1 - 02 - 2017
گذرا بودن تصمیم آمریکا برای لغو صدور ویزای ۷ کشور
اقدام اخیر ترامپ برای لغو صدور ویزای اتباع ایرانی و شش کشور دیگر یک تصمیم موقت و گذراست چراکه این تصمیم مبتنی بر عقلانیت نبوده و با عرف دیپلماسی در تعارض است چرا که آزادی رفتوآمد میان اتباع کشورها، جزو حقوق بشری افراد محسوب میشود. در هر صورت مسلمانستیزی ترامپ باعث شده بسیاری از کشورهای جهان از رفتار رییسجمهور آمریکا انتقاد کنند و آن را خطری برای صلح جهانی بدانند. این موضوع با واکنش معاون اول رییسجمهور و رییس قوهقضاییه نیز همراه شد. جهانگیری بر اقدام متقابل برای اتباع آمریکایی تاکید کرد و آملیلاریجانی نیز به رییسجمهور توصیه کرد از تجربه مهم و تلخ برجام عبرت بگیرد و واکنش مناسبی در برابر آمریکا نشان دهد. از طرفی رییسجمهور آمریکا تاکید دارد این دستور ممنوعیت ورود مسلمانان نیست و در جهت حفظ امنیت کشورش است. همچنین دموکراتهای سنا اعلام کردند طرحی را برای لغو این ممنوعیت ارائه خواهند داد چراکه این گونه اقدامات خلاف آن چیزی است که آمریکا تا به امروز بوده.
ظرف ۹۰ روز صدور ویزا برای تمام کشورها را از سر میگیریم
رییسجمهور آمریکا در تلاش برای فرونشاندن واکنشها نسبت به دستور «بررسی و کنترل شدید» مهاجران تاکید کرد: زمانی که ظرف ۹۰ روز آتی سیاستهای امنیتی مناسبی تعیین شوند، آمریکا صدور ویزا برای تمام کشورها را از سر خواهد گرفت. ترامپ گفت: باید شفاف سازی کنم که این دستور آنطور که رسانهها به اشتباه میگویند ممنوعیت ورود مسلمانان نیست. این هیچ ارتباطی به مذهب ندارد بلکه به ترور و حفظ امنیت کشور ما مربوط میشود. در سراسر جهان ۴۰ کشور مختلف وجود دارند که مسلمان هستند اما شامل این دستور نمیشوند. این در حالی است که راینس پریبس، رییس کارکنان کاخ سفید در جریان مصاحبه با شبکه خبری انبیسی گفت ترامپ احتمالا تعداد کشورهایی را که شهروندانشان از ورود به آمریکا منع شدهاند، افزایش دهد. همچنین این دستور اجرایی شامل افرادی که دارای گرینکارت هستند، نمیشود اما هر شهروندی که به کشورهای ممنوعه سفر کند، هدف نظارتهای آتی قرار خواهد گرفت.
طرح سنا برای لغو دستور ترامپ
از طرفی در پی اقدام رییسجمهور آمریکا برای منع موقت ورود اتباع چند کشور از جمله ایران، دموکراتهای سنا اعلام کردند طرحی را برای لغو این ممنوعیت ارائه خواهند داد. به نوشته روزنامه واشنگتنپست، چارلز شومر، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس سنای آمریکا ضمن اعلام این خبر تاکید کرد که این گونه اقدامات خلاف آن چیزی است که آمریکا تا به امروز بوده و موجب میشود تا این کشور کمتر بشر دوست، کمتر امن و کمتر آمریکایی به نظر برسد. وی افزود: ما از رییسجمهور میخواهیم تا این دستورات اجرایی را لغو کند. اجرای این فرامین موجب بروز هرج و مرج و ناآرامی در سراسر کشور شده است و باید هر چند فوری لغو شود. شومر همچنین گفت: ما با آن مقابله خواهیم کرد. از نظر من این دستور به سرعت از سوی دادگاهها بیاثر میشود، اما لازم است که ما نیز قانونی را روی میز قرار بدهیم که این ممنوعیت را لغو میکند و جمهوری خواهان میتوانند از آن حمایت کنند. رهبر اقلیت دموکرات در سنا گفت که این قانون احتمالا خیلی آسان در مجلس سنا پیش خواهد رفت و ممنوعیت وضع شده از سوی ترامپ لغو خواهد شد.
همچنین به دنبال دستور ترامپ مبنی بر توقف صدور روادید برای شهروندان هفت کشور از جمله ایران، سرکنسولگری آمریکا در استانبول نیز اعلام کرد که صدور روادید برای اتباع این کشورها را متوقف کرده است. سرکنسولگری آمریکا در استانبول خاطرنشان کرد که توقف صدور روادید برای شهروندان این کشور تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت. سرکنسولگری آمریکا افزود: این تصمیم شامل مسافرتهای ویژه یا رسمی نمیشود.
روحانی از تجربه «مهم و تلخ برجام» عبرت بگیرد
آملیلاریجانی، رییس قوهقضاییه با اشاره به تصمیم رییسجمهور جدید آمریکا مبنی بر صدور دستور ممنوعیت ورود مسلمانان به این کشور، چنین اقدامی را رفتاری نامتعادل، غیرانسانی و خلاف موازین حقوق بشر توصیف کرد و گفت: از آمریکاییها چنین تصمیمی بعید نبود. سردمداران آمریکا معمولا به اقدامات سلطهجویانه خود رنگ و لعاب حقوق بشری میدادند، اما امروز چهره خود را آشکارتر نشان میدهند. آملیلاریجانی از دولت، رییسجمهور و بهویژه دستگاه دیپلماسی کشورمان خواست که با عبرت از تجربیاتی نظیر تجربه «مهم و تلخ برجام» به این رفتار نامتعادل، غیرمنطقی و غیر انسانی آمریکا واکنش قاطع، مناسب و متناسب نشان دهند.
اقدام متقابل برای اتباع آمریکایی
معاون اول رییسجمهور نیز در واکنش به محدودسازی صدور ویزا از سوی دولت آمریکا افزود: واکنش رسمی دولت ایران همان بود که وزارت خارجه اعلام کرد. در واقع ما در ارتباط با صدور ویزا برای اتباع آمریکایی که بخواهند به ایران بیایند، عمل متقابل انجام خواهیم داد. وی ادامه داد: از اتباع خودمان در سراسر دنیا از تمام ابزارهایی که در اختیار داریم، حمایت خواهیم کرد. جهانگیری گفت: حتما در جوامع بینالمللی علیه این کار غیرقانونی، غیرانسانی و ضد حقوق بشری موضعگیری خواهیم کرد و بار دیگر حقوق بشری که آمریکاییها تعریف میکنند را در دنیا و در جوامع بینالمللی مورد بازشکافی و بررسی قرار خواهیم داد تا جهانیان بدانند با چه سیستمی روبهرو هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد