23 - 10 - 2024
معادن زغالسنگ از فناوری روز عقب هستند
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه طرح جامع معادن زغالسنگ را پیگیری میکنیم، گفت: معادن زغالسنگ از فناوری روز دنیا برخوردار نیستند و در این زمینه عقب هستیم.
سید محمد اتابک روز گذشته در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یکی از پرحادثهترین و مشکلدارترین معادن در دنیا، معادن زغالسنگ است.
وی افزود: تعداد پروانه زغالسنگ ۲۲۳ فقره است که ۲۲هزار نفر در این زمینه کار میکنند.
اتابک گفت: معادن زغالسنگ از تکنولوژیهای روز دنیا برخوردار نیستند و همچنین لایههای نازک با عمق زیاد در معادن شرایط سختی را برای استخراج فراهم کرده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در طبس ۳۶پروانه معدن صادر شده که 7هزار و ۲۰۰نفر در این معادن اشتغال بهکار دارند.
وی با اشاره به حادثه شرکت «معدنجوی» طبس یادآور شد: ۳۱شهریور ماه حادثهای در معدن طبس اتفاق افتاد که سه نفر از اعضای هیات دولت در منطقه حضور پیدا کردند تا عملیات امداد و نجات را کنترل و بازماندگان را نجات دهیم. اتابک بیان داشت: سه ایمن کاری در فضا صورت گرفت و حدود ۲۰۰نفر در معدن بودند که ۱۵۰نفر معدن را زنده ترک کردند. وی با بیان اینکه آزادسازی و ایمنسازی معادن را دنبال کردیم، گفت: تیمهای مختلف عملیاتی را تشکیل دادیم که از استانهای مختلف حضور داشتند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بحث ایمنی از چارت وزارت صمت حذف شده بود که قبل از حادثه توسط خود ما این چارت ایجاد شد. بسیاری از معادن اکنون توسط تیم وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی بازرسی میشوند.
وی تاکید کرد: بهروزرسانی تجهیزات را دنبال میکنیم و طرح جامع زغالسنگ را پیگیری میکنیم تا دیگر شاهد رخداد فاجعهای به این بزرگی نباشیم.
گزارش مجلس در مورد حادثه انفجار معدن طبس
در ادامه گزارش مشترک کمیسیونهای صنایع و معادن، اجتماعی و اصل نودم (۹۰) قانون اساسی مجلس شورای اسلامی در مورد حادثه انفجار معدن زغالسنگ طبس در صحن مجلس قرائت شد. در جلسه علنی روز سهشنبه مجلس شورای اسلامی گزارش مشترک کمیسیونهای صنایع و معادن، اجتماعی و اصل نودم (۹۰) قانون اساسی در مورد حادثه انفجار معدن زغالسنگ پروده(۵) طبس قرائت شد.
زهرا سعیدی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن متن این گزارش را به این شرح قرائت کرد. در این گزارش فقدان نظارت بر نقشههای تهویه معدن معدنجو، عدم انجام عملیات گاززدایی پیش از استخراج معدنجو، عدم نظارت موثر و اتخاذ سازوکار رفع قطعی ایرادات توسط بازرسان کار و کارشناسان بهداشت حرفهای، عدم توجه به هشدار کارگران، ضعف نظام نظارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت در حوزه معادن و صنایع معدنی و عدم ارائه آموزشهای ایمنی لازم به کارگران معدن به عنوان موارد تخلف، سوءمدیریت و عدم اجرای وظایف قانونی محوله در حادثه انفجار معدن معدنجوی طبس عنوان شده است.
افشاگری از پشت پرده انفجار معدن طبس
در این خصوص یک نماینده مجلس گفت: کارگران معدن طبس روز قبل از حادثه نشتی گاز را اعلام کردند اما رسیدگی نشد. مجید نصیرپور در نشست علنی روز سهشنبه، یکم آبان ماه مجلس شورای اسلامی پس از قرائت گزارش مشترک کمیسیونهای صنایع و معادن، اجتماعی و اصل نودم قانون اساسی در مورد حادثه انفجار معدن زغالسنگ پروده طبس به عنوان نماینده کمیسیون اجتماعی گفت: بیان تسلیت درد خانوادههای داغدار را التیام نمیبخشد و این مشکلات باید به صورت ریشهای حل شود.
وی ادامه داد: در گزارش صریحا به نواقص نبود سنسور و عدم آموزش و تاخیر در نجات اشاره شده و باید تلاش کرد خانوادهها را از لحاظ اقتصادی تامین کنیم هر چند جای خالی کارگران احساس میشود. نماینده مردم سراب در مجلس دوازدهم از دولت خواست یک بار برای همیشه ساختارهایی که منجر به این حوادث میشود را مدنظر قرار دهد و گفت: باید با مقصران برخورد جدی شود؛ موارد اصلی و خطرزا مورد توجه قرار نگرفته و کارگران به خوبی آموزش ندیده بودند، همچنین صاحبان معادن صلاحیت فنی این کار را نداشته و از دانش حداقلی برخوردار نیستند و به همین دلیل حساسیتهای لازم را ندارند.
نصیرپور افزود: کارگران روز قبل حادثه نشتی گاز را اعلام کردند اما رسیدگی نشد در این رابطه نیاز است کمیسیون اصل۹۰ رسیدگی لازم به این حادثه را مدنظر قرار دهد و از حقوق کارگران دفاع کند.
7معدن زغالسنگ باید تعطیل شود
در این رابطه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جدیدترین اظهاراتش اعلام کرد که 66معدن زغالسنگ فاقد استاندارد و اصول ایمنی مندرج در مقررات وزارت کار هستند ولی هفت معدن باید تعطیل شوند.
او که روز سهشنبه در صحن علنی مجلس سخن میگفت، اعلام کرد: برای بررسی این حادثه تلخ، یک گروه ۹نفره در حال تحقیق هستند. یک فرضیه انفجار گاز متان و ریزش معدن است و فرضیه دیگر این است این معدن ۱۰روز پس از بازرسی، ۲هزار متر پیشروی داشته که منجر به ریزش معدن و بروز این حادثه شده؛ اینکه کدامیک از این دو فرضیه درست است به زودی توسط این گروه ۹نفره اعلام خواهد شد.
احمد میدری افزود: سالانه یکهزار و ۲۰۰نفر در کشور در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست میدهند که خطر از دست دادن جان در معادن زغالسنگ از همه کارگاههای اقتصادی بیشتر است.
به باور وزیر کار عدم یکپارچگی نظام ایمنی و بازرسی، مساله اصلی این حادثه و حوادث ناشی از کار است. اکنون بخشی از وظیفه برعهده سازمان ملی استاندارد، بخشی برعهده وزارت صمت و همینطور سازمان نظام مهندسی معدن است که هیچکدام از اینها در یک واحد عملیاتی تجمیع نشدهاند.
بازرسی ویژه از معادن زغالسنگ کشور آغاز شد
معاون اکتشاف و بهرهبرداری ایمپاسکو در این رابطه گفت: بازرسی ویژه از معادن زغالسنگ کشور با اولویت پنج استان کرمان، خراسان جنوبی، سمنان، گلستان و مازندران آغاز شد.
شهرام ادیب، معاون اکتشاف و بهرهبرداری شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران عنوان کرد: در پی حوادث تلخ و ناگوار رخ داده در معدن زغالسنگ معدنجو و حساسیت ویژه مقام عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت و پس از تفویض اختیار صورت گرفته به شرکت ایمپاسکو، کمیته بازرسی ویژه از معادن زغالسنگ کشور شکل گرفت.
وی توضیح داد: در این کمیته با دعوت از ۳۵نفر از متخصصان و کارشناسان مرتبط از ایمپاسکو، سازمان نظام مهندسی معدن کشور و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جلساتی برگزار شد. ادیب تاکید کرد: بازدید از معادن زغالسنگ استانیهای کرمان، خراسان جنوبی، سمنان، گلستان و مازندران آغاز شده و به زودی گزارش بازرسان ویژه جهت اتخاذ تصمیم به ستاد وزارت صمت ارسال خواهد شد.
وی ادامه داد: با توجه به گزارشهای مذکور درخصوص ادامه فعالیت، اصلاح ملزومات ایمنی یا سلب امتیاز از بهرهبرداران معادن زغالسنگ تصمیمگیری خواهد شد.
معاون اکتشاف و بهرهبرداری ایمپاسکو تاکید کرد: لازم است تا مدیران کل استانهای کشور نهایت همکاری و مساعدت لازم را با بازرسان معرفی شده به انجام رسانند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد