7 - 01 - 2025
مسیرهای توکنایز کردن بازار سرمایه
سنا- حجتاله صیدی، رییس سازمان بورس در دهمین رویداد بزرگ تراکنش ایران که با حضور فعالان صنعت تراکنش برگزار شد، به بررسی نقش هوش مصنوعی و رمزارزها در توسعه بازار سرمایه پرداخت و از دستاوردهای اخیر این حوزه رونمایی کرد. صیدی در این همایش گفت: مایه مباهات است که این همایش با همت جوانان و با وجود محدودیتهای بینالمللی برگزار میشود. در این زمینه، دستاوردهای قابلتوجهی داشتهایم.
هوش مصنوعی: فرصتها و چالشها
صیدی افزود: هوش مصنوعی امروز دغدغه بسیاری از مسوولان است. این پدیده بهسان اسبی چموش است که باید با تنظیمگری مناسب از آن بهرهبرداری کرد. مهمترین ویژگی هوش مصنوعی، جنبه قضاوتگرایانه آن است؛ برخلاف موتورهای جستوجوی گذشته که صرفا توصیفی عمل میکردند، هوش مصنوعی به شیوهای قضاوتگونه رفتار میکند. او با بیان اینکه اطلاعات، مهمترین ابزار بازار سرمایه است، افزود: میتوان از هوش مصنوعی بهعنوان تسهیلگر در تحلیلها استفاده کرد اما باید روشهای مناسب برای بهکارگیری این فناوری در تحلیل بازار مشخص شود.
رمزارزها: از مبادلات تا توسعه بازار سرمایه
رییس سازمان بورس در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع رمزارزها پرداخت و گفت: وجه مبادلاتی رمزارزها امروز حل شده است اما دو وجه دیگر آن، یعنی واحد شمارش و دارایی، همچنان در حال بررسی است. با تفاهم بین بانک مرکزی و سازمان بورس، رمز داراییها، وجه بورسی رمزارزها محسوب میشوند. امروز با توکنایز کردن داراییها، به دنبال توسعه این فناوری در بازار سرمایه هستیم.
تسهیل پروژههای رمزدارایی در بازار سرمایه
صیدی با اشاره به دو مسیر موجود برای تسهیل پروژههای رمزدارایی در بازار سرمایه توضیح داد: بازار نوآفرین فرابورس که اولین عرضه اولیه در آن اجرایی شده و آماده رونمایی از عرضه اولیههای دیگر است یکی از راههای تسهیل پروژههای رمزدارایی است. همچنین انتشار اوراق برای تامین مالی طرحهای فناورانه مالی نیز یکی دیگر از مسیرهای دستیابی به این مهم است.
رونمایی از نقشه راه هوشمندسازی صنعت مالی
در ادامه برنامه، از نقشه راه هوشمندسازی صنعت مالی ایران با حضور حجتاله صیدی، مدیرانعامل بانکها و نهادهای پولی و الکترونیک و از تفاهمنامهای برای توکنایز کردن آثار هنری و سینمایی ایران رونمایی شد.
توقیف ۱۷هزار پرونده اوراق بهادار در ۹ ماه
روابط عمومی سپردهگذاری مرکزی و تسویه اوراق و وجوه، یکی از خدمتهایی که شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در بازار سرمایه انجام میدهد به توقیف و توثیق اوراق بهادار مربوط میشود.
۱۷۶۲۶ توقیف اوراق بهادار
آمارهای منتشر شده نشان میدهد در پایان ۹ماهه امسال، درخواستهای ۱۷هزار و ۶۲۶پرونده اوراق بهادار درباره توقیف، ۱۲هزار و ۵۱۸پرونده اوراق بهادار درباره رفع توقیف، ۱۰هزار و ۶۷۲پرونده درباره فروش و دوهزار و ۴۱۲پرونده درباره استعلام دارایی عملیاتی شده است.
۱۱۳۵ توثیق اوراق بهادار
طبق این گزارش، در این دوره زمانی ۹ماهه، درخواستهای یکهزار و ۱۳۵پرونده اوراق بهادار درباره توثیق، یکهزار و ۳۰۶پرونده اوراق بهادار درباره رفع توثیق، ۶۱۹پرونده درباره فروش توثیق و ۳۷۸پرونده درباره استعلام توثیق انجام شده است.
توقیف اوراق بهادار چیست؟
این فرآیند ناظر بر دستورات دریافت شده از مراجع ذیصلاح قانونی نظیر محاکم حقوقی و کیفری دادگستری، ادارات کل امور مالیاتی و… است که در آن دستور توقیف اوراق بهادار، متعلق به شخصی که محکوم به پرداخت وجه شده، صادر میشود. مرجعی که دستور توقیف صادر کرده میتواند نسبت به رفع توقیف و یا فروش اوراق بهادار توقیفی نیز دستور دهد.
توثیق اوراق بهادار چیست؟
در همین حال، توثیق اوراق بهادار عبارت است از مسدود کردن اوراق بهادار متعلق به شخص (وثیقه گذار) به نفع شخص دیگر(وثیقهگیر)؛ در این فرآیند وثیقهگذار با در دست داشتن مدارک لازم وفق دستوالعمل توثیق اوراق بهادار به شرکت سپردهگذاری مرکزی مراجعه و پس از تکمیل مراحل، مراتب انسداد در سامانه پس از معاملات اعمال میشود. متعاقبا وثیقهگیر میتواند نسبت به رفع توثیق و یا فروش اوراق بهادار وثیقه شده اقدام کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد