12 - 11 - 2023
فریاد آتشبس از نیویورک تا ریاض
گروه بینالملل- درحالی که در سیوششمین روز جنگ غزه، حملات اسرائیل به این منطقه ادامه داشته و علاوه بر شهادت بیش از ۱۱ هزار نفر، سازمان جهانی بهداشت از به زانو درآمدن بخش درمان غزه خبر داده است، دو رویداد بینالمللی مهم نیز درخصوص جنگ طی دو روز گذشته برگزار شده است.
در ابتدا روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل برای پنجمینبار در طول یک ماه گذشته جلسه اضطراری تشکیل داد تا بلکه راهکاری به منظور توقف کشتار غیرنظامیان در غزه پیدا شود. در این جلسه هر چند که مانند ۴ نشست قبلی خروجی خاص و مشخصی به منظور توقف خشونتها در غزه را شاهد نبودیم، اما نشست جمعه تبدیل به صحنهای از محکوم کردن مجدد اسرائیل به واسطه حجم جنایات انجامشده در غزه شد؛ بهطوری که ریاض منصور نماینده فلسطین در سازمان ملل با اشاره به محاصره بیمارستانها تاکید داشت که رژیم صهیونیستی توقفهای بشردوستانه را به صورت صوری اجرا میکند، زیرا این مساله نه به واسطه کمک به غیرنظامیان بلکه برای فراری دادن آنهاست.
لازم به ذکر است اواخر هفته گذشته ایالات متحده آمریکا و شخص جو بایدن اعلام کرده بود اسرائیل به توقف ۴ساعته حملات در غزه به منظور کمکرسانی به غیرنظامیان موافقت کرده است، اما بلافاصله بعد از این سخنان بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز بار دیگر اعلام کرد اسرائیل قصد دارد کنترل امنیتی غزه را به دست بگیرد. هر چند اسرائیل مدعی است که قصدی برای اشغال دوباره غزه ندارد، اما در این میان کنترل امنیتی غزه گویای نقشه این رژیم برای آینده این منطقه است. خبرهایی نیز منتشر شده که صهیونیستها با محمود عباس و تشکیلات خودگردان فلسطینی درخصوص نحوه اداره غزه در دوران پس از جنگ مذاکراتی را انجام دادهاند.
در چنین شرایطی در جلسه شورای امنیت، لانا نیسبه سفیر امارات در سازمان ملل که از بانیان برگزاری این نشست بوده با بیان اینکه اسرائیل لازم است به محاصره غزه پایان دهد، تاکید کرد: عاقلانه نیست که بیش از یک ماه از تخریب غزه بگذرد بدون اینکه کاری انجام دهیم یا اینکه شورای امنیت پاسخی بدهد. اکنون زمان اقدام و کمک است.
در خلال این جلسه صحبتهای مدیرکل سازمان جهانی بهداشت و مدیرکل هلال احمر فلسطین نیز مهم و جالب توجه بود. تدروس ادهانوم گبریسوس مدیرکل سازمان جهانی بهداشت طی سخنرانی خود در جلسه شورای امنیت وضعیت غزه را فاجعهبار توصیف و اعلام کرد: جراحی در غزه بدون بیهوشی انجام میشود و دهها هزار آواره به بیمارستانها پناه بردهاند. نیمی از بیمارستانهای غزه که تعدادشان ۳۶ مورد است و دوسوم مراکز درمان اولیه فعالیتشان متوقف شده است. وی گفت: نمیتوان وضعیت غزه را توصیف کرد. یک و نیم میلیون نفر در نوار غزه آواره هستند. ۲۵۰ حمله به مراکز درمانی در غزه شده است. سیستم درمانی در نوار غزه در حال فروپاشی است. مساله مهم در حال حاضر فراهم کردن کمکهای پزشکی و سوخت است. کمکهایی که وارد نوار غزه میشود، کافی نیست. ما خواهان ورود کمکهای بشردوستانه بدون هیچ محدودیتی هستیم. بحران در غزه نشان میدهد که اصلاح شورای امنیت لازم است. همچنین مروان الجیلانی مدیرکل هلال احمر فلسطین نیز در این جلسه تصریح کرد ظرف چند ساعت گذشته چهار بیمارستان در غزه در معرض حمله قرار گرفتند.
این صحبتها در حالی مطرح شد که گلعاد آرادن سفیر اسرائیل در سازمان ملل دوباره ضمن انتقاد از مسوولان این سازمان مدعی شد که همگی آنها گزارشهای کذب ارائه میدهند؛ امری که خشم واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در شورای امنیت را برانگیخت. نماینده روسیه در نشست شورای امنیت با بیان اینکه از حمله اسرائیل به اهداف غیرنظامی در غزه خشمگین هستیم، گفت که این موضوع نقض قوانین بینالمللی است و اسرائیل باید به درگیریها به صورت کامل پایان دهد.
به گفته نبنزیا ما از هدف قرار دادن اهداف غیرنظامی مثل مدارس، بیمارستانها، مساجد و اردوگاههای آوارگان شوکه شدهایم. هر جنگ قواعدی دارد. حملاتی که اهداف غیرنظامی را مورد هدف قرار میدهد، نقض آشکار قوانین بینالمللی است. اجرای قوانین بشردوستانه بینالمللی یک مساله لازم است. وضعیت نوار غزه فاجعهبار است. حملات رژیم صهیونیستی به زیرساخت حیاتی در غزه آسیب زده است. هیچگونه مناطق امنی برای غیرنظامیان در نوار مرزی وجود ندارد. کارشکنی آمریکا هم در طرحها درباره غزه منجر به افزایش خشونت میشود.
از نیویورک تا ریاض
با تمامی این اوصاف نشست شورای امنیت سازمان ملل مانند نشستهای قبلی نتیجه و خروجی مشخصی در بر نداشت؛ ۴ نشستی که پیشنویس قطعنامههای آتشبس از سوی آمریکا دو مرتبه وتو شده و در مقابل چین و روسیه نیز قطعنامه پیشنهادی آمریکا را وتو کردند. همزمان با نشست شورای امنیت سازمان ملل نشست سران سازمان همکاری اسلامی نیز روز گذشته در ریاض برگزار شد. طبق اعلامیهای که وزارت خارجه عربستان منتشر کرده، نشست سران اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی به واسطه شرایط اضطراری غزه با یکدیگر ادغام شده است. در این خصوص برخی از ناظران دلیل چنین کاری را لزوم تصمیمگیری سریع و قاطع کشورهای مسلمان در رابطه با غزه عنوان کردهاند. امری که به گفته آنها دربرگیرنده تحولات خطرناک و بیسابقه در منطقه و فلسطین بوده است. با این حال برخی دیگر از ناظران معتقدند که مانند نشستهای قبلی در طول یک ماه گذشته همچنان میان اعراب درخصوص اختصاص یک موضع واحد در قبال اسرائیل اختلاف نظری جدی وجود دارد.
طبق گزارش العربی جدید در این نشست که سیدابراهیم رییسی رییسجمهوری کشورمان نیز حضور دارد، دلیل برگزاری اجلاس مشترک و ادغام دو نشست عدم اجماع در راستای اتخاذ تصمیمات مهم علیه اسرائیل است. در واقع کشورهای دارای نفوذ در اتحادیه عرب از پذیرش پیشنهادهای جدی برای اعمال فشار بر اسرائیل در راستای توقف تجاوزات علیه غزه جلوگیری کردهاند. با این حال با توجه به حجم کشتار و جنایاتی که در فلسطین شده به نظر میرسد سران عرب به واسطه مهار خشم اجتماعی هم که شده قصد داشته باشند ترتیب اثری درخصوص کاهش خشونتها در غزه بدهند، چراکه پیش از این تنها از اسرائیل خواستار توقف جنگ یا در نهایت محکومیت اقدامات این رژیم شدهاند، اما در مورد اعمال فشار به منظور آتشبس یا توقف حملات نتیجه مشخصی نداشتهاند.
وقت تحریم اسرائیل فرا رسیده است
سایت ژئوپلیتیک در گزارش اخیر خود درخصوص تحولات غزه آورده است: زمان آن فرا رسیده که اروپا و جنوب جهانی متحد شوند و تحریمهای جهانی را علیه اسرائیل اعمال کنند. فقط صحبت کردن کارساز نیست، زمان آن فرا رسیده که به سیاست خارجی آمریکا در قبال اسرائیل پشت کنیم، سیاستی که در اصل یک چراغ سبز برای ادامه تهاجم نظامی است که تعداد زیادی از قربانیان آن را کودکان فلسطینی تشکیل میدهند.
در ادامه این گزارش آمده است: هفته قبل پتر دو سوتر معاون نخستوزیر بلژیک آشکارا خواستار تحریم اسرائیل شد. همچنین شاهد بودیم که ایون بلارا وزیر امور اجتماعی اسپانیا اقدامات اسرائیل در غزه را نسلکشی خوانده است.
در واقع تحریمها علیه اسرائیل میتواند اشکال مختلفی داشته باشند. اول از همه، کشورها میتوانند روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل قطع و دیپلماتهای خود را فرابخوانند. مانند کاری که چند هفته قبل برخی کشورهای آمریکای لاتین انجام دادند. علاوه بر این تحریمهای اقتصادی و تجاری و نیز ممنوعیت سفر به سرزمینهای اشغالی نیز میتواند از جمله گزینههای دیگر در قبال جنایات اسرائیل در غزه باشد.
حالا که مقامات اروپایی نیز به صراحت درخصوص اقدامات خشونتبار اسرائیل در غزه صحبت میکنند، تحریمهای اروپایی میتواند با پیوند خوردن به تحریمهای کشورهای منطقه یک اهرم مناسب در جهت توقف اقدامات اسرائیل باشد.
طبق آمارهای رسمی اتحادیه اروپا، اسرائیل بیست و پنجمین شریک تجاری بزرگ این اتحادیه است که ۸/۰ از کل تجارت کالاهای اروپایی را در سال ۲۰۲۲ به خود اختصاص داده است. در مقابل اروپا بزرگترین شریک تجاری رژیم صهیونیستی محسوب میشود که ۸/۲۸ درصد از سهم صادرات اروپا را خود اختصاص میدهد. به همین دلیل اروپاییها به راحتی میتوانند گزینه اقتصادی را مانند آنچه که در برابر روسیه اعمال کردهاند در مقابل اسرائیل نیز فعال کنند، چراکه بهطور قطع بعدها باید به تاریخ پاسخ دهند در مقابل یک نسلکشی تمامعیار در غزه چه کاری انجام دادهاند؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد