24 - 05 - 2017
معاملات خودکار در بورس توسعه مییابد
انجام معاملات خودکار و معاملات پربسامد نیاز به مجوز ندارد. سیداحمدعراقچی، معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار که اواخر بهمنماه سال گذشته به ضرورت انجام معاملات بازار سرمایه با ابزارهای هوشمند شامل معاملات الگوریتمی(خودکار) و همچنین معاملات پربسامد تاکید کرده بود، طی نامهای خطاب به حسن قالیبافاصل، مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران و امیرهامونی، مدیرعامل فرابورس اعلام کرد: انجام معاملات خودکار
(Algorithmic trading) و نیز معاملات پربسامد(high – frequency) از نظر سازمان بورس و اوراق بهادار، بلامانع بوده و معاملهگران بورس تهران و فرابورس میتوانند برای انجام معاملات از ابزارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات استفاده کنند. به گزارش سنا، در نامه معاون اجرایی سازمان بورس آمده است: در راستای توسعه ابزارهای معاملاتی، گسترش ضریب نفوذ و تسهیل هرچه بیشتر معاملات در بورسهای اوراق بهادار به آگاهی میرساند انجام معاملات خودکار و نیز معاملات پربسامد از نظر سازمان بورس و اوراق بهادار، بلامانع بوده و معاملهگران میتوانند برای انجام معاملات از ابزارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات استفاده کنند. بهکارگیری این ابزارها نیازی به اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار ندارد اما رعایت مقررات و دستورالعملهای ناظر بر انجام معاملات و سایر موارد مرتبط لازمالاجرا خواهد بود. لطفا ترتیبی اتخاذ شود تا آمار معاملات به تفکیک نوع آنها به صورت دورهای و حداکثر هر سه ماه یک بار به این سازمان ارسال شود. به گفته سید احمد عراقچی، سازمان بورس و اوراق بهادار برای فراهم شدن بستر معاملات الگوریتمی و پربسامد، تمهیدات لازم را اتخاذ کرده و توسعه این معاملات را بهعنوان یک راهبرد اساسی در دستور کار خود قرار داده است. عراقچی با بیان اینکه برای تحقق این امر پیشنیازهای لازم از جمله بستر فنی مناسب برای سامانه معاملات در حوزههای تکنولوژی و IT مهیا شده است، گفت: پتانسیل و ظرفیت لازم برای توسعه معاملات الگوریتم در بازار سرمایه ایران فراهم شده است و سازمان بورس بر اجرای قوانین، مقررات و دستورالعملها نظارت خواهد داشت. معاون سازمان بورس تاکید کرد: برای استفاده از این ابزارها مجوز خاصی از سوی سازمان برای شرکتها صادر نمیشود و سازمان بورس در کنار مهیا کردن بسترهای لازم برای اجرایی شدن این معاملات اجازه عمومی صادر کرده و هر فرد یا شرکتی که توانایی و دانش کافی و البته تجربه لازم برای اجرای آن را داشته باشد، میتواند از آن بهره گیرد.
چشمانداز تالار
مصطفی صفاری، مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان گفت: سنجش عملکرد بازار سرمایه و ارائه تحلیل درخصوص بورس با یک عامل امکانپذیر نیست. مصطفی صفاری سنا با تاکید بر اینکه توجه بیش از اندازه به تغییرات شاخص غیرمنطقی است، گفت: نمیتوان تنها، شاخص کل را ملاک سنجش کارآمدی بازار سرمایه دانست. وی افزود: ارزش بازار، حجم معاملات، سرعت دادوستد و از همه مهمتر نقدشوندگی در بازار سرمایه از دیگر عوامل سنجش کارایی بازار سرمایه هستند و با استفاده از مجموع آنها میتوان بازار سرمایه را تحلیل کرد. بحث ریسک و عمق بازار نیز از دیگر عوامل تعیینکننده هستند که بر عملکرد بازار سرمایه تاثیر میگذارد. این استاد دانشگاه با بیان اینکه نسبت ارزش بازار سرمایه با تولید ناخالص ملی نشاندهنده اقتصاد کشور است، ادامه داد: میزان ارزش بازار و نقدشوندگی دو فاکتور مهم سنجش عملکرد بازار سرمایه هستند. نقدشوندگی همواره یکی از مزیتهای اصلی بازار سرمایه در مقایسه با بازارهای رقیب است و در یک بازار نقدشونده معاملات با کمترین وقفه زمانی انجام میشود. به گفته این کارشناس بازار سرمایه اهمیت نقدشوندگی بازار سرمایه به حدی است که بهعنوان یکی از معیارهای اصلی توسعهیافتگی قلمداد میشود. مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان با اشاره به اینکه در آمریکا هر سه ماه یک بار کل ارزش بازار سرمایه دادوستد میشود، گفت: در بورس نیویورک سالانه چهار بار ارزش کل بازار سرمایه دادوستد میشود اما در بورس ما نیمی از این میزان معامله میشود. صفاری ادامه داد: برای آنکه بخواهیم شاخص بورس کشور را دماسنج اقتصاد بدانیم باید چندین فاکتور مورد بررسی قرار گیرد نه اینکه فقط نوسانات شاخص کل را ملاک قرار دهیم. مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان با تاکید بر اینکه رفع محدودیتهای بازار سرمایه یکی از مهمترین اقدامات توسعهمحور سالهای اخیر است، ادامه داد: رویههایی که در بازار سرمایه ایران برای کنترل نوسان شاخص در نظر گرفته شده شامل حجم مبنا و محدوده نوسان قیمت و همچنین توقف معاملات موجب میشود که فرآیند اصلاح بازار طولانی شده و نقدشوندگی بازار کاهش یابد. وی به حذف محدودیت دامنه نوسان اشاره کرد و با بیان اینکه حجم مبنا نیز باید براساس سهام شناور تعیین شود و نه سهام ثبتی شرکت، گفت: نباید حجم مبنا را به صورت کامل حذف کرد، همچنین باید مانند همه دنیا دامنه نوسان را براساس اندازه شرکتها در بازهای ۲۰ تا ۳۰ درصدی تعریف کنیم. وی با اشاره به اینکه باید به استانداردهای بورسهای جهانی نزدیکتر شویم، گفت: هر چه دامنه نوسان روزانه قیمتها در بورس بازتر باشد نقدشوندگی بازار نیز بهبود خواهد یافت و این روند قدرت تحلیل سهامداران و عمق بازار را افزایش میدهد.