6 - 10 - 2024
فرصتسوزی ۹۶میلیارد دلاری
گروه انرژی- «در سال ۱۴۰۲، ۹۶میلیارد دلار فرصت انرژی کشور را از دست دادیم». این خبر را مجید عمیدپور، رییس پژوهشگاه نیرو اعلام کرده و هشدار داده است که اگر سرمایهگذاری لازم در صنعت برق انجام نشود، ناترازی برق میتواند مردم را دچار مشکل کند. این هشدار یعنی کار از صنایع هم گذشته و اینبار تهدید قطعی برق مستقیم شبکه برق خانگی را تهدید میکند.
ناترازی برق که بنابه گفته این مقام وزارت نیرو در تابستان امسال به 18هزار مگاوات رسید، برای سال آینده صحبت از 25هزار مگاوات به روایت دولتیهاست. البته آرش نجفی، رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفته که انتظار میرود ناترازی برق سال آینده به 30هزار مگاوات برسد. هرچند بین 25 تا 30مگاوات فاصله بسیار است اما طبیعتا افزایش آن از 18هزارمگاوات تابستان امسال به ارقام بالاتر به معنی تهدید قطع شدن و سهمیهبندی برق در تابستان آینده خواهد بود، مگر اینکه وعدههایی که برای وارد شدن تولید برق بیشتر به شبکه و خرید برق از همسایهها مطرح شده، عملی شود.
مجید عمیدپور در کنفرانس بینالمللی تهویه مطبوع و تاسیسات حرارتی با بیان اینکه ما در بخشهای مختلف انرژی دچار ناترازی جدی هستیم، گفت: تابستان دچار چالش برق بودیم و بهزودی در حوزه تامین گاز دچار مشکل خواهیم شد و شرایط نامناسبی را تجربه میکنیم. مشکل این است که دائما در حوزه یوتیلیتی سرمایهگذاری میکنیم بدون اینکه به توسعه کشور توجه شود و ما امروز تبعات این عدم توجه را تجربه میکنیم، بنابراین لازم است به این مشکلات توجه کنیم و تصمیماتی نگیریم که مردم دچار مشکل شوند.
رییس پژوهشگاه نیرو با بیان اینکه امروز دچار چالشهای شدیدی در حوزههای مختلف انرژی هستیم، گفت: اکنون در حوزه برق، گاز و فراورده دچار چالشهایی هستیم که اصلاح آنها بسیار سخت است و در واقع میتوان گفت فرصتهای بزرگ کشور را تبدیل به تهدید کردیم. باید اقداماتی انجام شود که چالشها را کاهش دهیم و کشور را از شرایط نامطلوب خارج کنیم. در حال حاضر لازم است در تصمیمات در برنامه و بودجه و شورای عالی انرژی نسبت به سرمایهگذاری و مدلهای مختلف آن توجه شود.
عمیدپور با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲، ۹۶میلیارد دلار فرصت انرژی کشور را از دست دادیم، افزود: نیاز است سرمایهگذاری جدی انجام شود تا به جای سوزاندن، منابع را وارد چرخه اقتصادی کنیم. امسال ۱۸هزار مگاوات ناترازی برق داریم و با رشد مصرفی که داریم پیش بینی میشود که این رقم به ۲۵هزار مگاوات برسد.
رییس پژوهشگاه نیرو با تاکید بر اینکه از عهده تولید و متناسب کردن تولید و مصرف بر نمیآییم، گفت: یکی از راهها برای عبور از این شرایط متعادل کردن مصرف است، به جای اینکه منابع کشور دود و وارد چرخه اقتصاد شود و کسبوکار حوزه انرژی ارتقا یابد. حدود ۱۰میلیارد دلار پول در حوزه انرژی در گردش است. نباید اجازه دهیم این پول از دست برود باید در شرکتها و واحدهای تولیدی بچرخد. علاقهمندیم این منابع در چرخه اقتصادی و فعالیت انرژی وارد شود.
به گفته وی، انتظار میرود بخش خصوصی پای کار آمده و سرمایهگذاری کند. ما نیز در وزارت نیرو مدلهای مختلف تامین مالی برای این موضوع طراحی کردهایم. هر محصولی که بخش خصوصی طراحی کرده و کاهش مصرف برق حتی به میزان ۲درصد داشته باشد، باری از دوش بخش انرژی کشور برخواهد داشت و مورد حمایت خواهد بود.
وی با اشاره به برخی حمایتهای مالی مصوب شده، گفت: نباید اجازه دهیم گردش مالی بخش انرژی هدر برود، بلکه باید در کسبوکارهای این بخش به چرخش درآید. اینکه ما نتوانستیم از عهده متناسبسازی تولید و مصرف برآییم و یکی از کارها در این زمینه مدیریت مصرف است که باید جدی گرفته شود، بنابراین باید منابع انرژی کشور در بین فعالان بخشخصوصی به حرکت در آید.
عمیدپور بر این باور است؛ از آنجا که جهان اکنون به سمت گذر از دوران انرژی حرکت کرده، ما هم باید با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و برقیسازی در این زمینه گام برداریم. تولیدکننده برق و گاز نمیتوانند سیاستگذار باشند و نیاز به سازمان مجزاست.
عمیدپور گفت: بهدنبال حمایت از فعالان حوزه انرژی کشور هستیم و به همین منظور پارک علم و فناوری نیرو راهاندازی شده است. تلاش میشود همه شرکتهای دانشبنیان در پارک مورد حمایت قرار گیرند. صندوق نیرو نیز بهزودی با اختصاص منابع تقویتشده و در خدمت شرکتها خواهد بود.
سولارها به کمک صنایع میآیند
تامین برق صنایع یکی از مهمترین چالشهای سهسال گذشته بوده است. هرچند برخی صنایع با احداث نیروگاه توانستند نیاز خود را تامین کنند و مشمول قطعی برق در تابستان نشوند، با این حال هنوز صنایع زیادی وجود دارد که تابستان بیبرقی را تحمل کردهاند. احداث نیروگاههای خورشیدی یکی از راهکارهایی است که به برخی صنایع به خصوص صنایع کوچک که مصرف برق زیادی ندارند، پیشنهاد میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد