2 - 03 - 2024
قتلعام در خیابان الرشید
گروه بینالملل- در حالی که از آغاز جنگ غزه بیش از ۳۰ هزار نفر در طول ۵ ماه گذشته به واسطه حملات بیامان اسرائیل جان خود را از دست دادهاند، روز پنجشنبه گذشته فاجعه انسانی دیگر در نوار غزه رقم خورد که منجر به کشته و زخمی شدن بیش از هشتصد تن شد.
این تراژدی هولناک زمانی رخ داد که روز پنجشنبه صدها نفر از مردم غزه در صف غذا و کمکهای بشردوستانه در خیابان الرشید بودند که بر اثر حمله و تیراندازی نیروهای صهیونیستی بیش از صد تن از آنها شهید و نزدیک به ۷۹۰ نفر نیز زخمی شدند؛ امری که نهتنها با واکنشهای تند جهانی مواجه شده، بلکه دورنمای آتشبس موقت که گفته میشد احتمالا از روز دوشنبه این هفته اجرایی میشود را نیز از بین برده است. در همین رابطه جوزپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به این کشتار در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: من از دریافت گزارشها درباره کشتار جدید غیرنظامیان در غزه که ناامیدانه به دنبال دریافت کمکهای بشردوستانه بودند، وحشتزده شدم. این مرگها کاملا غیرقابل قبولاند. او افزود: محروم کردن مردم از کمکهای بشردوستانه، نقض جدی قوانین بینالمللی است. باید در غزه امکان دسترسی بشردوستانه آن هم بدون هیچ فراهم شود.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نیز با بیان اینکه این حادثه نیازمند انجام تحقیقات مستقل و موثر است گفت که از شنیدن این خبر که جنگ غزه بیش از ۳۰ هزار کشته برجای گذاشته شوکه شده است.
به گزارش یورونیوز دبیرکل سازمان ملل با اشاره به اینکه تشدید شکافهای ژئوپلیتیکی حق وتو را به ابزاری برای فلج کردن اقدامات شورای امنیت تبدیل کرده است، افزود: کاملا متقاعد شدهام که ما به یک آتشبس بشردوستانه و آزادی بیقید و شرط و فوری گروگانها نیاز داریم و باید یک شورای امنیتی داشته باشیم که بتواند به این اهداف دست یابد.
دورنمای آتشبس
در شرایطی که از هفته گذشته اعلام شد طبق مذاکرات قرار است یک آتشبس موقت در غزه اجرا شود و روند تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برای بار دوم ادامه یابد، حمله روز پنجشنبه اسرائیل به مردمی که در انتظار کمکهای غذایی بودهاند، موضوع این آتشبس و توافق احتمالی را زیر سوال برده است؛ به طوری که جو بایدن رییسجمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا آتشبس غزه تا روز دوشنبه اتفاق میافتد یا نه، گفت: احتمالا تا دوشنبه اتفاق نمیافتد. او در ادامه اظهاراتش در نشست خبری خود به اقدام رژیم صهیونیستی در ممانعت از ورود کمکها به غزه و ممانعت از دسترسی فلسطینیان به غذا اشاره کرد و گفت: حادثه کمکهای غذایی روز پنجشنبه در غزه، مذاکرات مربوط به گروگانها را پیچیده خواهد کرد.
اولیوا دالتون سخنگوی کاخ سفید نیز در یک نشست خبری در خصوص کشتار خیابان الرشید اعلام کرد فکر میکنیم این رویدادهای اخیر در نوار غزه نیازمند تحقیقات جامع و کامل است. آمریکا با مقامهای اسرائیلی برای جمعآوری اطلاعات درباره شرایطی که به این حمله منجر شد، در ارتباط است.
سخنگوی کاخ سفید خاطرنشان کرد: این رویداد نشان میدهد کمکهای بشردوستانه بیشتری باید به غزه راه پیدا کنند. مشخص است که وضعیت شمال غزه بیش از هر مکان دیگری هشداردهنده و مایه نگرانی ماست. غیرنظامیان بیشتری در نتیجه عملیات نظامی اسرائیل در غزه جان خودشان را از دست دادهاند. واشنگتن مایل است شاهد طرحهایی از سوی اسرائیل برای حفظ امنیت اولیه در مناطق عملیاتی خود باشد، چون تداوم تلفات جانی بسیار نگرانکننده و غمانگیز است.این صحبتهای مقامات آمریکایی در حالی مطرح میشود که ایالات متحده از هفتم اکتبر به این سو بارها قطعنامه شورای امنیت برای یک آتشبس فوری در غزه را وتو کرده و روز پنجشنبه نیز مانع از محکومیت کشتار روز پنجشنبه از سوی اسرائیل شد.طبق گزارشی که در این خصوص الجزیره منتشر کرده است، شورای امنیت در نهایت بیانیهای که اسرائیل را مسوول کشتار خیابان الرشید میدانست تایید نکرده و تنها در پیشنویس الجزایر به نگرانی عمیق ۱۵ عضو این شورا بسنده شد، چراکه به گفته یک منبع دیپلماتیک که با خبرگزاری فرانسه گفتوگو کرده، آمریکا به پیشنویس رای منفی داده است؛ امری که باعث شد ریاض منصور نماینده فلسطین در سازمان ملل متحد با ابراز ناراحتی از این اقدام تاکید کند ۱۴ عضو شورای امنیت از متن حمایت کردند، اما در نهایت آمریکاییها به دلیل خودداری از مقصر دانستن اسرائیل به آن رای منفی دادند.
سیاست گرسنگی عامدانه به مردم غزه
حمله روز پنجشنبه اسرائیل به مردم در صف غذا در خیابان الرشید غزه که از آن به کشتار آرد هم یاد میشود، در حالی بوده که یک روز قبل یعنی چهارشنبه هفته گذشته مایکل فخری گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره حق غذا در گزارشی اعلام کرد: رژیم صهیونیستی عامدانه به فلسطینیان ساکن غزه گرسنگی میدهد؛ اقدامی که به اذعان این مقام سازمان ملل مصداق جنایت جنگی و نسلکشی است.
مایکل فخری در گفتوگو با روزنامه گاردین به شرح یافتههای تحقیقات خود در این زمینه پرداخت و گفت رژیم صهیونیستی در تلاشی آشکار برای قطع دسترسی مردم غزه به غذا، کشتیهای ماهیگیری، گلخانهها و باغها را نابود کرده است. این مقام سازمان ملل گفت این اقدامات رژیم صهیونیستی نشان میدهد این رژیم قصد دارد فلسطینیان را تنها به دلیل فلسطینی بودن از بین ببرد.
وی با بیان اینکه محرومکردن عامدانه مردم از غذا بهوضوح یک جنایت جنگی است، گفت: تحقیقات اخیر نرخ هشداردهندهای از سوءتغذیه حاد در میان نوزادان را نشان میدهد، بهطوری که نزدیک به ۱۶ درصد از کودکان زیر دو سال در شمال غزه از سوءتغذیه رنج میبرند. در شهر مرزی رفح، ۵ درصد از کودکان زیر ۲ سال دچار سوءتغذیه حاد هستند.
در این گزارش سازمان ملل که بر وخامت وضعیت انسانی در غزه تاکید دارد، آمده است: ۹۵ درصد از خانوادههای غزه اکنون تعداد و حجم وعدههای غذایی را محدود کردهاند و اکثر کودکان با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند. محاصره غزه نزدیک به ۸۰ درصد از ساکنان این منطقه را به کمکهای بشردوستانه محتاج کرده و درگیریهای اخیر که بعد از هفتم اکتبر روی داده است، غزه را به مرز قحطی رسانده است.مایکل فخری در این گزارش همچنین به تلاش نظاممند اسرائیل برای آسیبزدن به آینده مردم فلسطین با هدف قراردادن کودکان اشاره میکند. فخری با تاکید بر تاثیر درازمدت سوءتغذیه بر رشد جسمی و شناختی کودکان گفت اسرائیل فقط غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد، بلکه سعی دارد با آسیبرساندن به فرزندان فلسطینی، آینده مردم فلسطین را تباه کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد