20 - 03 - 2020
گامی برای صلح اقتصادی
دونالد ترامپ و شی جینپینگ، روسایجمهور آمریکا و چین در یک تماس تلفنی درباره کاهش اختلاف تجاری دو کشور و همکاری در عرصه سیاست بینالملل گفتوگو و نتیجه مذاکرات خود را مفید ارزیابی کردهاند.
در پی این گفتوگو، ترامپ در توئیتر خود نوشت: گفتوگویی طولانی و بسیار خوب با شی جینپینگ، رییسجمهوری چین. درباره موضوعات متعددی صحبت کردیم، اما تاکید بیشتر بر
تجارت بود.
مذاکرات در این زمینه خیلی خوب پیشرفت داشته و ملاقاتی هم در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ در آرژانتین برنامهریزی شده. همچنین مذاکرات خوبی درباره کرهشمالی داشتیم.
قرار است اجلاس گروه ۲۰ با شرکت سران و رهبران قدرتهای اقتصادی جهان و تعدادی از کشورهای در حال توسعه در همین ماه در آرژانتین برگزار شود و به گفته منابع آمریکایی، دونالد ترامپ از دولت خود خواسته است تا پیشنویس توافقنامهای با چین را برای بررسی در ملاقات با شی در آرژانتین تهیه کنند.
شینهوا نیز در گزارشی در مورد تماس تلفنی شی و ترامپ گفته که این تماس به درخواست رییسجمهوری آمریکا صورت گرفت و در جریان آن، او ابراز امیدواری کرد که رهبران دو کشور به تماسهای خود ادامه دهند و هر دو طرف برای برگزاری موفقیتآمیز دیدار دوجانبه خود در حاشیه اجلاس گروه ۲۰
تلاش کنند.
ترامپ گفت که ایالات متحده برای روابط اقتصادی و تجاری با چین اهمیت فراوانی قائل است، اما لازم است صادرات آن کشور به چین افزایش یابد و خواستار تلاش بیشتر نمایندگان دو کشور در مذاکرات حل اختلاف تجاری شد. ترامپ همچنین بر اهمیت تماس مرتب بین رهبران دو کشور تاکید نهاد.
به گزارش این خبرگزاری، رییسجمهوری چین نیز گفت که برای روابط شخصی خود با رییسجمهوری آمریکا اهمیت فراوانی قائل است و از ملاقات دو طرف در آرژانتین استقبال میکند. شی افزود که او هم مانند ترامپ به توسعه روابط بین دو کشور و همکاری برای گسترش آن علاقهمند است، اما یادآور شد که دولت چین بارها این موضع خود در مورد روابط دوجانبه با آمریکا را به صراحت بیان داشته است.
رییسجمهوری چین تایید کرد که دو کشور مدتهاست که بر سر برخی مسائل تجاری اختلافنظر دارند و این موضوع آثاری منفی بر صنایع دو کشور و همچنین اقتصاد جهانی گذاشته است و افزود که این وضعیتی نیست که چین خواهان آن باشد.
در این تماس تلفنی، دو طرف در مورد مسائل سیاسی بینالمللی به خصوص وضعیت شبهجزیره کره نیز گفتوگو کردند. به گزارش شین هوا، رییسجمهوری چین با تایید و ستایش از ارتباط مستقیم بین رییسجمهوری آمریکا و رهبر کرهشمالی، ابراز امیدواری کرد که این روند به غیراتمی شدن شبهجزیره کره و راهحلی سیاسی برای مشکلات این منطقه منجر شود.
وی گفت امیدوار است که آمریکا و کرهشمالی در جریان مذاکرات خود به نگرانیها و خواستهای یکدیگر توجه کنند و افزود که چین هم در نظر دارد در این زمینه نقشی سازنده ایفا کند.
انتظار میرود رفع اختلاف تجاری چین و آمریکا به تقویت همکاری و همسویی دو کشور در عرصه سیاست بینالمللی از جمله حل مساله شبه جزیره کره کمک کند.
گزارش تماس تلفنی رهبران چین و آمریکا در حالی منتشر شد که اختلاف تجاری دو طرف و به خصوص اقدامات دولت آمریکا در وضع یا افزایش تعرفه گمرکی بر واردات چین باعث نگرانی در مورد آسیب به تجارت بینالملل شده و تاثیری منفی بر چشمانداز اقتصاد جهانی گذاشته است.
کارشناسان اقتصادی هشدار دادهاند که ادامه اختلافات دو قدرت عمده اقتصاد جهان میتواند به بروز جنگ تجاری و در نتیجه، رکود اقتصاد جهانی منجر شود.
نگرانی در این مورد در وضعیت بازارهای سهام به خصوص در چند هفته اخیر و پس از انتشار گزارش پیشبینی صندوق بینالمللی پول را تحت تاثیر قرار داده بود. خبر تماس تلفنی رهبران دو کشور و تاکید آنان بر حل اختلافات به شکل افزایش بهای سهام در بورسهای آسیا در معاملات دیروز انعکاس یافت و بازارهای سهام اروپایی نیز همین روند را دنبال کردند.
علاوه بر چشمانداز اقتصاد جهانی، ادامه اختلاف تجاری بین آمریکا و چین بر همکاری آنها در عرصه سیاست بینالملل هم بیتاثیر نبوده است. ترامپ در مواردی دولت چین را به تلاش برای سنگاندازی در پیشرفت مذاکرات خلع سلاح اتمی کرهشمالی متهم کرده و برخی مقامات دولتی آمریکا ناخرسندی خود را از مخالفت یا عدم حمایت چین از برخی جنبههای سیاست خارجی ترامپ ابراز داشته بودند.
همچنین، مقامات آمریکایی اتهاماتی را در مورد تلاش چین برای مداخله در امور داخلی کشور خود مطرح کردهاند که به شدت توسط چین تکذیب شده است.
گفته شده که رییسجمهوری آمریکا از مقامات دولت خود خواسته است پیشنویس توافقنامه رفع اختلاف و گسترش همکاری با چین را برای بررسی در ملاقات آتی خود با شی تهیه کنند.
پیش از این مقامهای آمریکایی گفته بودند تا زمانی که پکن دست به اقدامات مشخصی برای تغییرات گسترده در سیاستهای انتقال تکنولوژی، یارانههای صنعتی و دسترسی به بازار نزند، مذاکرات بین دو کشور از سر گرفته نمیشود.
آمریکا و چین تاکنون صدها میلیارد دلار بر کالاهای وارداتی از دیگری تعرفه گمرکی اعمال کردهاند و دونالد تهدید کرده است که روی ۵۰۰ میلیارد دلار دیگر از کالاهای وارداتی از چین تعرفه وضع خواهد کرد.
این در حالی است که روز پنجشنبه وزارت دادگستری آمریکا کیفرخواستی را علیه دو شرکت مستقر در چین و تایوان صادر کرد که بر اساس آن این دو شرکت متهم شدهاند که اسرار تجاری شرکت مایکرون را به سرقت بردهاند. شرکت تجاری مایکرون تولیدکننده مدارهای نیمه هدایتکننده است.
به گزارش رویترز، دادگستری آمریکا اوایل هفته جاری کیفرخواستی علیه ۱۰ نفر از جمله دو افسر اطلاعاتی چینی به اتهام سرقت دادههای فناوری و اطلاعات مربوط به موتور توربوفَن صادر کرد.