7 - 03 - 2024
واگذاری تاریخی در آستانه نهاییشدن؟
«جهانصنعت»- به نظر میرسد در فاصله کمتر از یک ماه آینده، تفکیک مالکیت ۲ باشگاه پرطرفدار انجام خواهد شد. کنفدراسیون فوتبال آسیا در مسیر صدور مجوز حرفهای باشگاهها بر مبحث تفکیک مالکیت باشگاهها تاکید دارد و همین مساله باعث شده تا بیش از پیش بحث واگذاری سهام ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس مطرح شود. نکته جالب توجه اینکه فصل گذشته هم بحث مالکیت مشترک وجود داشت، اما نقصانهای پرشمار پرونده استقلالیها باعث شد تا آنها نتوانند مجوز حرفهای دریافت کنند و در همین راستا، خطر مالکیت مشترک با تیمی دیگر هم پرسپولیسیها را در لیگ قهرمانان آسیا تهدید نمیکرد و آنها مجوز حرفهای گرفتند.
مسوولان وزارت ورزش و جوانان و وزارت اقتصاد و امور دارایی در طول ۳،۲ سال گذشته مبحث خصوصیسازی سرخابیها را پیش بردهاند، اما با وجود برنامهریزیهای انجامشده، همچنان ۹۰ درصد مالکیت ۲ باشگاه پرطرفدار پایتخت در اختیار دولت است. با توجه به شانس بالای سرخابیها برای دریافت مجوز حرفهای برای فصل جدید، مهمترین معضل آنها در این مسیر بحث مالکیت مشترک است که حالا در روزهای گذشته جلسات فشردهای در زمینه رفع این معضل بزرگ برگزار شده و به نظر میرسد بعد از مدتها گمانهزنی سرانجام قرار است مالکیت مشترک دولت بر ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس به پایان برسد.
شستا مالک پرسپولیس میشود؟
مسوولان وزارت اقتصاد و دارایی با توجه به بدهی معوقه دولت به شرکت شستا، خواهان واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به این شرکت سرمایهدار و متمول که زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی است، بودند اما گفته میشود در این زمینه در طرف مقابل، شرکت شستا آمادگی لازم برای پذیرش مالکیت باشگاه پرسپولیس را ندارد. البته روز گذشته سازمان تامین اجتماعی با صدور بیانیهای نسبت به حواشی به وجود آمده واکنش نشان داد که در این بیانیه آمده بود: «در همین راستا سازمان تامیناجتماعی ضمن پایبندی و استقبال از اصل شفافیت، با تاکید بر تبعیت از سیاستهای کلان و راهبردی کشور در حوزههای اجتماعی، فرهنگی و ورزشی و همچنین اقتضائات مدیریت فرابخشی در موضوع مذکور اعلام میدارد از هرگونه تصمیم که منجر به رشد و اعتلای ورزش کشور و افزایش سرمایههای اجتماعی شود، حمایت میکند.»
صولت مرتضوی وزیر کار و رفاه اجتماعی هم در حاشیه جلسه هیات دولت، درباره پذیرش مالکیت پرسپولیس از سوی این وزارتخانه و شرکتهای زیرمجموعه گفت: «چنانچه چنین افتخاری داشته باشیم که سهامدار عمده پرسپولیس باشیم، صندوقهای ما تمامقد استقبال میکنند و ما بر این باوریم که این باشگاهها میتوانند نهتنها خودکفا بلکه درآمدزا باشند. اگر مدیریت صحیحی بر این باشگاهها حکمفرما شود، هم هواداران و هم مدیریت مطلوب کمک میکنند و هم ما به عنوان سرمایه اجتماعی از محل مسوولیتهای اجتماعی که شرکتهای وابسته به صندوقهای بازنشستگی دارند، باشگاه استقلال و پرسپولیس را کمک میکنیم تا از این وضعیت نجات پیدا کنند و مشمول جرایم سازمانهای بینالمللی نظارتی قرار نگیرند.»
مدیران وزارت ورزش و جوانان با توجه به چراغ سبز نشان دادهشده از سوی مسوولان وزارت کار و رفاه اجتماعی، به دنبال نهایی کردن واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به این وزارتخانه هستند، البته قرار است مالکیت باشگاه پرسپولیس در اختیار یکی از شرکتهای زیرمجموعه این وزارتخانه قرار گیرد که احتمالا شستا خواهد بود. با توجه به اینکه پایان ضربالاجل کنفدراسیون فوتبال آسیا، یازدهم فروردین ۱۴۰۳ است، احتمال واگذاری عمده سهام سرخپوشان پایتخت طی روزهای آینده و پیش از پایان سال ۱۴۰۲ دور از ذهن نیست.
سرمایهدارترین هلدینگ ایران، مالک جدید استقلال؟
شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، گزینه پیشنهادی مطرحشده برای پذیرش مالکیت باشگاه استقلال است. در این زمینه با توجه به حضور چهرههای شناختهشدهای چون علی آقامحمدی که ریاست هیاتمدیره باشگاه را برعهده دارد، رایزنیها در حال انجام است و مسوولان وزارت ورزش و جوانان هم چراغ سبز خود را در زمینه واگذاری عمده سهام باشگاه استقلال به این هلدینگ نشان دادهاند که قدمهای مثبتی در مسیر واگذاری سهام آبیها برداشته شود.
هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیجفارس در حال حاضر بیش از ۱۵ شرکت تولیدی و خدماتی دارد و از آن به عنوان بزرگترین هلدینگ پتروشیمی در خاورمیانه پس از سابک عربستان یاد میشود. در روزهای گذشته مطرح شده بود که ابتدا فرآیند واگذاری عمده سهام باشگاه پرسپولیس انجام خواهد شد و سپس نوبت به واگذاری سهام باشگاه استقلال میرسد، اما پیگیریهای بیشتر حکایت از آن دارد که مسوولان وزارت ورزش و جوانان تمایلی به ادامه فعالیت در نقش مالک ۲ باشگاه پرطرفدار پایتخت ندارند و تلاششان بر آن است که بتوانند تا پیش از پایان سال ۱۴۰۲، عمده سهام باشگاه را واگذار کنند.
خواستگارها به جمعبندی نرسیدهاند!
محمدصادق واعظی معاون ساماندهی و ارزشافزایی سازمان خصوصیسازی درباره آخرین وضعیت واگذاری باشگاه پرسپولیس اظهار کرد: آخرین وضعیت همان است و بعد از ماجرای اعلام منتفی شدن انتقال به تامین اجتماعی اتفاق خاصی نیفتاده است. فارغ از موضوع واگذاری، در سه سال گذشته اقدامات خوبی در این باشگاهها انجام شده و وزارت ورزش و سازمان خصوصی زحمت کشیدهاند.
وی ادامه داد: این دو باشگاه وارد بازار سرمایه شدند و منابعی در اختیار آنها قرار گرفت و به شدت به سمت اصلاح ساختارهای مالی پیش میروند، ارزشگذاری شدند و در فرآیند واگذاری قرار گرفتند، اما متقاضیان به هر دلیلی در مراحل پایانی از خرید انصراف دادند. شاید هم دلایل این شرکتها قابل پیشبینی باشد، چراکه هزینه باشگاهها مشخص است، اما بحث درآمدزایی مشخص نیست. حقیقتا هم از نگاه بنگاهداری، باشگاهداری سخت است.
معاون ساماندهی و ارزشافزایی سازمان خصوصیسازی یادآور شد: اخیرا بحثی وجود داشت که یکی از باشگاهها به تامین اجتماعی واگذار شود که این اتفاق رخ نداد و حالا بعد از این نمیدانم چه اتفاقی رخ خواهد داد. قطعا اگر مذاکرات به نتیجه برسد به اطلاع خواهد رسید. فعلا در حال مذاکره هستند، چه با تامین اجتماعی و چه با جاهای دیگر. فعلا چیزی نهایی نشده، اما امیدواریم در یکی، دو هفته آینده به سرانجام برسد و خدای نکرده اتفاقی نیفتد که این باشگاهها در آسیا نباشند.
واعظی در واکنش به طرح این سوال که «آیا تلاش برای واگذاری باشگاه پرسپولیس ادامه دارد و برای باشگاه استقلال نیز مذاکراتی شده است؟» گفت: فرقی نمیکند، اگر یکی از این باشگاهها واگذار شود، مشکل آنها حل خواهد شد.
وی در واکنش به این پرسش که یک شرکت دیگر که زیر نظر وزارت رفاه فعالیت میکند درخواست خرید باشگاه پرسپولیس را داشته است، گفت: در جریان این موضوع نیستم. قبلا دو مجموعه درخواست رسمی داده بودند، اما چیزی نهایی نشد. این را میدانم که وزارت ورزش و سازمان خصوصیسازی تمامقد به دنبال حل مشکل دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هستند. مذاکره هم با یک یا دو جا انجام نمیشود و با ارگانهای مختلف در حال مذاکره هستند.
واعظی در پاسخ به این پرسش که آیا امیدوار است در فرصت باقیمانده تا ۱۱ فروردین ۱۴۰۳ واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال به نتیجه برسد؟ به تسنیم گفت: بعد از یکی، دو هفته تعطیلات است و این موضوع کمی نگرانی ایجاد و کار را سخت میکند. انشاءالله این اتفاق بیفتد. واقعا سیستم با جدیت پیگیر کار بوده، ولی واقعیت این است که در شرایط فعلی و با توجه به تعطیلات کار سختی است.
وی در واکنش به طرح این سوال که «در صورت حذف دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از آسیا، سازمان خصوصیسازی، وزارت ورزش و باشگاهها تقصیر را گردن یکدیگر نیندازند؟» عنوان کرد: هیچکدام از این سه ضلع را مقصر نمیدانم. باشگاهها کار خود را انجام دادهاند. وزارت ورزش تا جایی که میتوانسته پای کار ایستاده تا مشکلات را حل کند.
وزارت اقتصاد هم ایستاده و کار را انجام میدهد. این سه ضلع یک طرف داستان هستند، آن طرف هم خواهانی وجود دارد. آن خواهانها و خواستگارها که باید بیایند به جمعبندی نرسیدهاند و تا این لحظه این موضوع به سرانجام نرسیده است.
معاون ساماندهی و ارزشافزایی سازمان خصوصیسازی در واکنش به این پرسش که با این اوصاف استقلال و پرسپولیس تا این لحظه خواهانی ندارند، گفت: تا این لحظه حداقل روی کاغذ ندارند.
ضرورت خصوصیسازی واقعی باشگاهها
… که طی بیش از پنج سال بحث و بررسی به آن رسیدهاند را ارائه کند تا بتوان با روشی که منطبق با همه قوانین داخلی و بینالمللی است سهام عمده (۵۱ درصد) را به شکل بلوکی و با تعریف یک بسته حمایتی، به اهلش سپرد تا هم با رعایت قوانین داخلی (همان قانون عدم پرداخت) و با رعایت قوانین بینالمللی (فیرپلی مالی) و همچنین رعایت عدالت اجتماعی برای همه باشگاهها، نه کمک به یک یا دو باشگاه عمل کرد. حتی میتوان شهامت داشت و فراخوان جهانی داد تا شاید خریداران و سرمایهگذاران خارجی پیدا شوند. در یک اقتصاد متزلزل، تداوم اشتباه و هدر دادن منابع محدود امر بخردانهای نیست و باید از الگوهای کارآمد استفاده کرد. درست است که اقتصاد فوتبال باید با وضعیت عمومی اقتصاد جامعه متناسب باشد، اما دولت دیگر نباید منابعی که هیچ ضرورتی ندارد را خلاف قانون برای تزریق مصنوعی به این ورزش ناکام حتی در سطح آسیا تامین کند، بنابراین راهی جز گزینه خصوصیسازی واقعی باشگاهها وجود ندارد و باید با استفاده از مدلی که اولا همه باشگاهها را دربر گیرد و دوم هم تضمین بقا و زمینه توسعه آنها را فراهم کند و هم از جرائم و محرومیتهای بینالمللی جلوگیری به عمل آورد را برگزیند.
*مدیرعامل سابق باشگاه استقلال و عضو اتحادیه مدیران باشگاههای ایران
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد