10 - 10 - 2023
پیامدهای یک غافلگیری بزرگ برای اسرائیل
گروه بینالملل- درگیریها در سومین روز از عملیات طوفان الاقصی بین نظامیان اسرائیل و رزمندگان مقاومت فلسطین روز گذشته در مناطقی در داخل اراضی اشغالی ادامه یافت و صهیونیستها نیز به حملات خود به مناطق مختلف نوار غزه ادامه دادند که منجر به شهادت غیرنظامیان و تخریب منازل و مساجد شد.
در همین رابطه در حالی که سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرده بود در سومین روز جنگ، کنترل کاملی بر قلمرو خود در امتداد مرز غزه نداریم و ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره نیز به ارتش فراخوانده شدهاند، وزارت بهداشت غزه خبر داده که از آغاز حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه در طول سه روز گذشته بیش از ۴۹۳ فلسطینی شهید و بیش از ۲۷۵۱ نفر نیز مجروح شدهاند.
همچنین خبرها حاکی از آن است که از روز شنبه تاکنون ۱۲۳ هزار نفر از مردم غزه آواره شدهاند و از سوی مقابل نیز رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند تا روز دوشنبه برآوردهای صورت گرفته حاکی از ۱۰۰۰ کشته، ۲۳۸۲ زخمی و بیش از ۱۵۰ مفقودی در میان اسرائیلیهاست. در همین رابطه برخی منابع صهیونیستی اعلام کردهاند که به احتمال زیاد تعداد تلفات در غلاف غزه بیشتر باشد و از این رو تعداد کشتهها نیز فراتر از آن چیزی است که تاکنون وزارت بهداشت اسرائیل اعلام کرده است. علاوه بر این، در شرایطی که صهیونیستها تایید کردهاند که نیروهای مقاومت تحت پوشش حملات راکتی به ۲۰ شهرک صهیونیستنشین، ۱۱ پادگان و پایگاه نظامی و نیز ۸۰ نقطه دیوار حائل میان غزه و اراضی اشغالی نفوذ کردهاند، وزیر جنگ اسرائیل روز گذشته دستور محاصره کامل غزه را صادر کرده و مدعی شد که جلوی ورود آب، غذا و سوخت را به این شهر میگیرد.
از سوی دیگر در حالی که روزنامه واشنگتنپست گزارش داده که مسوولان اسرائیلی از آمریکا درخواست موشک برای سامانه گنبد آهنین و مهمات و افزایش همکاری در زمینه تبادل اطلاعات درخصوص فعالیت نظامی احتمالی در جنوب لبنان داشتهاند، منابع خبری اعلام کردند که با تشدید درگیریها بین مقاومت فلسطین و نیروهای صهیونیستی در روز دوشنبه، شکِل واحد پول رژیم اسرائیل در برابر دلار به پایینترین سطح خود در هشت سال گذشته رسیده است.
چالش بایدن با طوفان الاقصی
علاوه بر این در شرایطی که شورای امنیت ملی آمریکا مرگ تعدادی از شهروندان آمریکایی در حملات مقاومت فلسطین به اسرائیل را تایید کرده، نشریه نیوزویک در گزارشی آورده است: بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل هدف اول دولتش را پاکسازی اسرائیل از نیروهای متخاصم خواند که در پی آغاز حملات حماس و با شکست حصار مرزی وارد سرزمینهای اشغالی شدهاند. بایدن نیز در واکنش، حملات حماس علیه اسرائیل را محکوم و تاکید کرد که واشنگتن از هیچ امکانی برای پشتیبانی از اسرائیل دریغ نخواهد کرد. با این حال ناظران میگویند تشدید خشونتهای جاری میان حماس و اسرائیل، به تلاش دولت بایدن برای عادیسازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی لطمه میزند و پیمان سهساله ابراهیم را به خطر میاندازد.
به گزارش ایرنا، نیوزویک در ادامه یادآور شده است: آمریکا در سپتامبر ۲۰۲۰ (شهریور ۱۳۹۹) مذاکراتی را آغاز کرد که به امضای نمایندگان اسرائیل، اماراتمتحده عربی و بحرین در واشنگتن با هدف عادیسازی روابط این کشورها با اسرائیل منجر شد. اندکی بعد مراکش و سودان نیز این بیانیه را امضا کردند، هرچند حاضر به پذیرش توافقنامه دوجانبه با اسرائیل نشدند. حال دولت بایدن در تلاش است تا عربستان سعودی را هم به پذیرش توافق ابراهیم مجاب کند؛ موضوعی که میتواند پیروزی مهمی در سیاست خارجی دولت وی به شمار رود. با این حال، گزارشها حاکی از آن است که ریاض در پی تشدید تنشها در منطقه، مذاکرات عادیسازی را متوقف کرده است. در همین رابطه مارا رودمن دیپلمات پیشین منطقه خاورمیانه در دولت باراک اوباما در این مورد میگوید: اگر وضعیت کنونی مانع پیوستن عربستان به توافق ابراهیم نشود، در بهترین حالت به کند شدن روند آن میانجامد. وی تشریح کرد: تنشها میان حماس و اسرائیل عناصر کلیدی برای ورود عربستان سعودی به پیمان ابراهیم را هدف قرار میدهد.
همچنین نیوزویک از دیگر چالشهای پیش روی دولت بایدن پس از حملات حماس به اسرائیل را عمیقتر شدن شکاف میان دموکراتها ذکر کرده است.
از سوی دیگر، دادههای بازار انرژی نشان میدهد حملات غافلگیرکننده روز شنبه حماس به اسرائیل سبب افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی شده است؛ موضوعی که میتواند به بازگشت تورم و بینتیجه ماندن تلاش بانکهای مرکزی و اقتصادهای بزرگ به ویژه آمریکا برای مهار افزایش قیمتها منجر شود.
در این خصوص وانداناهاری مدیر اجرایی شرکت مشاوره اطلاعات در زمینه بازار انرژیدر در مصاحبهای با شبکه خبری آمریکا سیانبیسی گفت: اسرائیل و فلسطین در یک منطقه مهم تولیدکننده و صادرکننده نفت قرار دارند و همین امر میتواند به طور غیرمستقیم روی کشورهای مهم تولیدکننده نفت تاثیر بگذارد. ایمان ناصری مدیرعامل خاورمیانه و عضو شرکت مشاوره انرژی نیز خاطرنشان کرد: تاثیر جنگ کنونی بر بهای نفت تنها در صورتی میتواند محدود باشد که به کشورهای دیگر گسترش نیابد.
واکنشهای جدید بینالمللی به جنگ غزه
در تازهترین واکنشهای بینالمللی به سومین روز جنگ میان مقاومت و اسرائیل وزارت خارجه چین اعلام کرد، جامعه بینالملل باید اقداماتی را به منظور کاهش تنش بین اسرائیل و فلسطین انجام دهد. چین مخالف گسترش نزاع بوده و امیدوار است در اسرع وقت توافق آتشبس حاصل شود.
خبرگزاری چینی شینهوا نوشت: جنبش حماس به قطر اطلاع داد که مانعی در اجرای معامله تبادل اسرا با رژیم صهیونیستی که شامل آزادی تمام اسرای زن فلسطینی باشد، نمیبیند.
از سوی دیگر یک مقام اطلاعاتی مصر میگوید، قاهره که اغلب به عنوان میانجی میان رژیم صهیونیستی و حماس عمل میکند، مکررا با اسرائیلیها در مورد «موضوعی بزرگ» صحبت کرده بود. او میگوید که مقامات رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری متمرکز شده بودند و تهدید غزه را کماهمیت جلوه دادند.
نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین نیز اعلام کرد، مردم فلسطین در غزه، کرانه باختری و آنهایی که دور از وطن هستند، همگی متحد و یکپارچه هستند.
در شرایطی که وزیر خارجه لبنان مدعی شده حزبالله به دولت این کشور اعلام کرده فقط در صورت تعرض رژیم صهیونیستی به لبنان، وارد جنگ شود، علی کریمیمقام عضو نمایندگی ایران در سازمان ملل در واکنش به ادعاهای مطرح شده در نشریات آمریکایی با استناد به اظهارات غیرموثق برخی منابع مطلع مبنی بر نقش داشتن ایران در حمله مقاومت فلسطین به مواضع رژیم اشغالگر قدس، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که تصمیمات مقاومت فلسطین «خودجوش» و «مطابق منافع قانونی ملت فلسطین» است.
وی با بیان نظر نمایندگی ایران در سازمان ملل در ادامه نوشت: همدلانه برای حمایت راسخ از فلسطین در کنار آن ایستادهایم. اگرچه در پاسخ فلسطین نقشی نداریم، چراکه صرفا از سوی خود فلسطین انجام میشود. او در ادامه گفت: اقدامات قاطعانه فلسطین دفاعی تماما مشروع در قبال هفت دهه اشغال ستمکارانه و جنایات شنیع رژیم غیرقانونی صهیونیستی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد