26 - 11 - 2024
یک روزنه امید برای بازار نفت
گروه انرژی- در حالی که قیمت نفت پس از رشد ۶درصدی در هفته گذشته، در معاملات روز دوشنبه کاهش یافت اما انتشار خبر مجوز دولت چین برای واردات بیشتر نفت برای پالایشگاههای کوچک چینی پیشبینیها برای سه ماهه اول سال آینده میلادی را تقویت کرد. معامله گران چینی اعلام کردند که دولت این کشور، سهمیه اضافی واردات دستکم 84/5میلیون تن نفت (۱۱۶هزار و ۸۰۰بشکه در روز) را برای پالایشگاههای مستقل صادر کرده است. این به معنای افزایش تقاضا برای نفت است.
رویترز به نقل از معاملهگران نوشته که این سهمیه احتمالا میزان واردات نفت به چین را در ماههای پایانی سال ۲۰۲۴ و ابتدای سال ۲۰۲۵ افزایش خواهد داد. خرید چین در نوامبر، تحتتاثیر کاهش شدید قیمت فروش نفت عراق و عربستان سعودی به این کشور، بهبود یافت.
پالایشگاههایی نظیر هنگلی پتروکمیکال و بعضی از پالایشگاههای خصوصی در استان شرقی شاندونگ هم مطلع شدند که سهمیه اضافی برای سال ۲۰۲۴ دریافت خواهند کرد. از این میزان سهمیه، 84/3میلیون تن به پالایشگاههای مستقر در شاندونگ داده میشود در حالی که هنگلی، ۲میلیون تن دریافت میکند.
به گفته معاملهگران، این سهمیهها احتمالا تا پایان امسال استفاده میشوند اما هنوز معلوم نیست سهمیههای جدید برای سال۲۰۲۴ حساب میشوند یا ۲۰۲۵.
تعدادی از پالایشگاهها که از حاشیه سود ضعیف پالایش به دلیل تقاضای ضعیف در سال جاری، آسیب دیدهاند، درباره ناکافی بودن سهمیهای که واردات خوراک آنها برای تولید را محدود کرده است، شکایت داشتند.
شرکت مشاوره Oilchem اعلام کرد نرخ فعالیت این پالایشگاهها با پایان کارهای تعمیراتی، در سه هفته گذشته افزایش یافته و حاشیه سود آنها با رشد تولید بنزین و دیزل، بهبود یافته است. چین، سهمیه واردات نفت خام شرکتهای غیردولتی را در سال ۲۰۲۴، در ۲۴۳میلیون تن تعیین کرده و این سهمیه را برای سال آینده، به ۲۵۷میلیون تن افزایش داده است. شو میو، تحلیلگر ارشد شرکت کپلر گفت: سهمیه بیشتر، علاقه به خرید محمولههای نفت بهخصوص نفت ایران را برخواهد انگیخت. قیمت نفت ایران برای خریداران چینی، در ماه جاری، به بالاترین رکود چندساله رسید.
سرمایهگذاران همچنین به رشد تقاضای چین و هند برای نفت چشم دوختهاند. واردات نفت به چین در نوامبر، تحتتاثیر قیمتهای پایینتر، بهبود یافت. در هند که سومین واردکننده بزرگ نفت در جهان است، تولید پالایشگاهها در اکتبر، 3درصد بر مبنای سالانه افزایش یافت و به 04/5میلیون بشکه در روز رسید.
در همین حال بازار نفت این هفته را با کاهش قیمت آغاز کرد. بهای معاملات نفت برنت دیروز در کانال ۷۴دلار و ۹۱سنتی بود و بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم ۷۰دلار و ۹۷سنت در هر بشکه معامله شد.
هر دو شاخص هفته گذشته، تحتتاثیر تشدید جنگ میان روسیه و اوکراین، بزرگترین رشد هفتگی خود از اواخر سپتامبر را رقم زدند و به بالاترین رکورد از هفتم نوامبر رسیدند.
ییپ جون رونگ، استراتژیست بازار شرکت آی جی دراینباره گفت: قیمت نفت، هفته جاری را در حالی آغاز کرد که برخی فعالان بازار منتظر نشانههای بیشتری از تحولات ژئوپلیتیکی و دورنمای سیاست پولی فدرالرزرو آمریکا هستند. تنشها میان روسیه و اوکراین اخیرا افزایش یافته و باعث شده برخی در بازار انتظار داشته باشند ریسک تنش گستردهتر، بر عرضه نفت تاثیر بگذارد.
وی در ادامه افزود: از آنجا که روسیه و اوکراین تلاش میکنند قبل از آمدن دولت ترامپ، برتری نسبت به طرف مقابل پیدا کنند، تنشها ممکن است تا پایان سال ادامه پیدا کند و از قیمت نفت برنت در حدود ۷۰تا ۸۰دلار حمایت کند.
پریانکا ساچدوا، تحلیلگر ارشد بازار شرکت فیلیپ نووا گفت: بازارها علاوه بر اینکه نگران آسیب دیدن بنادر و زیرساخت نفتی هستند، از احتمال گسترش جنگ و درگیر شدن کشورهای بیشتر، بیم دارند. معاملهگران در هفته جاری منتظر انتشار داده مخارج مصرف شخصی آمریکا در روز چهارشنبه هستند که احتمالا بر نشست سیاست پولی دسامبر فدرالرزرو تاثیر خواهد گذاشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد