14 - 03 - 2024
هجوم بیماریها
«جهانصنعت»- سیل، ویرانی و آوارگی مردم سیستانوبلوچستان ادامه دارد. موج بارشی جدید وارد سیستانوبلوچستان شده است. در این مدت که سیل خسارت بسیاری در سیستانوبلوچستان ایجاد کرده، برخی از مردم محلی از کمک سوختبران روایت کردهاند. حتی معینالدین سعیدی نماینده مجلس یازدهم هم با کنایه به حضور نداشتن موثر مسوولان در سیل گفته است: «ممنون هستیم که دوستان بالاخره انجام وظیفه کردند و رییسجمهوری هم به مناطق سیلزده آمد، اما مهمتر از حضور، تصمیماتی است که باید منجر به یک نتیجه مشخص برای حوزه چابهار، دشتیاری، کنارک و قصرقند شود. الان عمده زیرساختهای راه این منطقه به طور کامل از بین رفته است. وزیر راه و رییس سازمان راهداری هم تشریف آوردند، اما با توجه به اینکه خانهها کاملا خالی شدهاند و راهها از بین رفتهاند، هر روز شاهد یک حادثه هستیم. او ادامه داد: «چندی پیش نیز شاهد یک فوتی بودیم و در سه روز اخیر سه نفر به دلیل خرابی جادهها در تصادف از بین رفتند، بنابراین از دوستان و آقای رییسی میخواهیم که زودتر این چالشها رفع شود. وظیفه دولت این است که سریعا درباره ترمیم این راهها کاری بکند، وگرنه با حرف و شعار کاری از پیش نمیرود. متاسفانه نگرانیای که داریم این است که شبکههای فاضلاب در شهر و روستا وجود ندارد و سیل باعث شده فاضلاب با آب مصرفی قاطی شود و نگران بیماریهای عفونی هستیم. ما فقط یک متخصص عفونی داریم و واقعا نگران هستم. دوستان وزارت بهداشت محبت کنند و سریع رسیدگی کنند. بعد از سستی روزهای اول دوستان دولت ورود خوبی کردند، اما نگرانی اصلی ما بحث زیرساخت، راه و مسائل بهداشتی است. باید ممنون دوستان سوختکش باشیم، باید دوستان دولت از عزیزان سوختکش کمکرسانی را یاد بگیرند. البته دوستان هلالاحمر هم انصافا تلاشهای خوبی تاکنون داشتهاند. با همت آقای کولیوند و سپاه و ارتش نگرانیهای ما درباره بالگرد کم شده است. سبدهای غذایی هم آمده است. ما شاهد مهربانی مردم ایران بودیم و همین الان در کنار گروه خیری هستم که از وزیر و وکیل بهتر کار کردند. جا دارد از رسول خادم و پرویز پرستویی هم تشکر کنم که در این مناطق حضور پیدا کردند». طبق گفته مردم محلی خسارتهای وارده به حدی است که بخش زیادی از زیرساخت منطقه را تحت تاثیر قرار داده و باید این موضوع از طرف مسوولان بررسی شود. این در حالی است که در کنار چنین خسارتهایی به دلیل شدت گرفتن آلودگی آب مصرفی بیماریهای پوستی و عفونی نیز در منطقه شیوع پیدا کرده است. طبق گفتههای ساکنان بیشتر زنان سیلزده در حال حاضر به سوزش ادرار و بیماریهای قارچی مبتلا شدهاند و بسیاری از کودکان و بزرگسالان هم دچار زخمهای پوستی شدهاند، حتی مصرف این آب آلوده منجر به مشکلات گوارشی کودکان هم شده است.
آب آلوده است
«اسماعیل جدگال» رییس شورای بخش پیرسهراب به «جهانصنعت» گفت: در مناطقی که آب هنوز ایستاده، فاضلابها پر و وارد آب شده است و بیماریهای عفونی شروع شده و هنوز به شیوع نرسیده است. البته این موضوع در سیلهای تمام دنیا وجود دارد، اما اگر به آن رسیدگی نشود، مسلما به شیوع بیماریهای عفونی میانجامد. وضعیت بهداشت در مناطق سیلزده نامناسب است. نگرانی از شیوع بیماری عفونی و وبا افزایش یافته، اما در برخی نقاط بیشتر افراد به خاطر استفاده از این آب دچار سوزش ادرار شدهاند. این مشکلات را قبلا هم داشتیم، اما الان به دلیل افزایش آلودگی آب بیشتر شده است. برخی افراد چند روز دچار دلدرد و دلپیچه شدند. کسانی که با این آب بچههای خود را شستهاند دچار بیماری پوستی شدهاند و روی بدنشان هم زخمهای عفونی ایجاد شده است. حتی کودکان زیادی اطرافمان اسهال و استفراغ شدهاند، زیرا این آب بو میدهد و قابل خوردن نیست و همه باید از بیرون آب تهیه کنند، ولی میدانیم که همه توان مالی این را ندارند و کمک زیادی هم نشده تا به مردم آبرسانی شود. پزشک به ما گفت از این آب استفاده نکنید، اما واقعا چارهای نداریم.
وی افزود: به لحاظ خسارات مالی برآوردی که انجام شده از خرابی جادهها (زیرساختها، آسفالت و کنارههای جاده) حدود ۱۰۰ میلیارد تومان است. خانههای خرابشده که قابل بازسازی نیستند حدود ۲۰ میلیارد تومان و کشاورزی نیز- با قنوات و نهرهای ازبینرفته- ۲۰ میلیارد تومان است. تقریبا در اغلب روستاهای بنت صد درصد لولههای آبرسانی از بین رفته است و باید دوباره از صفر آبرسانی انجام شود. در حوزه ارتباطات و برق نیز تخریب بسیار بالاست. اینترنت در بسیاری از نقاط و تلفن در برخی نقاط قطع است. رییس اداره برق بنت اعلام کرده که آمار تخریب بسیار بالاست. عدد ۵ میلیارد برآورد بسیار دقیق در این حوزه است برای ترمیم ارتباطات و برق در بنت که حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت دارد.
این رییس شورا اظهار کرد: تمام دامداری و محصولات کشاورزی دشتیاری از بین رفته است. آسیبی که به خانهها وارد شده طوری است که بیشتر آنها قابل بازسازی هم نیست. با این وجود یکی از مهمترین اعضای ستاد بحران استان اعلام کرد که «اتفاق خاصی رخ نداده است». این اظهارنظر به دلیل آن است که هیچ آماری در دست ندارند. با این حال مردم این مناطق اغلب محروم هستند و به این وضع عادت دارند.
او ادامه داد: روستای جنگارک هنوز هم آبگرفتگی دارد و برای همین رفت و آمد به این منطقه مشکل است. الان بیشتر خانههای ما از کاه و گل است و باران خسارت خیلی زیادی به خانهها زده، یعنی خانههای زیادی آوار شده است. روستای ما خیلی «گالی» دارد، یعنی در زمین حفرههای بزرگی ایجاد میشود و در آن هم آب جمع میشود. مثل فرونشست زمین بسیار خطرناک است که در این مدت که سیل آمده، بیشتر شده است. همین سیل باعث شده کل زمینهای کشاورزی از بین برود و در کنارش دامهای بسیاری تلف شدهاند. دامهایی که زنده مانده بودند هم یکییکی در حال تلف شدن هستند. تا الان بیشترین کمک را مردم انجام دادهاند و چند روزی است که هلالاحمر هم آمده، ولی نیاز داریم راه روستاها را باز کنند، چون هنوز راه خیلی از روستاها بسته است. با اینکه در برخی روستاها آب فروکش کرده، اما اثر سیل هنوز وجود دارد، مثلا آب شرب مناسب نداریم و خطر بیماریهای عفونی و ویروسی خیلی شدید است.
جدگال تاکید کرد: تیر سهراب، پولان شهرستان چابهار و تلنگ در قصرقند و بخش مرکزی دشتیاری و قصرقند و کاجو همه آسیب جدی دیدهاند. در برخی از مناطق هنوز مردم در محاصره آب هستند. در این چند روز یک نوجوان به نام سلمان در دشتیاری و یک پیرمرد در قصرقند غرق شد. یک دختر ۱۰ساله هم با نام سارا در دشتیاری فوت شد. آنقدر عمق محرومیت در این مناطق زیاد است که مردم به این مصیبتها عادت دارند. الان خیلی از جاها شبیه به دریاچه شده است. وضعیت آب هم افتضاح شده است. گل و فاضلاب همه وارد آب شده که خودش باعث هزار بیماری خواهد شد. الان آب منطقه گل است و مردم باید از همین استفاده کنند. همه باید آب بخرند و بعضی خانوادهها توان خرید آن را ندارند. یک مغازه برای دو روستا داشتیم که همه چیزش در این چند روز خالی شد. الان مردم به آرد نیاز دارند تا نان درست کنند، اما آنقدر همیشه در محرومیت بودهاند که حتی نان خشک هم در آب بزنند باز اعتراضی ندارند. الان زمین و دامها تا حد زیادی از بین رفتهاند. یک همسایه داریم که الان روزی دو، سه تا از بزهایش به دلیل گرسنگی و بیماریهای واگیر بعد از سیل، از بین میروند. دیروز دیدم که یکی دیگر از بزهای تلفشده را در فرغون گذاشته بود تا خاک کند.
ورود فوری کادر درمان به منطقه سیلزده
دکتر «احمد سرخی» پزشک عفونی حاضر در منطقه درخصوص چگونگی رعایت بهداشت ساکنان به «جهانصنعت» گفت: اینکه بعد از وقوع سیل آمار عفونتها افزایش پیدا کند، موضوع جدیدی نیست. کودکان عفونتهای گوارشی و پوستی و بزرگسالان هم انواع دیگر را دچار میشوند. زنان با شستوشوی آبهای آلوده دچار عفونتهای مختلف میشوند. یکی از وسایلی که در این شرایط برای زنان ضروری است، نوار بهداشتی خواهد بود تا حداقل از این نظر سختی بیشتری را تجربه نکنند. در کنار این اگر گروههای امدادی به منطقه میروند با خود لباسزیرهای بهداشتی هم ببرند و در بین آنها توزیع کنند.
وی افزود: در این شرایط که آلودگی آب افزایش پیدا کرده حتما بیماریهای زنانه مثل انواع عفونت و قارچها هم بیشتر شده است. گروههای امدادی کرمهای ضدقارچ با خود به منطقه سیلزده ببرند تا اگر کسی علائمی از بیماری دارد از این دارو استفاده کند، چون در این شرایط قارچها تکثیر میشوند. اگر به موقع عفونتها درمان نشود، خودشان باعث بروز بیماریهای دیگر خواهند شد، بنابراین باید حتما از بروز شدت بیماریهای زنان در منطقه پیشگیری شود.
این پزشک در ادامه به شیوع احتمالی سرخک اشاره کرد و گفت: متاسفانه به دلیل ضعف واکسیناسیون در افغانستان و پاکستان شاهد افزایش آمار مبتلا به سرخک در این کشورها هستیم و با توجه به جابهجایی افراد و ترددهای مجاز و غیرمجازی که اتفاق میافتد بر اهمیت واکسیناسیون کودکان واکسینهنشده افزوده است. لازم است با هدف پیشگیری از شیوع این بیماری در سطح استان و کشور تمام کودکانی که تاکنون واکسن سرخک دریافت نکردهاند، نسبت به دریافت واکسن اقدام کنند.
وی کلیدیترین استراتژی برای دستیابی به دستاوردهای کاهش، کنترل و پیشگیری از بیماریها، انجام ایمنسازی باکیفیت و پوشش بالای ۹۵ درصد برای کودکان و سایر گروهها الزامی است. مهمترین علائم این بیماری تب و بثورات جلدی قرمزرنگ در سطح پوست و همچنین سرفه، آبریزش بینی و قرمزی مخاط چشم است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد