17 - 11 - 2024
ناجی آمریکایی اوکراین
گروه بینالملل- یکی از وعدههای انتخاباتی که موجب پیروزی قاطعانه دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری پنجم نوامبر آمریکا شد، خاتمه جنگ اوکراین در سریعترین زمان ممکن حتی پیش از مراسم تحلیف بوده است؛ وعدهای که درحالحاضر جهان بهخصوص اوکراینیها به آن چشم دوخته تا ببینند که چهلوهفتمین رییسجمهور ایالاتمتحده چه برنامههایی برای این کشور جنگزده اروپایی خواهد داشت.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین برای اولینبار اذعان کرد که دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا توانایی این را دارد که بهسرعت به جنگ اوکراین پایان دهد. آمریکا مهمترین و اصلیترین تامینکننده تسلیحات نظامی و مالی ارتش و دولت اوکراین است و ترکیب کابینه آینده ترامپ هم نشان میدهد که بیشتر این افراد مخالف ادامه کمکهای نظامی واشنگتن به کییف هستند.
زلنسکی که تا پیش از این ادعای ترامپ درباره پایاندادن فوری به جنگ اوکراین را جدی نمیگرفت، در اینباره گفت: تاکنون هیچکس نمیتواند تاریخ دقیق پایان این جنگ را اعلام کند اما با این تیم (تیم ترامپ) که اداره کاخ سفید را بهعهده گرفته، این روند زودتر اتفاق خواهد افتاد. وی همچنین افزود که ترامپ موضع اوکراین را درک میکند که اوکراین نیازی به عدالت «اجباری» ندارد و قاعده «بشین و گوشکن» در رابطه با کییف اثرگذار نخواهد بود.
دونالد ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی بارها از کمکهای دههامیلیارد دلاری ارائهشده از سوی کشورش به اوکراین از زمان آغاز تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ تاکنون انتقاد کرده و وعده داده بود که این مناقشه را «طی ۲۴ساعت» حل خواهد کرد بدون آنکه هرگز توضیح دهد که چگونه دست به چنین اقدامی خواهد زد. رییسجمهوری منتخب ایالاتمتحده روز جمعه در سخنرانیای خاطرنشان کرد: ما بهشدت روی روسیه و اوکراین کار خواهیم کرد. این جنگ باید متوقف شود. این اظهارات که با نشانههایی از تغییر رویکرد اروپا نیز همراه است نشاندهنده عزم جدی ترامپ برای ورود فعال به تلاشها بهمنظور حلوفصل جنک اوکراین است.
در همین حال، اوکراین از احتمال کاهش حمایت ایالاتمتحده در زمانی بحرانی که نیروهایش در جبهه با چالشهایی روبهرو هستند بهشدت نگران است. این بیم نیز وجود دارد که ممکن است اوکراین برای دادن امتیاز در زمینه واگذاری سرزمینهایی به روسیه تحت فشار قرار گیرد امری که حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور را بهشکل قابلتوجهی تحتتاثیر قرار خواهد داد.
زلنسکی درحالی نسبت به حلوفصل مناقشه جاری در کشورش پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ ابراز امیدواری کرده که اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز روز جمعه در تماسی تلفنی با ولادیمیر پوتین پس از دوسال از گذشت جنگ اوکراین خواهان اقدام فوری مسکو در پایان دادن به مناقشه شد. ولودیمیر زلنسکی در واکنش به تماس تلفنی صدراعظم آلمان با رهبر روسیه آن را به بازشدن «جعبه پاندورا» تشبیه کرد که میتواند تلاشها برای منزوی کردن ولادیمیر پوتین و پایان دادن به جنگ در کشورش با حصول «صلحی عادلانه» را تضعیف کند.
رییسجمهوری اوکراین در این خصوص گفت: «این تماس تلفنی از نظر من بازشدن جعبه پاندوراست.» وی افزود: «از این پس ممکن است گفتوگوها و تماسهای دیگری نیز انجام شود. کییف معتقد است که روسیه حسننیت لازم برای مذاکره بهمنظور پایاندادن به جنگ را ندارد. اوکراین همواره تاکید میکند که پیش از هرگونه آتشبس به تضمینهای امنیتی قوی برای جلوگیری از حملات آینده روسیه نیاز دارد. این درحالی است که به گفته سخنگوی دولت آلمان، اولاف شولتس در تماس تلفنی با پوتین از وی خواسته است تا برای هموارشدن مسیر صلحی «عادلانه و پایدار» مذاکراتی را با کییف آغاز کند.
کرملین در نخستین واکنش به گفتوگوی تلفنی رهبران روسیه و آلمان اعلام کرد که ولادیمیر پوتین به اولاف شولتس پیشنهاد همکاری در زمینه انرژی را مطرح کرده است. براساس آنچه کاخ ریاستجمهوری روسیه عنوان کرده این پیشنهاد شامل آمادگی مسکو برای گسترش همکاری و توافقاتی میان دو کشور در زمینه انرژی درصورت تمایل برلین بوده است.
پالتیکو: ترامپ هنوز تیمی برای خاتمه جنگ اوکراین تشکیل نداده
رسانه آمریکایی گزارش داد با وجود اخباری که بعضا منتشر میشوند، رییسجمهور منتخب آمریکا هنوز تیمی را بابت پیشبرد ابتکاراتش درخصوص خاتمه جنگ اوکراین تشکیل نداده است.
نشریه «پالتیکو» در گزارشی با اشاره به جنگ اوکراین و برنامههای آتی رییسجمهور منتخب آمریکا برای کییف مینویسد: «پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بهوضوح حماقت غرب را درخصوص تداوم این جنگ و بازگشت اوکراین به مرزهای ۱۹۹۱ نشان داده است. حتی برخی از رهبران وعده عضویت سریع اوکراین در ناتو را دادهاند؛ اقدامی که در آیندهای نزدیک چه با ترامپ و چه بدون حضور او چندان محتمل نبوده و نیست.» این رسانه آمریکایی با طرح حدس و گمانهزنیهایی درخصوص توافق احتمالی میان روسیه و اوکراین و احتمال ازدسترفتن دونباس و پذیرش الحاق کریمه به روسیه توسط اوکراین تاکید میکند: «اگر ترامپ در چنین توافقی موفق شود رهبران اروپایی، جنگطلبان آمریکایی و همچنین رییسجمهور اوکراین، رییسجمهور منتخب آمریکا را به ازدسترفتن دونباس و کریمه متهم خواهند کرد و برخی هماکنون چنین توافقی را زشت و غیرقابلقبول میدانند.»
پالتیکو استدلال میکند که اگر دونالد ترامپ چنین توافقی را میان روسیه و اوکراین ایجاد کند روسیه از چنین توافقی سود خواهد بود و این کشور را در موقعیت «قویتری» نسبت به قبل قرار خواهد داد. ارتش اوکراین در شرق نیروهای خود را از دست میدهد و بهرغم حملات غیرمنتظرهای که به «کورسک» روسیه داشته و همچنین تسلیحات زیادی که از غرب دریافت میکند قادر به حفظ مواضع خود نیست و نیروهای روسیه هرچند با دستاوردهای کم به پیشرویها در دونباس (شرق اوکراین) ادامه میدهند.
پالتیکو با اشاره به نقش و وعدههای ترامپ در راستای خاتمه جنگ اوکراین مینویسد: «ترامپ هنوز برنامهای با جزئیات ندارد و مشاورانش نظرات متفاوتی دارند اگرچه آنها نسبت به اوضاع میدان نبرد آگاه هستند. با وجود گزارش برخی رسانهها، ترامپ هنوز تیمی را جهت پیشبرد برنامههای صلح برای اوکراین تشکیل نداده است.»
طبق گزارش روزنامه «والاستریت ژورنال» اولین ایدهای که به نقل از سه نفر از مقامات و مشاوران نزدیک به «دونالد ترامپ» رییسجمهور منتخب آمریکا گزارششده، مساله «عدم عضویت اوکراین در ناتو دستکم برای ۲۰سال آینده» خواهد بود. درعوض، ایالاتمتحده به ارسال سلاح به اوکراین جهت «بازداشتن روسیه از حملات آتی» ادامه خواهد داد.
ترامپ برای اوکراین گزینه بهتری نسبت به هریس است
این رسانه آمریکایی به نقل از یک مقام اوکراینی که نام خود را فاش نکرده است، گزارش داد: «اوکراین هماکنون به این قضیه پی برده است که ترامپ احتمالا میتواند گزینه بهتری نسبت به کامالا هریس، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری و معاون رییسجمهور آمریکا که شکست خورد، باشد.»
این مقام اوکراینی میگوید: در بهترین حالت، هریس رویکرد جو بایدن را حفظ میکرد و این سیاست او بود که اوکراین به مرگ تدریجی مبتلا شود و از طرفی، سرعت پیشروی روسیه افزایش مییافت که البته هماکنون هم سرعت این کشور در میدان نبرد درحال افزایش است.
نشریه پالتیکو در ادامه این گزارش با اشاره به رویکرد ترامپ مینویسد: «ترامپ خواستار خاتمه جنگ اوکراین است اما در این مرحله، اوکراین را از سلاح و تجهیزات خالی نمیکند زیرا میداند که اگر اوکراین فرو بپاشد آنوقت پوتین کنترل میز مذاکره را در دست خواهد گرفت.»
حتی ولودیمیر زلنسکی رییسجمهور اوکراین در مصاحبه اخیرش اذعان کرد: «مطمئنا با سیاستهای تیم جدید ترامپ، جنگ سریعتر به پایان میرسد. این رویکرد آنها، بیانگر وعدهشان به جامعه خود بوده و همچنین برای آنها بسیار مهم است.»
پالتیکو در پایان با اشاره به ترفند اوکراینیها جهت تداوم کمکهای واشنگتن به کییف میافزاید: «اوکراینیها باید مطمئن شوند که ترامپ آنها را مانع صلح نمیداند و آنها نباید اولین نفری باشند که نه میگویند حتی اگر ایدههای احمقانه به آنها پیشنهاد شود. آنها باید کاری کنند که روسیه به ترامپ نه بگوید آنوقت اوکراینیها منطقی بهنظر میرسند. سپس ترامپ به این نتیجه خواهد رسید که تنها راهحل برای کشاندن روسیه به پای میز مذاکره، کمک به اوکراینیهاست.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد