19 - 10 - 2024
۶۰ درصد بودجه دولت صرف شرکتهای زیانده دولتی میشود
توقف تسقیط به ویژه در شرایط رکود بازار و کاهش تقاضا برای محصولات معدنی، موجب شده تا بسیاری از معادن با مشکلات جدی نقدینگی روبهرو شده و حتی مجبور به تعطیلی شوند. این امر نهتنها به کاهش تولید و اشتغال در بخش معدن منجر میشود، بلکه بر صنایع پاییندستی و اقتصاد ملی نیز تاثیرات منفی خواهد گذاشت بنابراین دولت باید اقدامات لازم را برای حمایت از معدنداران و ایجاد تعادل بین افزایش درآمدهای دولت و حفظ فعالیتهای
معدنی انجام دهد.
رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران بیان کرد: حدود ۶۰ درصد از بودجه دولت صرف شرکتهای دولتی میشود که اکثرا زیانده هستند؛ متاسفانه حتی شرکتهایی که سود میکنند سود بسیار کمی نسبت به سرمایهای که در آنجا به کار رفته کسب میکنند بنابراین چنانچه این سرمایهگذاری در بخش خصوصی صورت میگرفت طبیعتا چندین برابر سود در کشور ایجاد میکرد.
بهرام شکوری، رییس کمیسیون معدن اتاق ایران در خصوص بخشنامه صادر شده برمبنای توقف تقسیط حقوق دولتی معادن، به اقتصاد آنلاین گفت: دولت به نظر میرسد در حال بستن تمام روزنههایی است که در گذشته و براساس منطق اقتصادی به نفع تولیدکنندگان و معدنکاران ایجاد شده بود؛ این رویه در آینده، تولید را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
وی ادامه داد: در جاهایی که انتظار میرود فشار بر فعالان معدنی کاهش یابد، برعکس شاهد افزایش فشار هستیم؛ در حال حاضر شاهد تعطیلی اکثر معادن به دلایل مختلف هستیم که با ادامه این روند، بیشتر معادن رو به تعطیلی و مجبور به توقف فعالیت خود خواهند شد.
شکوری با اشاره به تناقض در سیاستگذاریهای دولت افزود: از یکسو، دولت به فعالان اقتصادی اجازه میدهد تا در پرداخت مالیات، تعلل کنند اما از سوی دیگر با جدیت مانع از پرداخت حقوق دولتی معادن میشود؛ در صورتی که مالیات، درآمد عمومی دولت را تامین میکند و حقوق دولتی عمدتا به توسعه همان بخش اختصاص مییابد.
وی ادامه داد: خیلی از بخشهای معدن به ویژه سنگهای تزئینی دچار چالشهای جدی شده است. فعالیتهای عمرانی و مصالح ساختمانی خصوصا سنگهای تزئینی با کاهش شدید تقاضا و رکود بازار مواجه شدهاند و قادر به فروش محصولات خود نیستند. در چنین شرایطی، به جای حمایت از این بخش و کاهش بار مالیاتی، دولت بر اخذ حقوق دولتی پافشاری میکند؛ این رویکرد متناقض، نهتنها به بهبود وضعیت بخش معدن کمکی نمیکند، بلکه به تشدید مشکلات آن نیز دامن
خواهد زد.
رییس کمیسیون معدن اتاق ایران اضافه کرد: اینکه هر بار راهحلی برای مشکلات معدنکاران پیدا میشود، دولت آن را مسدود میکند، بسیار تعجبآور است. انگار سیاستهای دولت به جای حمایت از تولید و اشتغال، به دنبال تضعیف آن است.
وی افزود: معادن، انفال هستند اما معتقدیم اگر قرار است سهمی از این انفال را با دولت تقسیم کنیم، باید بتوانیم با استفاده از فروش محصولی که استخراج کردهایم، سود ببریم بنابراین برای پرداخت کردن درصدی از ارزش مواد معدنی به عنوان حقوق دولتی لازم است تولیدکننده محصول خود را بفروشد.
شکوری گفت: بعضا با فعالان معدنی مواجه هستیم که تولیدات داشته و هزینههای خود را پرداختهاند اما نمیتوانند محصول خود را به فروش برسانند بنابراین کسی به این سؤال پاسخگو نیست که در این شرایط چگونه فعال معدنی باید حقوق دولتی را پرداخت کند؟
با توجه به تاخیر چند ماهه در دریافت وجه فروش سنگها، ادامه فعالیت بسیار دشوار شده است. در چنین شرایطی، منطقی به نظر میرسد که پرداخت حقوق دولتی به فروش محصول گره خورده باشد تا انگیزهای برای تولید و فروش ایجاد شود. متاسفانه، این درخواست منطقی تاکنون بیپاسخ مانده است!
رییس کمیسیون معدن اتاق ایران تاکید کرد: شاید ریشه اصلی این مشکل، خالی شدن خزانه دولت باشد؛ دولت، خرج و دخلش با هم نمیخواند و میتوان گفت بعضا دولت با سیاستگذاریهای نامناسب خود سبب ایجاد اختلاف نرخ ارز و نهایتا باعث ایجاد رانت و فساد در جامعه خواهد شد؛ حدود ۶۰ درصد از بودجه دولت صرف شرکتهای دولتی میشود که اکثرا زیانده هستند متاسفانه حتی شرکتهایی که سود میکنند سود بسیار کمی نسبت به سرمایهای که در آنجا به کار رفته کسب میکنند بنابراین چنانچه این سرمایهگذاری در بخش خصوصی صورت میگرفت طبیعتا چندین برابر سود در کشور ایجاد میکرد.
وی توضیح داد: یکی از معضلات بزرگ سیستمهای دولتی، وجود تعداد زیادی کارمند است که در واقع بخش عمدهای از آنها کار مفیدی انجام نمیدهند و علاوه بر هزینههای مالی که به دولت تحمیل میکنند، باعث ایجاد مشکلات دیگری نیز میشوند؛ بسیاری از آنها مقررات و بخشنامههای بیشماری را تولید میکنند که فعالیت بخش خصوصی را با مشکل مواجه کرده و مانع رشد و توسعه
آن میشود.
رییس کمیسیون معدن اتاق ایران افزود: متاسفانه درآمدهای دولت از طریق مالیات و فروش نفت، هزینههای آن را پوشش نمیدهد، به همین دلیل دولت برای تامین بودجه مجبور است اقداماتی را انجام دهد که به اقتصاد و مردم آسیب میرساند؛ این اقدامات شامل افزایش بیرویه مالیاتها، افزایش حقوق دولتی و حتی تخطی از قوانین موجود است به طوری که حقوق دولتی معادن باید صرف توسعه معادن و بازسازی محیطهای پیرامون معادن شود که محقق نشده است.
شکوری گفت: در واقع، دولت برای جبران کمبود بودجه، به جای اصلاح ساختاری، راههای کوتاهمدت و آسیبزا را انتخاب میکند که این وضعیت تا زمانی که دولت به اندازه کافی کوچک نشود و وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش ندهد، ادامه خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد