23 - 10 - 2019
کارآفرینی استارتآپها، کمک بزرگ به دولت بود
محمود محمدی*- وضعیت استارتآپها در سال جاری نسبت به سال گذشته بهتر شده است، سال گذشته چندبار موج عظیم فیلترینگ، بسیاری از استارتآپها را درگیر کرد و توان توسعه را از آنها گرفت. امسال قوه قضاییه تعامل بسیار بهتری با استارتآپها دارد. پارسال قوه قضاییه اول استارتآپها را فیلتر میکرد و سپس میپرسید چه اتفاقی افتاده است. پس از ریاست آقای رییسی، قوه قضاییه روند بهتری را در پیش گرفته است.
از سوی دیگر استارتآپها به راستی به دولت کمک کردهاند و دولت حق دارد شعار حمایت از استارتآپها را سر بدهد. استارتآپها بیکاری را تا حد زیادی کاهش دادهاند، جوانان بیکار به جای اینکه در جستوجوی کار باشند، خود کارآفرینی کرده و چند نفر دیگر را نیز به کار گماردهاند. حداقل ۳، ۴ سال خودشان و کارمندان شان شاغل هستند چراکه امکان شکست خوردن استارتآپها پس از مدتی بسیار زیاد است. از سوی دیگر ایران آنطور که ادعا میشود بهشت استارتآپها به شمار نمیرود مگر آنکه از همان ابتدا کارآفرینان به منابع قدرت دسترسی داشته باشند؛ سرمایه، رانت دولتی، حمایت آقازادهها و ارتباطات قوی با نهادهای حکومتی موجب بقای استارتآپها بوده و ضامن رشد آنها میشود. دیگر استارتآپهایی که به این منابع قدرت دسترسی ندارند تا سقف معینی رشد میکنند و گویی یک سقف شیشهای برایشان وجود دارد که از آن بیشتر نمیتوانند رشد کنند.
به طور کلی اکوسیستم استارتآپها در اختیار منابع قدرت است و بدون آن امکان توسعه این کسبوکارهای مجازی وجود ندارد.اگرچه در گذشته امکان آزمون و خطا برای استارتآپها در ایران زیاد بود اما اکنون دیگر با کپی کردن نسخههای موفق استارتآپهای خارج از کشور و موفقیت بسیاری از استارتآپها در ایران دیگر چنین امکانی وجود ندارد. در مجموع سرمایهگذاران نیز به کپی استارتآپهای موفق خارجی بیشتر علاقه نشان میدهند تا ایدههای بکر و تازه. به همین دلیل شاهد رشد روزافزون استارتآپهای کپیشده از نمونههای موفق خارجی هستیم.
* مشاور کسبوکارهای مجازی
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد