای عملیاتی شدن برنامهها تعیین کند. به عنوان مثال در حوزه کشاورزی برای تحقق ۹۰درصدی امنیت غذایی چه میزان منابع مالی نیاز است که برآوردهای اولیه این عدد را 000/1 میلیارد تومان (همت) عنوان میکند.
نوریقزلجه با اشاره به افزایش بهرهوری و ارتقای راندمان تولید تصریح کرد: در این خصوص ممکن است منابع در نظر گرفته شده خیلی مناسب و پاسخگو نباشد. وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تغییر در تولید بسیار ارزشمند است، گفت: مسوولان ذیربط موظف هستند در مدت دو ماه نیازمندیهای حوزه خود را در حوزه منابع مالی احصا و پیش از رفتن لایحه بودجه ۱۴۰۴ به مجلس شورای اسلامی ارائه دهند.
دغدغه تامین نهاده
نوریقزلجه در ادامه سخنان خود یادآور شد: کشاورزان نباید برای کشت پاییزه دغدغه تامین کود، بذر، سم و… داشته باشند ضمن اینکه در حوزه تامین سوخت ماشینآلات کشاورزی هم مذاکراتی با وزیر نفت انجام شده و قولهای مساعدی داده شده است. وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه قرار است دست مسوولان استانی در این خصوص باز باشد، اظهار کرد: مدیران مربوطه باید برآورد دقیقی از میزان سوخت مورد نیاز کشاورزان در هر استان داشته باشند که ماشینآلات با کمبود سوخت مواجه نباشند.
وی درباره تامین برق چاههای کشاورزی هم خاطرنشان کرد: توافقهای اولیه با وزیر نیرو انجام شده و قرار است در استانها اختیاراتی به شرکتهای استانی از سوی وزرات نیرو داده شود تا کشاورزی کمتر دچار چالش شود. بسیاری از کشاورزان درخواست دارند که برق منزل آنها قطع شود اما قطعی برق چاهها کشت آنها را مختل نکند.
تعیین قیمت کالاهای اساسی به زودی
نوریقزلجه در ادامه سخنان خود به خرید تضمینی گندم اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از الزامات، قیمت خرید تضمینی گندم است که با تاخیر همراه بوده و موضوع در حال پیگیری است و جلسه شورای قیمتگذاری کالاهای اساسی به زودی برگزار و قیمت ابلاغ میشود. وی اظهار کرد: ما به عنوان متولیان حوزه کشاورزی باید منافع تولیدکنندگان را در نظر داشته باشیم و هیچ مولفهای به اندازه قیمت نمیتواند به کشاورزان برای تولید انگیزه دهد.
وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم با اشاره به الزامات دیگر در بخش کشاورزی بیان کرد: در بحث تامین سرمایه برخی استانها لازم است کشاورزان بذر و کود خریدار و کشت پاییزه خود را آغاز کنند در حالی که هنوز پول گندمهای تحویلی آنها پرداخت نشده است.
در این شرایط باید بانک کشاورزی به کمک کشاورزان آید. وی درباره تسهیلات ماشینآلات کشاورزی خاطرنشان کرد: رایزنیهای مقدماتی صورت گرفته تا در کنار خرید تراکتورهای مورد نیاز موضوع نوسازی و توسعه نیز انجام شود.
اعتماد مردم بزرگترین سرمایه مسوولان
نوریقزلجه با تاکید بر اینکه اعتماد کشاورزان به ما مسوولان این حوزه و سیاستگذاری که میشود دارای اهمیت بسیار است، گفت: بیش از ۹۰درصد حوزه کشاورزی از سوی مردم مدیریت میشود و تامین اعتماد و رضایت آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است.وی تاکید کرد: اعتماد بین ما از تمام ابزارها و کمکهای فنی و اعتباری موثرتر است. این اعتماد باید حفظ و تقویت شود که با عمل به وظایف قانونی ما عملیاتی میشود.
این مسوول دولتی درباره کشت قراردادی هم گفت: کارشناسان و فعالان بخش کشاورزی معتقدند قانون کشت قراردادی دارای اشکالاتی است که باید اصلاح شود. در این خصوص نظر فعالان استانی نیز باید جمعآوری و اشکالات رفع شود.
هیچ ابایی در بیان اعداد واقعی وجود ندارد
عضو کابینه دولت چهاردهم در ادامه مراسم آغاز سال زراعی ۱۴۰4-۱۴۰3 با تاکید بر لزوم اعلام آمار درست گفت: پس از تصدی وزارت جهاد کشاورزی بازدیدی از رصدخانه محصولات کشاورزی داشتم و هنوز تا رسیدن به نقطه هدف فاصله داریم. در این مرکز باید به نقطهای برسیم که آمار دقیق ارائه و محل اعتماد مدیران بالادستی شود، همچنین در بیان آمار واقعی نباید هیچ ابایی وجود داشته باشد تا برنامهها با خطای کمتری انجام شود.
نوریقزلجه با اشاره به تنظیم بازار عنوان کرد: بخش بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی ضمن تنظیم بازار باید از تولیدکننده حمایت کند زیرا اگر تولید دچار آسیب شود تنظیم بازار محقق نخواهد شد. وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: آنچه آینده امنیت غذایی را تضمین میکند و نسلهای بعد را از واردات بینیاز میکند انجام امور فنی و زیرساختی است که در جلسات پیگیری و مطالبه خواهد شد.
شرایط تامین امنیت ۹۰ درصدی غذایی
به گفته معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی، در تامین امنیت غذایی ضمن برآورد نیازها باید برآوردی از موارد نیاز هم شود که در تامین ۹۰درصدی امنیت غذایی به ۳میلیون تن کود نیاز است. علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی نیز دیروز در مراسم آغاز فصل زراعی سال ۱۴۰4-۱۴۰3 با اشاره به دیمزارها گفت: ۶ تا 5/6میلیون تن از ۸میلیون تولید دیمزارها مربوط به تولید گندم بود. باقی محصولات، در حوزه حبوبات، جو، علوفه، دانههای روغنی و گیاهان دارویی بوده است.
وی با بیان اینکه در هر برنامه باید میزان نیاز به اضافه موارد مورد نیاز باشد، تاکید کرد: نیاز به کود برای تامین ۹۰درصد امنیت غذایی حدود ۳میلیون تن است، همچنین براساس مطالعات موسسه تحقیقات عدد مورد نیاز کود 5/4میلیون تن است. به گفته معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی اگر نخواهیم واردات داشته باشیم باید کود مورد نیاز تولید، تامین باشد.
مهاجر در ادامه با اشاره به تامین بذر مورد نیاز ادامه داد: قیمت بذر دیمی با مبلغ ۲۴هزار و ۵۰۰تومان ابلاغ شد و این مبلغ برای بذر گندم دیمی ۲۵هزار و ۵۰۰تومان است. وی افزود: در این بخش ۲هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که وزیر جهاد کشاورزی دستور تامین داد. مهاجر تصریح کرد: در حوزه مکانیزاسیون خط اعتباری در بانک کشاورزی وجود ندارد و فعالیت توزیع محصولات تراکتورسازی در اختیار وزارتخانه نیست.
بدهی ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی به گندمکاران
به گفته رییس بنیاد ملی گندمکاران، با توجه به خرید تضمینی گندم تا امروز، مطالبات معوق ۱۲۰هزار میلیارد تومان است که دولت باید بپردازد. عطاالله هاشمی نیز در مراسم آغاز فصل زراعی سال ۱۴۰۳-۱۴۰۴ گفت: ضعف حوزه کشاورزی بیشتر به ضعف در هیأت دولت بر میگردد.
وی افزود: نادیده گرفتن الزامات در حوزه تولیدات کشاورزی و ارائه حق و حقوق این حوزه با توجه بر سهم ۱۴درصدی محصولات کشاورزی در درآمد ناخالص ملی باعث شده تا تولید پایدار نباشد. رییس بنیاد ملی گندمکاران با تاکید بر دستورالعمل کشت قراردادی ادامه داد: دستورالعمل کشت قراردادی دارای اشکالاتی است که محقق نشده و به شکل صوری انجام
شده است.هاشمی در پایان با اشاره به خرید تضمینی گندم گفت: در حال حاضر دولت ۱۲۰هزار میلیارد تومان به گندمکاران بدهکار است و پول کشاورزان را پس از تحول محصول پرداخت نکرده که نیاز به رسیدگی دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد