21 - 11 - 2024
۳ روش سرمایهگذاری در صندوقهای نیکوکاری و تسهیل شرایط ورود به این بازار
سنا- شهریار شهمیری، از بانیان تاسیس صندوقهای نیکوکاری در بازار سرمایه و رییس هیاتمدیره سبدگردان سهم آشنا، در گفتوگویی از تغییرات مثبت در ساختار این نوع صندوقها و تسهیل شرایط سرمایهگذاری خبر داد. او تاکید کرد که این تغییرات باعث شده است صندوقهای نیکوکاری بیش از گذشته با نیازها و شرایط بازار سرمایه ایران هماهنگ شوند.
اصلاحات ساختاری در صندوقهای نیکوکاری
شهمیری با اشاره به کاستیهای موجود در اساسنامه و امیدنامه پیشین صندوقهای نیکوکاری، توضیح داد که این نهادها در ابتدا با استقبال محدود روبهرو بودند. او گفت: «براساس اساسنامه قبلی، تعداد اندکی از صندوقهای نیکوکاری در بازار سرمایه تشکیل شد. برای توسعه فعالیت این نوع نهادها، ضرورت داشت اصلاحاتی در ساختار صندوقهای مذکور صورت بگیرد.»
او افزود: «با ارائه پیشنهادی به سازمان بورس، اصلاحاتی در امیدنامه این صندوقها انجام شد که باعث شد ساختار آنها با شرایط بازار سرمایه بیش از پیش متناسب شود. حالا سرمایهگذاران بهراحتی میتوانند در این صندوقها مشارکت کنند، بدون آنکه مانند گذشته با پیچیدگیهای ساختاری مواجه باشند.»
تفاوت صندوقهای نیکوکاری با صندوقهای با درآمد ثابت
شهمیری در ادامه توضیح داد که صندوقهای نیکوکاری نوعی از صندوقهای با درآمد ثابت هستند اما با یک تفاوت مهم. او گفت: «تفاوت اصلی این صندوقها با سایر صندوقهای با درآمد ثابت در این است که این صندوقها یک مدیر اجرایی دارند که بهعنوان ذینفع نیکوکاری تعریف میشود. این ویژگی باعث شده است تا اهداف نیکوکاری به شکلی ساختاریافتهتر و متمرکزتر دنبال شوند.»
۳ روش سرمایهگذاری در صندوقهای نیکوکاری
شهمیری در مورد نحوه سرمایهگذاری در صندوقهای نیکوکاری توضیح داد: «برای این صندوقها 3روش سرمایهگذاری تعریف شده است. در روش نخست، افراد میتوانند اصل دارایی خود را به صندوق ببخشند. در روش دوم، افراد اصل سرمایه خود را حفظ کرده و تنها سود حاصل از سرمایهگذاری به امور نیکوکاری تعلق میگیرد. اما در روش سوم که بیش از همه روی آن کار شده است، اصل سرمایه و بخشی از سود متعلق به سرمایهگذار باقی میماند و مازاد سود به نفع امور نیکوکاری تخصیص داده میشود.»
او افزود: «روش سوم ساختاری بهینه دارد که آن را بیش از پیش با نیازهای سرمایهگذاران بازار سرمایه سازگار کرده است. این روش هم سودآوری معقولی برای سرمایهگذاران دارد و هم به انجام امور نیکوکاری کمک میکند.»
نحوه تخصیص سود در صندوقهای نیکوکاری
شهمیری با اشاره به تغییرات اخیر در نحوه تخصیص سود در صندوقهای نیکوکاری گفت: «در حال حاضر شرایط بهگونهای ساده شده که سرمایهگذاران میتوانند بهراحتی از طریق این صندوقها در امور نیکوکاری مشارکت کنند. بهعنوان نمونه، در برخی صندوقها، رقمی متناسب با بیشترین سود سپرده بلندمدت بانکی، یعنی 5/22درصد، به امور نیکوکاری تخصیص یافته است. این رقم شاید در مقایسه با سود سایر صندوقها چندان بالا نباشد اما با توجه به اینکه مازاد سود حاصل از بازار نیز به امور نیکوکاری تخصیص داده میشود، یک موضوع قابلتوجه است.»
نمونهای از فعالیت صندوقهای نیکوکاری در بازار سرمایه
شهمیری که از بانیان تاسیس صندوق سرمایهگذاری نیکوکاری «همیار» است، در مورد فعالیت این صندوق توضیح داد: «صندوق همیار تلاش میکند مازاد سود حاصل از سرمایهگذاریها را به امور نیکوکاری تخصیص دهد. یکی از مهمترین حوزههای فعالیت این صندوق، حمایت از تحصیل دانشآموزان بااستعداد اما کمبرخوردار است.» او ادامه داد: «این صندوق برای تحقق این هدف با بنیادکودک وارد تعامل شده است. بنیادکودک در حال حاضر بیش از ۱۰هزار دانشآموز بااستعداد اما کمبرخوردار را در سراسر ایران بورسیه کرده و صندوق همیار نیز بخشی از حمایتهای مالی این بنیاد را تامین میکند.»
چشمانداز توسعه صندوقهای نیکوکاری
شهمیری در پایان تاکید کرد که اصلاحات اخیر و تسهیل شرایط سرمایهگذاری میتواند به توسعه هرچه بیشتر صندوقهای نیکوکاری در بازار سرمایه منجر شود. او گفت: «ساختار فعلی این صندوقها نشاندهنده یک رویکرد هوشمندانه است که هم نیازهای سرمایهگذاران را در نظر میگیرد و هم نقش اجتماعی و نیکوکاری این صندوقها را پررنگتر میکند. با این روند، انتظار میرود شاهد گسترش فعالیت این نوع صندوقها و افزایش استقبال سرمایهگذاران باشیم.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد