17 - 10 - 2024
نه به جبران کسری بودجه با انتشار اوراق
حجتاله صیدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تنظیمگری و نظارت بر تشکیل و تسهیل سرمایه را مهمترین وظیفه سازمان بورس و اوراق بهادار و نهادهای ناظر بازار سرمایه در سراسر دنیا اعلام کرد.
به گزارش سنا وی که در پنل نظام تامین مالی پروژه در برنامه هفتم سخن میگفت، تاکید کرد: نحوه اجرای برنامه هفتم مهمتر از تدوین آن است. صیدی با تاکید بر اینکه نرخ رشد اقتصادی از طریق سرمایهگذاری محقق میشود، گفت: تشکیل سرمایه به تولید، بهرهوری و ارائه خدمات و تحقق رشد پایدار منجر میشود. به عنوان مثال، برای اینکه طی سالهای ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ به متوسط نرخ رشد اقتصادی ۸درصد دست یابیم، باید سالانه سرمایهگذاری قابل توجهی را رقم بزنیم که بخشی از این سرمایهگذاریها از طریق طرحهای عمرانی و بلندمدت محقق میشود. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در عین حال با این توضیح که تبدیل زیرساختها به پروژه اقتصادی یکی از نکات مورد توجه در بحث زیرساختهاست، افزود: اگر پروژهای اقتصادی نباشد، انگیزه برای سرمایهگذاری کاهش مییابد.
مردمیسازی اقتصاد و تشکیل سرمایه
صیدی با بیان اینکه براساس ماده پنجم قانون برنامه هفتم پیشرفت، بحث مردمیسازی اقتصاد، کسب و کار و اشتغال جدی گرفته شده، گفت: از این رو باید برای تشکیل سرمایه اقدامات قابل توجهی صورت گیرد. او در بخش دیگری از صحبتهایش، تنظیمگری و نظارت بر تشکیل و تسهیل سرمایه را از مهمترین وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار و نهادهای ناظر بازار سرمایه در سراسر دنیا برشمرد و افزود: آمارها نشان میدهد در کشورهای مختلف نسبت بازار پول و سرمایه در تامین مالی ۸۰ به ۲۰درصد و طبق برخی برآوردها نسبت بازار پول و سرمایه ۴۰ به ۶۰درصد است، اما در کشورهای توسعه یافته این نسبت ۵۰ به ۵۰درصد است. در آمریکای شمالی اما سهم تامین مالی از مسیر بازار سرمایه حتی به ۸۰درصد هم میرسد.
وی با تاکید بر اینکه تشکیل سرمایه از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، گفت: برای تحقق این هدف باید انگیزه لازم برای سرمایهگذار افزایش یابد.
افزایش انگیزه سرمایهگذاری با صیانت از حقوق سرمایهگذاران
صیدی با بیان اینکه برای افزایش انگیزه سرمایهگذاری در کشور نیازمند صیانت از حقوق سرمایهگذاران هستیم، گفت: کارایی بازار سرمایه، شفافیت و رعایت قوانین برای تحقق این امر از ضروریات است. او افزود: در دولت دوم آقای خاتمی قانون حمایت از سرمایهگذاری خارجی، که یکی از پیشرفتهترین قانونهاست، به تصویب رسید، بنابراین یکی از بهترین قانونها را در اختیار داریم اما پایبندی به قانون اهمیت بسزایی دارد.
اثر تصمیمات خلقالساعه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام اینکه تصمیمات خلقالساعه و عدم وفای عهد به موقع به اعتماد سرمایهگذاران آسیب میزند، افزود: به عنوان مثال زمانی که اوراق بدهی یا مرابحه منتشر میشود، برای سرمایهگذاران اطمینان از اینکه این اوراق در سررسید تبدیل به پول نقد شود و در یک بازار بزرگ و کارا معامله صورت بگیرد، از اهمیت زیادی برخوردار است. به بیانی دیگر، این موارد جزو مسائلی است که یک ستون آن به سازمان برنامه و بودجه مرتبط است. اوراقی که به صورت سهام و بدهی منتشر میشود باید منافع را به صورت درست، به موقع و منصفانه تقسیم کند.
او تنظیم این موارد برای جذب سرمایهگذار را یکی از وظایف بازار سرمایه برشمرد و گفت: زمانی که پیشفروش خودرو اعلام میشود، پولهای قابل توجهی در حسابها مسدود میشود. این موضوع نشان میدهد که نقدینگی وجود دارد اما به دنبال محلی پربازده و آرام میگردد.
اهمیت اوراق بهادار کردن
صیدی با بیان اینکه اصطلاح اوراق بهادار کردن در بحث اقتصادیسازی پروژههای زیرساختی و عمرانی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، تاکید کرد: در واقع باید پروژههای زیرساختی و عمرانی را به اوراق بهادار قابل معامله و با بازده مناسب تبدیل کنیم که این امر از طریق مشارکت مردم و سرمایههای اندک آنها محقق میشود. او در عین حال تاکید کرد: به نظر میرسد برنامه هفتم توسعه که بخش مهمی را به مردمیسازی اقتصاد، اشتغال و مناسبتر کردن فضاهای عمومی اختصاص داده است، در صورت تعهد همه ارکان و تمام بازیگران میتواند نگرانیها را رفع کند و توسعه متوازن و تضمینشدهای را با نرخ رشد مناسب برای کشور رقم بزند.
فرارسیدن فصل بودجه
صیدی با اشاره به فرارسیدن فصل تنظیم بودجه گفت: با نگاهی به ارقام بودجه درمییابیم که برای سمت مصارف نمیتوان اقدامی انجام داد و همین که اجازه ندهیم مصارف از میزان فعلی بالاتر نرود، هنر کردهایم اما برای سمت منابع میتوان اقدامات زیادی را انجام داد اما از آنجا که در چرخه سنتی چون فروش نفت، مالیات، واگذاری داراییهای سهام و… ماندهایم، هر ساله دولت با کسری بودجه روبهرو میشود. از این رو برای جبران این کسری نباید تنها به سمت اوراق بدهی و خزانه برویم. هرچند این اوراق از جمله ابزارهای موجود در بازار سرمایه است اما سقفی دارد. بنابراین برای اینکه بودجه کافی برای پیشرفت و رشد داشته باشیم، باید خارج از چارچوب اقدام و عمل شود که مهمترین آن، تشکیل صندوق پروژه، شرکت پروژه و پرداختن به پروژههای اولویتدار اقتصادی است که هم زیرساخت را محقق کرده و هم سرمایهگذار را برای سرمایهگذاری مناسب جذب میکند.
او اعلام کرد: در این فصل از بودجه که هم سال اول دولت چهاردهم و هم سال اول مجلس دوازدهم است، در صورتی که همکاریها به درستی شکل بگیرد و سرفصل اقدامات عمرانی و زیرساختی از طریق بازار سرمایه در بودجه گنجانده شود قادر خواهیم بود برای نرخ تشکیل سرمایه که در چهار سال گذشته منفی شده، گامهای جدی برداریم.
صیدی در عین حال این نکته را هم یادآوری کرد: بازار سرمایه با زیرساختها و فضای مناسبی که در اختیار دارد، آمادگی این را دارد تا با همکاری دستگاهها، به گونهای برنامهریزی کند که سرمایهها در مسیر درست قرار گیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد