3 - 03 - 2024
گزارش عجیب آقای وزیر
گروه انرژی- در حالی که ناترازی گاز در روزهای اخیر باعث قطع گاز صنایع و پتروشیمیها شد، وزیر نفت میگوید که ایران رتبه سوم تولید گاز را در میان کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز به دست آورده است.
سرمایه چند روز گذشته، یکبار دیگر نشان داد که اوضاع گاز چندان هم خوب نیست، با این حال وزیر نفت علاقه دارد که همه گزارشهای مربوط به عملکرد او مثبت جلوه داده شود، حتی اگر آن عملکرد مربوط به دوره خودش نباشد.
جواد اوجی در حاشیه هفتمین نشست سران دولتها و کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفته است که این رشد تولید با وجود تحریمها اتفاق افتاده است. البته اوجی اشاره کرده که این افزایش تولید در چند سال گذشته ۵ درصد بوده، در صورتی که به گفته او رشد تولید بین کشورهای تولیدکننده گاز ۵/۲ درصد بوده است.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز که از کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، امارات و ونزوئلا به عنوان اعضای اصلی و آنگولا، جمهوری آذربایجان، عراق، مالزی، موریتانی، موزامبیک و پرو بهعنوان ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز تشکیل میشوند، سهم ۳۹ درصدی از تولید گاز جهان، ۶۹ درصد از ذخایر گازی جهان، ۴۰ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۱ درصد از تجارت گاز طبیعی مایعشده (الانجی) را در اختیار دارند. جواد اوجی، گفته است که ایران سال گذشته با ۲۴۰ میلیارد متر مکعب گاز رتبه سوم تولید را در بین کشورهای جهان داشت که با برنامهریزی و سرمایهگذاریهایی که انجام میدهیم رشد تولید داریم. همزمان با این گزارش وزیر نفت در این مجمع جهانی، مصرف گاز در روزهای سرد اخیر رکورد دیگری زده است. مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده به ۶۶۵ میلیون مترمکعب رسیده است که یک رکورد جدید محسوب میشود. به دنبال این افزایش مصرف،گاز صنایع و پتروشیمیها هم قطع شد.
سال گذشته قطع گاز پتروشیمیها بنا به گفته احمد مهدوی ابهری ۷۰۰ میلیون دلار بوده است. هر چند هنوز گزارشی از ضرر و زیان ناشی از قطعیهای امسال اعلام نشده با این حال بنا به گفته کارشناسان کمبود گاز و ادامه ناترازی زیانهای بزرگتری را در آینده برای صنایع کشور به همراه خواهد داشت.
مقامات وزارت نفت در تابستان امسال اعلام کردند که با راهاندازی فاز ۱۱ پارسجنوبی بخشی از ناترازیها جبران خواهد شد، با این حال زمستان این اتفاق نیفتاد.
خبرگزاری تسنیم در گزارشی در این رابطه مینویسد: تولید روزانه گاز از فاز ۱۱ پارسجنوبی که یک فاز مرزی در این میدان مشترک است، روزانه به ۱۱ میلیون مترمکعب رسیده، درحالی که قرار بود تا شروع زمستان به روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب برسد.
براساس این گزارش، درحالیکه برای تامین گاز زمستان ۱۴۰۲ روی تولید گاز از فاز ۱۱ پارسجنوبی به میزان ۱۵ میلیون مترمکعب حساب شده بود و برنامهریزیهای مجموعه شرکت ملی نفت برای این فاز، رسیدن تولیدات به این رقم تا پیش از آغاز زمستان بود، با رسیدن به روزهای پایانی زمستان ۱۴۰۲، هنوز میزان تولیدات فاز ۱۱ از ۱۱ میلیون مترمکعب در روز فراتر نرفته است.پس از ۲۰ سال تاخیر در توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی، بامداد چهارشنبه هفتمتیرماه ۱۴۰۲، با قرارگیری سکوی تولیدی در محل ۱۱B، شمارش معکوس تحقق رویای بیستساله صنعت نفتوگاز کشور برای تولیدی شدن فاز مرزی ۱۱ میدان مشترک پارسجنوبی آغاز شد و غروب جمعه بیستم مردادماه، اولین مقادیر تولید گاز از فاز ۱۱ پارسجنوبی از اعماق زمین برداشت شد.
فاز ۱۱ پارسجنوبی تنها فاز توسعه نیافته این میدان مشترک گازی است که با وجود مرزیبودن، توسعه آن طی دو دهه گذشته، بارها توسط شرکتهای ایرانی و خارجی با تعویق مواجه شده است.
از مردادماه ۱۴۰۲ تولید زودهنگام ۵/۷ میلیون مترمکعبی گاز از ۳ حلقه چاه فاز ۱۱ آغاز شد و درحالی که قرار بود طی روزهای بعدی این میزان تولید با اضافه شدن چاه چهارم به ۱۰ میلیون مترمکعب برسد، میزان تولید روی رقم ۷ تا ۵/۷ میلیون مترمکعب در روز باقی ماند، تا اینکه در هفتههای اخیر این میزان تولید بالاخره به ۱۰ میلیون مترمکعب در روز رسید.
با گذشت بیش از ۶ ماه از تولیدی شدن فاز ۱۱ پارسجنوبی، تولید از این فاز مرزی، در محدوده ۱۱ میلیون مترمکعب در روز است و مشخص نیست که چاههای بعدی تولیدی این فاز چه زمانی به مدار بهرهبرداری وارد میشوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد