23 - 10 - 2024
پیشبینی رشد ضعیف و تورم جهانی
نشستهای سالانه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی قرار است بیش از ۱۰هزار نفر از وزارتهای دارایی، بانکهای مرکزی و گروههای جامعه مدنی را برای بحث در مورد تلاشها برای تقویت رشد ناهموار جهانی، مقابله با مشکلات بدهی و تامین مالی انتقال انرژی سبز گرد هم بیاورد.
موضوع اصلی که تمامی این مباحث را تحتالشعاع قرار خواهد داد، احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۵نوامبر خواهد بود که در نتیجه آن، او با اعمال تعرفهها و استقراض عظیم جدید آمریکا و دور شدن از همکاریهای اقلیمی، سیستم اقتصادی بینالمللی را متحول خواهد کرد.
جاش لیپسکی، یکی از مقامات سابق صندوق بینالمللی پول که اکنون ریاست مرکز ژئواکونومیکس شورای آتلانتیک را بر عهده دارد، میگوید: مهمترین موضوع برای اقتصاد جهانی، نتیجه انتخابات آمریکا، در دستور کار رسمی این هفته نیست، اما در ذهن همه است زیرا این انتخابات پیامدهای بزرگی بر سیاست تجاری، آینده دلار و اینکه رییس بعدی فدرالرزرو چه کسی خواهد بود، اثرگذار است و همه اینها بر هر کشوری در جهان تاثیر خواهد داشت.
تا حد زیادی انتظار میرود در صورت پیروزی کامالا هریس، معاون رییسجمهور آمریکا، نامزد دموکرات ریاستجمهوری در رایگیری ماه آینده، همکاریهای چندجانبه دولت بایدن در زمینه مسائل آب و هوایی، مالیات و کاهش بدهیها از سر گرفته شود.
این دیدارها که از روز دوشنبه آغاز شده است، احتمالا آخرین دیدار برای جانت یلن، وزیر خزانهداری که رهبری بسیاری از تلاشهای چندجانبه اقتصادی و آب و هوایی دولت بایدن را بر عهده داشت، خواهد بود. یلن گفته که «احتمالا» در پایان دوره ریاستجمهوری جو بایدن در ژانویه، کارش به پایان رسیده است.
انتظار میرود رشد احساسات تجاری ضدچین و برنامههای سیاست صنعتی کشورهای ثروتمند، که با افزایش شدید تعرفههای دولت بایدن بر خودروهای برقی، نیمهرساناها و محصولات خورشیدی چین نمایان شده است، موضوع اصلی بحث در این نشستها باشد.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی رشد جهانی خود را روز سهشنبه بهروزرسانی خواهد کرد. کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول، هفته گذشته چشمانداز ضعیفی را اعلام کرد و گفت که جهان که از بدهیهای بالا رنج میبرد، به کندی به سمت رشد میانمدت پیش میرود و به «آیندهای دشوار» اشاره کرد. با این حال، جورجیوا گفت که با توجه به شرایط انعطافپذیر جهانی، بهویژه در آمریکا و هند که در حال جبران تداوم ضعف در چین و اروپا هستند، نسبت به این چشمانداز «بسیار بدبین» نیست.
در حالی که نکول بدهی در میان کشورهای فقیر ممکن است به اوج خود رسیده باشد، انتظار میرود شرکتکنندگان در نشستهای سالانه درباره مشکل فزاینده کمیابی نقدینگی که برخی بازارهای نوظهور را که با هزینههای بالای خدمات بدهی مواجه کرده است، به تاخیر انداختن سرمایهگذاریهای توسعهای و کاهش کمکهای خارجی بحث کنند. تنشهای خاورمیانه هم ازجمله مباحث مهم در این نشست خواهد بود. جورجیوا در مصاحبهای با رویترز گفت که اگر این تنشها تشدید شوند، به شکلی که تحویل نفت و گاز را به خطر بیندازند، این امر میتواند تاثیرات مهمتری برای اقتصاد جهانی داشته باشد.
حمایت از اوکراین همچنین دیگر موضوع اصلی این نشستها خواهد بود، زیرا کشورهای ثروتمند گروه۷ قصد دارند تا پایان اکتبر به یک توافق سیاسی دست یابند و برگه جدیدی را برای وام ۵۰میلیارد دلاری برای این کشور اروپای شرقی با حمایت داراییهای دولتی مسدود شده روسیه باز کنند. این وام تا حدی به عنوان یک سنگر مالی در برابر پیروزی ترامپ در ماه آینده تلقی میشود، زیرا رییسجمهور سابق آمریکا تهدید کرده است که در صورت پیروزی در انتخابات، پای آمریکا را از جنگ اوکراین بیرون خواهد کشید.
در همین رابطه کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول در سخنرانی خود در نشست بزرگ بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در برتون وودز گفت: دردی که همه ما به دلیل افزایش قیمتها احساس میکنیم باقی میماند و سطح بالاتر قیمتها بسیاری از مردم را در سراسر جهان بسیار عصبانی میکند. ما با یک ترکیب ناخوشایند رشد آهسته و بدهی بالا مواجه هستیم.
به گزارش اتاق ایران آنلاین، به گفته او اقتصاد جهانی بهطور معقولی خوب عمل میکند اما نگرانیها همچنان وجود دارد. او افزود: تجارت اندکی کندتر از رشد جهانی رشد میکند.
پیشبینی اولیه صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۲۴ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی جهانی را 2/3درصد و برای سال ۲۰۲۵ برابر با 3/3درصد اعلام کرده است. جورجیوا افزود که خطرات آب و هوایی به چشمانداز اقتصادی برخی کشورها آسیب میزند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد