5 - 08 - 2024
مردان كليدي اقتصادي
حضور طیبنیا، پورمحمدی و دبیری در کابینه پزشکیان
گروه سیاسی- همزمان با توضیحات سخنگوی هیاترییسه مجلس درباره نامهنگاری و مکاتبه رییسجمهوری با مجلس درخصوص زمان تقدیم فهرست وزیران پیشنهادی که ظاهرا تا پایان هفته جاری انجام خواهد گرفت، مسعود پزشکیان روز گذشته در چند حکم تازه، شمار دیگری از معاونان و مشاورانش را منصوب کرد؛ احکامی که ضمن تعیینتکلیف یکی از مهمترین سازمانهای زیرمجموعه ریاستجمهوری که همان سازمان برنامهوبودجه باشد و نیز معرفی معاون پارلمانی ریاستجمهوری بهعنوان یکی از مهمترین معاونان رییسجمهور، آن هم در روزهایی که دولت در آستانه تشکیل است و وزیران پیشنهادی ظرف روزهای پیشرو باید برای دریافت رایاعتماد نمایندگان به مجلس بروند و با این نماینده و آن فراکسیون پارلمانی رایزنی کنند، بهویژه از آنجا که جایگاه بالاخره یکی از مهمترین چهرههای اقتصادی کابینه را مشخص کرد نیز بسیار حائزاهمیت بود. مسعود پزشکیان در حالی با انتصاب علی طیبنیا بهعنوان «مشاور عالی ریاستجمهوری» بالاخره به گمانهزنیها درخصوص جایگاه احتمالی این اقتصاددان نامآشنا و کاردان در دولت چهاردهم پایان داد که پیش از آن، حتی برخی محافل و منابع رسانهای از احتمال انتصاب طیبنیا بهعنوان معاون اول رییسجمهور سخن میگفتند؛ سمتی که در نهایت به محمدرضا عارف رسید تا پزشکیان پیام روشن خود را به جامعه و بدنه حاکمیت درخصوص گرایش اصلاحطلبانه دولتش مخابره کند.
در شرایطی که پیش از انتصاب این نخستین احکام پزشکیان، بسیاری از ناظران از چهرههایی چون جواد ظریف و علی طیبنیا بهعنوان دو چهره شاخص در ستاد انتخاباتی پزشکیان بهعنوان معاون اول احتمالی پزشکیان نام میبردند، درنهایت مشخص شد که هیچیک از این دو چهره شاخص، در سمت معاون اولی منصوب نشدند و پس از آنکه ظریف با حکم پزشکیان به معاونت راهبردی رییسجمهور و رییس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاستجمهوری منصوب شد، حالا طیبنیا نیز در حکم دیگری با امضای پزشکیان بهعنوان مشاور عالی رییسجمهور منصوب شده است.
انتصاب آقای اقتصاددان بهعنوان مشاور عالی اقتصادی
مسعود پزشکیان همچنین در حکمی دیگر پیش از نیمروز گذشته علی طیبنیا را بهعنوان مشاور عالی رییسجمهور منصوب کرد، در بخشی از این حکم تاکیدشده که عمده دلیل این تصمیم رییسجمهور، «تخصص، تعهد و تجربیات ارزشمند در سطوح مختلف علمی و مدیریتی طیبنیا» بوده است. پزشکیان در حکم خود ضمن انتصاب طیبنیا بهعنوان مشاورعالی رییسجمهور، خطاب به این اقتصاددان کاردان و کارکشته نوشته: «نظر به مراتب تخصص، تعهد و تجربیات ارزشمند جنابعالی در سطوح مختلف علمی و مدیریتی، به موجب این حکم بهعنوان «مشاور عالی رییسجمهور» منصوب میشوید. اهتمام به اهداف و آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی، حرکت در مسیر تحقق چشمانداز، سیاستهای کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب مدظلهالعالی و نیز وفاداری به منشور اخلاقی دولت چهاردهم به منظور خدمت هرچه بیشتر به مردم عزیز ایران مورد نظر است. توفیق جنابعالی را در ظل توجهات حضرت ولیعصر(عج) از درگاه ربوبی خواستارم.»
علی طیبنیا که پیش از این در دولت نخست حسن روحانی در قامت وزیر امور اقتصادی فعالیت کرد و کارنامهای بسیار درخشان از خود بجا گذاشت، تا جایی که توانست حتی پیش از امضای برجام، وضعیت متلاطم اقتصاد و مشخصا تورم کشور را مدیریت و کنترل کند، حالا در شرایطی کارش را در دولت چهاردهم بهعنوان مشاور عالی رییسجمهور آغاز میکند که پیش از این نیز در دولتهای اکبرهاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی بهطور پیوسته در قامت دبیر و مشاور کمیسیون اقتصادی دولت فعالیت کرده است. طیبنیا همچنین در سال ۱۳۷۶ بهعنوان معاون طرح و بررسی (امور اقتصادی) معاون رییسجمهور فعالیت میکرد و عملا تمامی مسوولیتهای اقتصادی معاون اجرایی خاتمی را برعهده داشت. این در حالی بود که وقتی مسوولیت معاونت رییسجمهور در امور اجرایی در دولت دوم خاتمی از ساختار دولت حذف شد، طیبنیا با عنوان معاون هماهنگی امور اقتصادی و فنی معاون اول رییسجمهور، به همکاری خود با دولت اصلاحات ادامه داد. او در این دوران همچنین عهدهدار مسوولیت ستاد مدیریت بحران کشور بود. طیبنیا همچنین در سال ۱۳۸۴ بهعنوان معاون امور اقتصادی سازمان مدیریت و برنامهریزی (سازمان برنامه و بودجه) منصوب و بودجههای سال ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ با نظارت او تدوین شد. او همچنین در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ نماینده رییسجمهور در شورای پول و اعتبار بود و بهصورت همزمان معاونت امور اقتصادی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و عضویت در شورای اقتصاد کشور را نیز برعهده داشت. این در حالی بود که بالاخره وقتی حسن روحانی در سال 92 به ریاستجمهوری رسید، بهعنوان وزیر اقتصاد دولت یازدهم به مجلس وقت معرفی شد و توانست با رای قاطع ۲۷۴ رای از ۲۸۴ رای ماخوذه در مجلس نهم، تصدی وزارت اقتصاد و دارایی را به دست گیرد.
هنوز ساعتی از انتصاب طیبنیا بهعنوان مشاور عالی اقتصادی رییسجمهور نگذشته بود که او در توئیتی به این خبر واکنش نشان داد و نوشت: «پروردگارا مرا با صداقت وارد کن و با صداقت خارج ساز و از سوى خود، حجّتی یارىکننده برایم قرارده!» این در حالی بود که جواد ظریف نیز در واکنش به انتصاب طیبنیا به عنوان مشاور عالی پزشکیان در امور اقتصادی، از این تصمیم رییسجمهور استقبال کرد و در توئیتی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «برادر، دوست و همکار گرامیم، دکترعلی طیبنیا انسانی وارسته و اقتصاددانی برجسته است که حضورش بهعنوان مشاور عالی رییسجمهور عزیز سرمایه ارزشمندی برای دولت چهاردهم خواهد بود.»
شاگرد طیبنیا رییس سازمان برنامه شد
مسعود پزشکیان دیروز همچنین در حکمی دیگر سیدحمید پورمحمدی را به سمت معاون رییسجمهور و رییس سازمان برنامهوبودجه منصوب کرد. رییسجمهور در حکمی که به این منظور صادر کرد، پورمحمدی را خطاب قرار داد و به او تکلیف کرد که در راستای تحقق اهداف سند چشمانداز، سیاستهای کلی مصوب رهبری و قانون برنامه توسعه گام بردارد. پورمحمدی که دارای مدرک دکترای علوم اقتصادی از دانشگاه تهران بوده و ازقضا تز پایاننامهاش در مقطع دکترا را زیرنظر طیبنیا گذرانده، سوابق و مسوولیتهایی از جمله معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه و معاون امور تولیدی سازمان برنامهوبودجه، قائممقام بانک مرکزی، معاون امور بانکی وزارت اقتصاد و معاون برنامهریزی و اداری و مالی استانداری چهارمحالوبختیاری را در کارنامه دارد.
آغاز ماموریت دشوار مرد اول جلسات رایاعتماد
در شرایطی که مسعود پزشکیان بلافاصله پس از انتشار فهرست وزیران پیشنهادی خود که ظاهرا تا پایان همین هفته از آن رونمایی خواهد کرد، باید خود را برای دریافت رایاعتماد وزیران آماده کند، دیروز در حکمی دیگر معاون پارلمانی خود را نیز منصوب کرد تا در فاصله چند روز مانده به آغاز مارتن رایاعتماد، خود را برای حضور پرقدرت در این ماراتن آماده کند. پزشکیان که شهرام دبیری را به این عنوان منصوب کرد، در متن حکم خود خطاب به او نوشت: «به استناد اصل یکصد و بیست و چهارم قانون اساسی و با توجه به مراتب شایستگی، تجارب ارزنده مدیریتی و سوابق اجرایی به موجب این حکم جنابعالی را به سمت معاون امور مجلس رییسجمهور منصوب مینمایم. امید است با همکاری حوزه امور مجلس دستگاههای اجرایی و تعامل با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی با اتکال به خداوند متعال و در چارچوب سند چشمانداز، سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری مدظلهالعالی و قانون برنامه توسعه با رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم در تحقق اهداف دولت مجدانه بکوشید. توفیق جنابعالی را از درگاه خداوند متعال خواستارم.» شهرام دبیری که متولد ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۳۹ در شهر اسکو در استان آذربایجانشرقی است، در دوران جنگ تحمیلی، بارها برای دفاع از کیان ایران اسلامی عازم جبهه جنگ علیه نیروهای بعثی عراق شد. او همچنین بهعنوان نیروی درمانی در عملیاتهایی چون والفجر مقدماتی و والفجر۹ حضوری مثمرثمر یافت و برای یاری و درمان رزمندگان مجروح، راهی مناطق عملیاتی شد. شهرام دبیری پس از اخذ دکترای پزشکی از دانشگاه تبریز، بهعنوان یکی از اولین دانشجویان کشور، دوره تخصصی پزشکی هستهای را در دانشگاه تهران طی کرد و سپس برای طی دوره تکمیلی راهی کشور ژاپن شد. در سال ۱۹۹۱ نیز برای دوره تخصصی محافظت در برابر پرتوهای هستهای از طرف سازمان انرژی اتمی ایران به کشور شوروی سابق اعزام شده
است. دبیری از سال ۱۳۶۸ بهعنوان استادیار به عضویت هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز درآمد و در حال حاضر دارای عنوان استادتمام دانشگاه علومپزشکی تبریز و مدیر گروه پزشکی هستهای این دانشگاه است. از دبیری بهعنوان بنیانگذار گروه پزشکی هستهای دانشگاه علومپزشکی تبریز نیز یاد میشود. دبیری همچنین عضو هیاتمدیره سازمان نظامپزشکی تبریز است و ریاست «شرکت پزشکان ولیعصر تبریز» را در کارنامه دارد. او همچنین ایدهپرداز، موسس اولیه و سهامدار اصلی بیمارستان ولیعصر تبریز است. دبیری همچنین در فضای سیاسی نیز فعال بوده و پس از حضور موفقیتآمیز در انتخابات دور سوم شورای شهر تبریز، با کسب ۶۳هزار و ۳۴۲ رای بهعنوان نفر نخست، در دور چهارم انتخابات شورای شهر تبریز نیز با کسب ۱۰۵هزار و ۱۵۷ رای بهعنوان نفر نخست به این شورا راه پیدا کرد. دبیری همچنین از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۳۹۶ از سوی اعضای شورای شهر تبریز بهعنوان رییس این شورا فعالیت کرده است. او که در انتخابات دوره ششم شورای شهر هم تایید صلاحیت شد، در حال حاضر رییس شورای استان آذربایجان شرقی و نماینده این استان در شورایعالی استانها است. دبیری بهعنوان اولین دبیرکل حزب رفاه و سلامت آذربایجان شرقی هم انتخاب شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد