12 - 02 - 2024
کالاهای سرمایهای واکنشی مشابه با ارز و طلا دارند
بررسی جریان پول در بازارها حکایت از این دارد که بازار کالایی مورد توجه سرمایهگذاران قرار دارد، زیرا در اقتصاد ایران کالاهای سرمایهای واکنشی مشابه با ارز و طلا دارند، اما بازار سهام عقب مانده است.
ریسک تصمیمات اخیر دولت به نسبت ریسک تحولات سیاسی برای بازار عمیقتر است و بازار نقطهای به آرامش و رشد پایدار میرسد، در واقع ریسک جنگ و تصمیمات سیاسی مقطعی است و برطرف میشود، اما دولت همچنان پیگیر است؛ دولت بیپولی که کسری بودجه مشکل جاری در آن شده است. به نظر میرسد در سمت دولت و سیاستگذار تصمیمات و تفکراتی حاکم شده که پذیرفته است جریان نرخ ارز باید تغییر کند و نباید به این شکل پیش برود. چراغ سبز پتروشیمیها و زمزمههایی از محدودیت ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی و تغییرات احتمالی در نیما همه و همه موید این موضوع است که احتمالا تغییرات رقم خواهد خورد، منتها دولت همواره نشان داده که در فضای پرتنش دست به تغییر نمیزند و به دنبال فرصتی برای آرام شدن است و سپس تصمیم میگیرد.
حسن کاظمزاده کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در هفتههای اخیر ارزش معاملات گروه زراعت نسبت به کل بازار رشد کرده است، گفت: شرایط بنیادی این گروه به نسبت بازار در وضعیت بهتری قرار دارد. حاشیه سودها افت نکرده و رشد درآمد از میانگین بازار و تورم بالاتر بوده و افزایش مقداری تولید و فروش هم در برخی شرکتها قابل مشاهده است. او بیان کرد: در مجموع به نظر میرسد سرمایهگذاران به نتیجه رسیدهاند. گروه زراعت شرایط بنیادی مناسبی برای خرید دارد و همبازی خوبی پیدا میکند، به همین دلیل شاهد ورود پول به این گروه بودهایم. کاظمزاده افزود: اکثر پتروشیمیها محصولات و ارز خودشان را با نرخ نیما ۲ میفروشند که در حال حاضر حدود ۳۹۵۰۰ تومان برای هر دلار است. در حال حاضر دلار آزاد حدود ۵۰ درصد بالاتر از این نرخ است و یکی از بالاترین گپها در حال تجربه شدن است. در سالهای اخیر این گپ افزایشی بوده، اما معمولا زمانی که اختلاف بالاتر میرود، با رشد دلار نیما گپ کاهش پیدا میکند. به نظر میرسد چشمانداز افزایشی برای دلار نیما ۲ باعث شد تمایل به خرید نمادهای پتروشیمی افزایش پیدا کند. امروز این افزایش تقاضا تا حدودی به چشم میآید. فاصله نرخ ارز در سامانه نیما و بازار آزاد در یکی از بالاترین سطحهای خودش قرار دارد. در حالی که نرخ دلار آزاد حدود ۵۵ هزار تومان بوده، نرخ ارز برای شرکتهای پتروشیمی حدود ۱۵ هزار تومان کمتر است و شرکتهای پتروشیمی نسبت به دلار آزاد، هر دلار را ۱۵ هزار تومان ارزانتر میفروشند. این اختلاف بالاترین اختلافی بوده که تا به حال تجربه شده است. حتی اگر نرخ دلار شمشی که بانک مرکزی در مرکز مبادله فروخته را مبنا قرار دهیم، باز هم این بانک شرکتهای پتروشیمی را مجبور به ارزانفروشی میکند. صحبتهایی از افزایش نرخ نیما به گوش میرسد و بسیاری منتظر تصمیم در این مورد هستند.
تقاضا برای کالاها در نتیجه سیگنال تورمی
در بورس کالا تقاضا برای خرید کالاهای مختلف ازجمله فولاد افزایش پیدا کرده است. مدتها بود که تقاضای خرید شمش فولاد به اندازه عرضه بود و عمدتا رقابتی برای خرید شکل نمیگرفت. این هفته برای خرید شمش فولاد تقاضا بیشتر از عرضه بود و رقابت برای خرید شکل گرفت و قیمتهای معاملاتی نیز افزایش پیدا کرد. اینکه بالاخره تورم عمومی کالاهای مصرفی به دیگر کالاها نیز تسری پیدا کند قابل حدس بود و به نظر میرسد این روند فزاینده تورمی در حال گسترش است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد