2 - 12 - 2024
مصوبه طالبانی حجاب را لغو کنید
آقایان برای محروم کردن کشور از نیروی انسانی قانونگذاری میکنند!
«جهانصنعت»- همه میدانیم که نه بحث از پوشش شهروندان یک بحث حقوقی است و نه حتی بحث از انتصابات و بهکارگیری افراد؛ چنانکه حتی اگر این انتصابات مشخصا مربوط به نحوه بهکارگیری افراد در «مشاغل حساس» باشد و آنچه درباره پوشش ایرانیان مورد بحث مسوولان سیاسی مملکتی قرار گرفته، مشخصا بحثی باشد در ارتباط با مقوله «حجاب»، باز دشوار بتوان ابعاد حقوقی آن را در اولویت قرار داد و به بحث گذاشت. با این همه اما وقتی مجلس و نمایندگانی که قرار است وکیل ملت باشند و حقوقشان را از مسوولان مطالبه کنند، همه هم و غمشان را گذاشتهاند تا هرطور شده بر محدودیتهای اجتماعی بیفزایند و اقدام به «جرمانگاری پوشش شهروندان» کنند، طبیعتا باید از زاویه حقوق به موضوع نگریست چون هم مساله حقوق شهروندی در متن و مرکز بحث قرار گرفته و هم اگرچه موضوع پوشش یک مقوله فرهنگی و شخصی است اما مجلس رسما دست به «جرمانگاری» در اینباره زده است. همانطور که در مصوبهای دیگر، درحالی که کشورهای درحال توسعه نیز با شتاب از مفاهیم امنیتزدهای همچون «منع تابعیت مضاعف» عبور میکنند و حق شهروندانشان را برای داشتن تابعیت چندگانه بهرسمیت میشمارند تا مگر بتوانند از حداکثر نیروی انسانی کشورشان استفاده کنند، اینجا طیفی از تندروهای مجلس بیتوجه به این مسائل، دست به کار تصویب مصوبهای زدهاند تا حتی مسوولانی که بهواسطه حضور در ماموریتهای خارجی، فرزندانشان در کشورهای دیگر به دنیا آمدهاند، حذف کنند! مصوباتی که البته دیروز عباس آخوندی در نامهای خطاب به رییسجمهور خواستار لغوشان شده و ما نیز پس از بازخوانی آنچه این سیاستمدار اصلاحطلب پیشنهاد کرده، بهسراغ علی مجتهدزاده رفتیم تا از این حقوقدان و وکیل نامآشنا درباره ابعاد حقوقی و مدنی این مصوبات و البته پیشنهادی که برای خلاصی ملت از پیامدهای منفی و سوءشان ارائه شده، پرسوجو کنیم.
آقای مجتهدزاده! همانطور که احتمالا مستحضرید، درحالی که عملا چند روزی بیشتر تا موعد ابلاغ و اجرای مصوبه جنجالی «حجاب» نمانده و چندی پیش هم مجلس با فوریت بررسی لایحه اصلاحی دولت برای حل مشکل ناشی از مصوبه «نحوه بهکارگیری افراد در مشاغل حساس» مخالفت کرد، آقای عباس آخوندی در نامهای به رییسجمهور پیشنهادهایی را برای لغو آنها ارائه کردهاند؛ ابتدا بفرمایید نظرتان درباره این دو مصوبه چیست؟!
نکتهای که باید توجه داشته باشیم و خوشبختانه شما هم در طرح پرسشتان مدنظر داشتید، این است که اساسا درست نیست عنوان «قانون» را برای این مصوبات بهکار ببریم چراکه این مصوبات حقیقتا قانون نیستند؛ قانون اولا باید از حداقلی از خرد و پشتوانه عمومی را داشته باشد و ثانیا خیر عمومی را رقم بزند. آنچه بهعنوان مثال در یکی از مصوبات تحتعنوان قانون در بحث «حجاب» به تصویب رسیده، به نظر من، مصداق زور عریان و تصمیمات طالبانی است که یک جریان اقلیت تندرو میخواهد به هر نحو ممکن به ملت تحمیل کند. درنتیجه هر پیشنهادی که بتواند بهنحوی جلوی این اقدام خطرناک و طالبانی را گرفت، پیشنهاد خوبی است و باید از آن استقبال کرد.
و درباره پیشنهاد آقای آخوندی؟
ببینید همانطور که گفتم مصوبه «حجاب» عملا شبیه آن است که برویم حکومت طالبان را بر ایران حاکم کنیم و امروز میبینیم که عملا یک همچنین اتفاقی در حال رقم خوردن است و درنتیجه هر پیشنهادی را باید از عقلای قوم شنید. ضمن آنکه آقای آخوندی هم به هر حال سالیان سال در سطوح گوناگون حکومت حضور داشته و طبیعتا اطلاع و درک بهنسبت دقیقی از سازوکار حاکمیت دارد و درنتیجه پیشنهادی که ارائه میکند، نمیتواند بیراه و نابجا باشد.
همزمان بحث از مصوبه «نحوه بهکارگیری افراد در مشاغل حساس» هم نگرانیهایی را ایجاد کرده و اتفاقا همانطور که آقای آخوندی هم در این نامه مورد تاکید قرار داده، نوع رویکرد دولت برای رفع مشکل، باعث شده بحث به حضور یا عدم حضور شخص آقای ظریف در دولت محدود شود و درنتیجه با مخالفت مجلس روبهرو شود. حال آنکه اصل موضوع، مساله بسیار مهمی است و صحبت از هدررفت بیش از پیش نیروهای انسانی و نخبگان است. نظرتان در این رابطه از چه قرار است؟
متاسفانه کسانی که در حال حاضر در مجلس حضور دارند، برآمده از انتخاباتی با حداقل مشارکت هستند و با آرای چند درصدی بر جایگاه رفیع نمایندگی مجلس تکیه زدهاند. افرادی که بدون نگاه مبتنی بر منافع ملی، متاسفانه به تمامی مسائل با نگاهی امنیتی و با رویکردی کاملا جناحی و بیتوجه به مصالح و منافع ملی مینگرند. اتفاقا برخلاف ادعای مخالفان حضور ظریف در دولت که میگویند دولت تنها به آقای ظریف توجه دارد، خود این آقایان نماینده هستند که تمام تمرکزشان را بر حذف آقای ظریف متمرکز کردهاند چراکه اگر بحث این آقایان قانونگرایی بود، بهعنوان مثال، وضعیت تابعیت آقای مرندی هم مشابه فرزندان آقای ظریف است و مشکلاتی دارد اما در جریان مذاکرات هستهای در دولت گذشته نیز شاهد فعالیتش کنار مسوولان وقت وزارت خارجه بودیم؛ چرا مساله فرزندان آقای ظریف به تنها مساله این مجلس تبدیل شده است؟! درواقع این افراد با نگاه و رویکردی کاملا جناحی، توجهی به منافع ملی ندارند. شخصا اصل این مصوبه را نادرست و نابجا میدانم که برای محروم کردن کشور از بخش دیگری از نیروی انسانی قانونگذاری کنیم تا کشور را از خدمات بسیاری از نیروهای متخصص و کارشناسان نخبه محروم کنیم!
جالب آنکه برخی از دوستان پیشنهاد میدهند برویم و با برخی از این نمایندگان مناظره کنیم اما مساله این است که امروز کسانی که در مجلس نشستهاند، حتی قابل گفتوگو هم نیستند؛ انگار این آقایان از غار بیرون آمدهاند. درواقع اگر بخواهیم با کسی مناظره کنیم، طبیعتا ابتدا باید در برخی مبانی اشتراکاتی داشته باشیم و به اصول گفتوگو و عقلانیت پایبند باشیم؛ حال آنکه متاسفانه امروز با یکسری از افراد مواجه هستیم که انگار مجلس را فتح کردهاند و مشابه یک قوم فاتح عمل میکنند. کسانی که به هیچ مساله دیگری نیز توجه نمیکنند؛ نه منافع ملی برایشان مهم است، نه به مصالح مملکت توجه دارند. حتی جنگ هم شود، اهمیتی قائل نمیشوند و متاسفانه تصمیماتی که میگیرند، عملا منجر به نابودی کشور میشود.
قطعا منافع جناحی در تمام نظامهای سیاسی وجود دارد و منافع ملی نیز برای همه ملت و مملکتها حائزاهمیت است؛ مساله این است که امروز شاهد آن هستیم که بسیاری از کشورها سعی دارند با جذب مهاجر، نیروی انسانی خود را تقویت کنند. حال آنکه ما ازجمله کشورهایی هستیم که بخش بزرگی از جمعیتمان به خارج مهاجرت کرده و میکند؛ آیا فکر نمیکنید باید در بحث و قانون «تابعیت» تجدیدنظر جدی شود؟!
من متوجه اهمیت موضوعی که به آن اشاره میکنید، هستم اما چنانکه عرض کردم کسانی که امروز احساس میکنند مجلس را فتح کرده و فاتح بهارستان هستند، به این موارد توجهی ندارند و ظاهرا برایشان مهم نیست چه بلایی بر سر نیروی انسانی نخبه این مملکت میآید.
و به عنوان پرسش پایانی؛ به نظر شما اگر بر فرض رییسجمهور و دولت عزمی برای پیگیری پیشنهادهای آقای آخوندی داشته باشد، لغو این مصوبات به لحاظ قانونی و حقوقی ممکن خواهد بود؟! درواقع دولت باید از چه مسیری وارد شود و اقدام کند؟!
به نظر من، آقایان قالیباف و اژهای که ظاهرا به آخرت هم اعتقاد و باور دارند، لااقل اگر به فکر آینده و سرنوشت سیاسی خود هستند، باید کاری کنند. قطعا به یاد داریم وقتی اعتراضات سال 1401 و آن مسائل در کشور رقم خورد، آقایان گفتند به محض اینکه فضای کشور آرام شود، دست به اصلاحات میزنیم و باید با منتقدان و معترضان گفتوگو کنیم. حال آنکه بحث برسر گشت ارشادی بود که حتی یکدهم این مصوبه طالبانی نیز مفسده نداشت. باتوجه به آنکه هنوز زمان چندانی هم از آن گفتهها نگذشته، انشاءالله که فراموش نکرده باشند و از سر ترس هم نگفته باشند. آقای پزشکیان هم که ابتدای همین سال جاری با ملت عهد بستند و ازجمله وعده دادند که جلوی این مساله میایستند بنابراین آقایان پزشکیان، قالیباف و اژهای امروز بیایند و با عنایت به آنچه در جریان انتخابات امسال و اعتراضات سال 1401 درخصوص لزوم اصلاحات و شنیدن صدای معترضان وعده میدادند، دستبهکار شوند و با اختیاراتی که بهعنوان سران قوای سهگانه دارند، این مصوبه طالبانی حجاب را لغو کنند. آیا این بود آن اصلاحاتی که از آن صحبت میشد؟! شک نکنید اگر خداییناکرده این مصوبه اجرایی شود، باتوجه به صحبتهایی که کردهاند، حیثیتی برایشان باقی نخواهند ماند!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد