14 - 09 - 2024
هدررفت سالانه ۳۵درصد محصولات کشاورزی از مزرعه تا سفره
طبق آخرین آمار فائو، سالانه ۳۰ تا ۳۵درصد محصولات تولیدی در بخش کشاورزی به هدر میرود که این میزان غذای ۹میلیون نفر است که با استفاده از روشهای مختلف پیشبینی و تحلیل دادهها، میتوان به تصمیمگیریهای بهتر و کاهش ضایعات غذایی کمک شایانی کرد.
یکی از چالشهای بزرگ جهان امروز، مساله ضایعات غذایی است. این موضوع نهتنها به هدر رفتن منابع ارزشمند مانند آب، خاک و انرژی منجر میشود، بلکه اثرات مخربی نیز بر محیطزیست و اقتصاد دارد. خوشبختانه با پیشرفت فناوری و به ویژه بررسی کلانداده، میتوان گامهای موثری در جهت کاهش این مشکل برداشت.
در همین راستا محمدمهدی قاسمی، معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: سالانه ۲۵ تا ۳۰درصد از محصولات کشاورزی از تولید تا رسیدن به سر سفره مردم از دست میرود. این آمار فقط مربوط به ایران نیست و آمارهای سازمان خواروبار جهانی ملل متحد نشان میدهد که حدود ۳۰درصد تولیدات کشاورزی در جهان ضایعات دارد. قاسمی گفت: اگر کشور بتواند ضایعات محصولات کشاورزی را به نصف کاهش دهد، حدود ۲۴میلیون تن به محصولات کشاورزی و غذایی کشور اضافه میشود.
افزایش چندبرابری صادرات با کاهش هدررفت محصولات کشاورزی
رضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در این خصوص گفت: بنابر آمار سازمان فائو سالانه ۳۰ تا ۳۵درصد محصولات کشاورزی هدر میرود که کاهش این حجم ضایعات غذای ۹میلیون نفر را تامین میکند.
او با بیان اینکه کمتر از ۱۰درصد محصولات کشاورزی صادر میشود، افزود: هرچقدر از حجم ضایعات ۳۵درصدی کاسته شود، به حجم صادرات افزوده میشود. براین اساس پیشبینی میشود که صادرات محصولات کشاورزی با کاهش ضایعات چندبرابر افزایش یابد. نورانی ادامه داد: بنابر آمار تولید سالانه محصولات کشاورزی، صنایع غذایی و جانبی ۱۲۰ تا ۱۳۰میلیون تن است که ۳۰ تا ۳۵درصد این میزان هدر میرود. درحالی که با کاهش این میزان میتوان غذای آیندگان را تامین کرد. رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی سطح زیرکشت محصولات کشاورزی را یکمیلیون و ۶۰۰هزار هکتار اعلام کرد و گفت: بنابر آمار تولید در واحد سطح نسبت به کشورهای توسعهیافته پایین است که با تغییر واریتهها میتوان افزایش عملکرد در واحد سطح داشت؛ به طوری که با افزایش تولید میتوان صادرات را رونق و ارزآوری را افزایش داد. بنابر اعلام سازمان ملی بهرهوری کشور، در ایران سالانه ۳۰میلیون تن محصول کشاورزی بهعنوان ضایعات دور ریخته میشود. به عنوان نمونه میزان تولید ناخالص بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۱، ۱۲۵ میلیون تن بود که ۲۵درصد این میزان یعنی حدود ۳۰میلیون تن بهعنوان ضایعات دور ریخته میشود.
رتبه نخست هدررفت محصولات کشاورزی در دنیا
ارسلان قاسمی، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون اظهار کرد: بنابر آمارهای اعلامی فائو در بحث ضایعات محصولات کشاورزی رتبه نخست در دنیا را داریم که با کاهش حجم ضایعات در بحث صادرات بسته به محصولات مختلف میتوان حرفی برای گفتن داشت.
قاسمی با بیان اینکه سبد صادراتی با کاهش حجم ضایعات گستردهتر میشود، گفت:کاهش حجم ضایعات در امنیت غذایی و رونق صادرات اثرگذار است به طوری که هر میزان از حجم ضایعات کاسته شود بر افزایش صادرات و کاهش حجم واردات تاثیر دارد. بنابر گفته کارشناسان سالانه ۴ تا ۵ میلیون تن محصولات کشاورزی از مزرعه تا سفره به سبب ریزش کمباین، فرسودگی ماشینآلات برداشت و کمبود صنایع تبدیلی هدر میرود که کاهش حجم ضایعات در افزایش چندبرابری صادرات و ارتقای امنیت غذایی تاثیر بسزایی دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد