14 - 01 - 2024
وعده پشت وعده!
گروه بازرگانی- اعلام رسمی نرخ خرید تضمینی گندم با گذشت بیش از ۳ ماه از آغاز سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ همچنان از هفتهای به هفتههای آینده موکول میشود.
چهارشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ شورای قیمتگذاری محصولات اساسی کشاورزی با حضور وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد. در این جلسه قیمت ۳۲ قلم کالای اساسی برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ تعیین شد. گندم به عنوان کالای استراتژیک مبنای قیمتگذاری سایر اقلام این گروه بوده و با وجود شروع سال زراعی جدید، وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رییس شورا هنوز قیمت خرید تضمینی گندم را تاکنون اعلام و ابلاغ نکرده است.
نرخ هر کیلو گندم ۵۰۰/۱۹ تومان تعیین شد و براساس قانون حداکثر در مدت یک هفته، نرخ جدید باید از سوی وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رییس شورای قیمتگذاری کالاهای اساسی اعلام رسمی میشد.
رایزنیهای کارشناسان، قیمت تمامشده گندم را براساس نرخ تورم پیشبینیشده ۳۵ درصدی از سوی بانک مرکزی، حدود ۲۱ هزار تومان در هر کیلو برآورد کرده بودند که مورد قبول واقع نشد. در نهایت نرخ گندم و سایر اقلام اساسی با افزایش حدود ۳۰ درصدی تعیینتکلیف شد.
هفته گذشته وزیر اقتصاد و قائممقام وزیر جهاد قول داده بودند نرخ گندم اعلام میشود، اما هنوز وزارت اقتصاد، مجلس و سازمان برنامهوبودجه به توافق نهایی نرسیدهاند.
عطاالله هاشمی رییس بنیاد ملی گندمکاران درباره اینکه کاهش قیمت گندم صحت دارد، افزود: هماکنون کاهش قیمت گندم قطعی نیست و همواره در حال بررسی راههای دیگر در قالب جایزه یا تمهیدات دیگر هستیم.
هاشمی ادامه داد: قیمتهای خرید تضمینی پیش از آغاز سال زراعی باید اعلام شوند و فرصت قانونی آن تا تیرماه بود، اما امسال به دلیل تغییرات مدیریتی در وزارت جهادکشاورزی این موضوع کمی به تاخیر افتاد.
کاهش قیمت خرید تضمینی گندم منصفانه نیست
به گفته عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، کاهش قیمت خرید تضمینی گندم بنابه هر دلیلی منطقی نیست و مجلس به عنوان دستگاه نظارتی پیگیر این موضوع خواهد بود.
غلامرضا نوری گفت: با توجه به تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم انتظار میرود نرخ مصوب شورای قیمتگذاری با شرط اعمال تورم اعلام رسمی شود.
به گفته او، عدم جدیت دولت در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم منصفانه و عادلانه با احتساب ۱۰ تا ۱۵ درصد سود بر تولید موثر خواهد بود، در غیر این صورت کشاورزان رغبتی به عملیات داشت ندارند.
نوری با بیان اینکه بیتوجهی به اعلام قیمت خرید تضمینی گندم منجر به افت تولید این محصول استراتژیک میشود، افزود: در شرایط کنونی تحریم استمرار این روند وابستگی به واردات را افزایش میدهد که در این صورت علاوه بر هزینههای خرید محصول، هزینههای سیاسی و اجتماعی باید پرداخت کنیم.
عضو کمیسیون کشاورزی با تاکید بر این موضوع که تغییر نرخ خرید گندم منصفانه نیست، گفت: کاهش قیمت خرید تضمینی گندم بنابر هر دلیلی منصفانه نیست و با این کار کشاورز را در عمل انجامشده قرار میدهند که مجلس به عنوان دستگاه نظارتی پیگیر این موضوع خواهد بود که قیمت گندم ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان با شرط تجدیدنظر و اصلاح قیمت در صورت افزایش تورم اعلام شود.
او گفت: کاهش قیمت خرید تضمینی گندم اجحاف در حق کشاورزان است که خودکفایی تولید را تحت تاثیر قرار میدهد.
کاظم خاوازی قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در افتتاحیه دهمین نمایشگاه نهادههای کشاورزی درباره اعلام رسمی نرخ خرید تضمینی گندم گفت: تا پایان هفته نرخ خرید تضمینی گندم اعلام میشود. این در حالی است که با گذشت ۲ روز از شروع هفته جدید خبری از اعلام نرخ نیست و تمامی این وعدهشکنیها کشاورزان را با نگرانیهایی روبهرو کرده است که آیا نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان برای سال زراعی جدید اعلام میشود یا به بهانههای مختلف این نرخ اعلام نمیشود.
علی آذری عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: علیرغم آنکه ۹۵ درصد بخش کشاورزی دست بخش خصوصی و تعاونیهاست، اما مشکل اینجاست که دولت تصمیمات این حوزه را اتخاذ میکند. براین اساس مجلس وارد شد و طرحی مبنی بر شورای قیمتگذاری داد تا در این شورا موضوعات قیمتگذاری اتخاذ شود.
او با بیان اینکه شورای قیمتگذاری راهگشای حل مشکل پیش روی کشاورزان نیست، افزود: با توجه به مساله تحریم و ارتباط حوزه کشاورزی با حوزههای آب و متعدد کشوری و حتی دانشبنیان انتظار میرود این موضوع را با خودمان تطبیق دهد. تمام خریدهای تضمینی از بودجه باید انجام شود، اما به دلیل کسری بودجه به نظر میرسد علت تاخیر در اعلام نرخ ناشی از این موضوع است.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ با بیان اینکه در قانون بهرهوری کشاورزی موضوع قیمت تضمینی با خرید تضمینی متفاوت است، افزود: اگر دولت قیمت تضمینی را اعلام کند، اختیار در دست کشاورزان است که با همین نرخ یا بالاتر عرضه کنند و در صورت عدم خرید توسط دولت نظرمان این است که خرید تضمینی انجام شود. با توجه به شرایط اقتصادی و تورم، نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای خرید هرکیلو گندم حداقل سود را برای کشاورزان در بردارد، از این رو وزیر جهاد باید تعهد خودشان را انجام دهند، چراکه در این ایام اعلام نرخ خرید گندم مساله حیاتی کشور است که به دلیل فوریت این موضوع باید در مجلس و دولت مطرح شود. با توجه به شرایط اقتصادی برخی کارشناسان نرخ خرید هرکیلو گندم را تا ۲۵ هزارتومان مطرح کردند تا کشاورزان به حد متعارف برسند، از این رو وزیر جهاد هرچه سریعتر نرخ گندم را باید اعلام کند.
این مقام مسوول با اشاره به علت تاخیر در اعلام نرخ خرید گندم برای سال زراعی جدید گفت: برآوردها حاکی از آن است که خرید تضمینی گندم در سال آینده بیش از ۲۰۰ همت اعتبار نیاز دارد که اگر در بودجه مشخص نشود، پرداخت مطالبات دچار تاخیر میشود، از این رو به نظر میرسد علت تعلل دولت در اعلام نرخ مشخص نشدن بودجه گندم است. مجلس از بعد نظارتی تلاش میکند کمتر از یک هفته به خاطر وعدههای مکرر وزیر، معاونان و مسوولان وزارت جهاد دغدغه کشاورزان را رفع کند و مجلس در این حوزه باید نظارت خود را تقویت کند.
اخیرا هم احسان خاندوزی وزیر اقتصاد گفته بود براساس قانون از سال گذشته قیمت خرید تضمینی گندم از سوی شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی اعلام میشود و اعلام نرخ خرید تضمینی گندم تا پایان هفته آینده انجام خواهد شد.
نیاز به تولید سالانه ۱۲ میلیون تن گندم در کشور
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی خودکفایی پایدار تولید و ارتقای کیفیت گندم را از برنامههای ویژه این وزارتخانه دانست و گفت: نیاز کشور به گندم با توجه به جمعیت در کل ۱۲ میلیون تن در سال است.
سهراب سهرابی افزود: براساس ارزیابی کیفیت گندمهای ایران که با همکاری معاونت امور زراعت، موسسه تحقیقات اصلاح نهال و بذر و بخش شیمی غلات انجام شده، میزان پروتئین گندم تولید استان خوزستان نزدیک به ۵۸/۱۲ درصد، فارس ۵۵/۱۲ درصد، گلستان ۶۱/۱۲ درصد، بوشهر ۷۳/۱۲ درصد و ایلام ۵۹/۱۲ درصد است.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: سالانه دو هزار نمونه گندم دیم و آبی توسط موسسه تحقیقات نهال و بذر و ۲۰ هزار نمونه از سوی مرکز پژوهشهای غلات شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز ارزیابی میشود و نتایج تحقیقات این دو مجموعه در مورد کیفیت این محصول با هم منطبق است. وی با اشاره به استاندارد ۱۰۴ گندم تصریح کرد: این استاندارد ملی، گندمهای تولیدی کشور را به گروههای درجه یک تا درجه چهار تقسیم میکند.سهرابی گفت: گندمهای درجه یک در ۱۵ استان کشور از جمله خوزستان، گلستان، فارس، مازندران و هرمزگان تولید میشود که حداقل بین ۵/۴ تا ۵ میلیون تن از گندمهای تولید کشور را شامل میشود و وزن هکتولیتر آن بیش از ۷۹ و میزان پروتئین بالای ۱۲ درصد است.
وی با بیان اینکه دولت گندم درجه یک، دو و سه را خرید تضمینی میکند، اذعان کرد: نیاز کشور به گندم با توجه به جمعیت در کل ۱۲ میلیون تن در سال است و سال گذشته از ۵/۱۳ میلیون تن گندم تولیدی، ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن آن خرید تضمینی شد.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: بخشی از این میزان تولید مربوط به بذر گندم است و قسمتی نیز به مصرف طیور خانگی میرسد.
وی معرفی ارقام جدید را یکی از دلایل افزایش گندم تولیدی کشور عنوان کرد و گفت: در سال جاری ۱۰۹ رقم جدید گندم آبی و دیم میان کشاورزان توزیع شد که از این تعداد ۷۵ رقم گندم آبی و ۳۴ رقم دیم بوده است.
سهرابی در همین حال مصرف متعادل کودهای شیمیایی، مدیریت کنترل خسارت آفات به ویژه آفت سن، بیماریها و علفهای هرز، ارتقای کیفیت مدیریت آبیاری با توسعه سامانههای نوین آبیاری را از دیگر اقدامات برای افزایش کیفیت گندم تولیدی کشور برشمرد.
وی افزود: اکنون ۲۵ تا ۳۰ درصد اراضی گندم به سیستمهای آبیاری نوین مجهز هستند.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی درباره توسعه مکانیزاسیون در حوزه گندم گفت: کشت مکانیزه گندم در قالب برنامه هفتم توسعه باید به ۱۰۰ درصد برسد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد