20 - 07 - 2024
غفلت از اقتصاد بندر لافت
گروه فرهنگوگردشگری- بندر لافت واقع در جزیره قشم، با وجود ظرفیتهای بیبدیل در حوزه ترانزیت، حملونقل، گردشگری و سایر حوزههای اقتصادی آنطور که انتظار میرفته طرف توجه دولتهای قبل قرار نگرفته است. این کمتوجهی باعث شده که نتوانیم از ظرفیتهای کمنظیر این بندر به نحو شایسته و به نفع توسعه منطقه و ایجاد درآمدزایی برای اقتصاد کشور بهره ببریم.
این در حالی است که بندر لافت همواره مأمن دریانوردان و تجار بوده است و این بندر تاریخی، با برخورداری از موقعیت استراتژیک، جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان و مردمی خونگرم و مهماننواز، پتانسیلهای بینظیری در حوزههای اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری دارد که میتواند به عاملی مهم در توسعه و رونق جزیره قشم تبدیل شود.
ظرفیتهای اقتصادی بندر لافت
مهمترین نکته درخصوص بندر لافت، موقعیت استراتژیک آن است. لافت در مسیر مهم دریایی خلیجفارس قرار دارد و به عنوان دروازه ورود به بازارهای جنوبشرق آسیا و آفریقا شناخته میشود. این موقعیت استثنایی، فرصتی طلایی را برای توسعه تجارت و ترانزیت کالا در این بندر فراهم میکند.
ظرفیتهای ترانزیتی لافت در نوع خود جالب توجه است. این بندر دارای یک بندرگاه با قدمت چندصدساله است که در حال حاضر برای تردد قایقهای محلی و صیادی مورد استفاده قرار میگیرد. با سرمایهگذاری و توسعه این بندرگاه، میتوان از آن به عنوان یک بندر ترانزیتی برای صادرات و واردات کالا استفاده کرد. لافت از طریق جاده به سایر نقاط جزیره قشم و بندرعباس متصل است. همچنین امکان احداث فرودگاه در این منطقه وجود دارد که میتواند به رونق ترانزیت هوایی در لافت کمک کند.
بندر لافت به لحاظ منابع طبیعی نیز جایگاهی شاخص دارد. لافت از منابع طبیعی غنی مانند نفت، گاز و نمک برخوردار است. بهرهبرداری اصولی از این منابع میتواند به رونق اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال برای ساکنان آن کمک کند.
گفتنی است شغل کهن صید و صیادی نیز در این بندر جنوبی ایران ظرفیتهای بالایی دارد. وجود آبهای غنی خلیجفارس در اطراف لافت، این بندر را به مکانی مناسب برای صید انواع آبزیان تبدیل کرده است. توسعه صنعت صید و صیادی و فرآوری محصولات آن میتواند به رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال در منطقه کمک کند.
ظرفیتهای گردشگری لافت
در کنار تمام موارد ذکرشده نباید از ظرفیتهای گردشگری بندر لافت نیز غافل بود. این بندر جاذبههای تاریخی متعددی مانند قلعه پرتغالیها، مسجد جامع و خانههای سنگی را در خود جای داده است که این جاذبهها میتوانند برای گردشگران داخلی و خارجی جذاب باشند.
وجود جاذبههای طبیعی نظیر سواحل زیبا، غارهای دریایی و طبیعت بکر لافت، این بندر را به یک مقصد ایدهآل برای گردشگران علاقهمند به طبیعتگردی بدل کرده است.
افزون بر این، مردم لافت دارای فرهنگ و آداب و رسوم منحصربهفردی هستند که میتواند برای گردشگران جذاب باشد. وجود روستاهای بکر و اصیل در اطراف لافت هم فرصتی مناسب برای توسعه گردشگری روستایی فراهم میکند.
صنایعدستی بندر لافت هم به سبب هزینه پایین تولید و تهیه مواد اولیه در داخل، مزیت قابلتوجهی دارد. لافت با عنوان مهد حصیربافی ایران شناخته میشود. این هنر اصیل که از نی و برگ خرما بافته میشود، میتواند به عنوان یک کالای صادراتی ارزشمند، نقش مهمی در اقتصاد محلی ایفا کند.
اهمیت وجود نقشه راه دقیق برای توسعه
چنانچه دولت قصد داشته باشد از ظرفیتهای بیبدیل بندر لافت در جهت توسعه اقتصادی منطقه استفاده کند، نیاز به نقشه راهی دقیق دارد. جذب سرمایهگذار خصوصی و نیز انجام سرمایهگذاریهای زیرساختی از سوی خود دولت از جمله مهمترین اقداماتی است که برای توسعه بندر لافت و بهرهمندی از ظرفیتهای آن باید طرف توجه قرار گیرد.
در نظر داشته باشید که رونق گردشگری و ترانزیت در لافت، نیاز به توسعه زیرساختهایی مانند بندرگاه، فرودگاه، راهها و اقامتگاهها دارد و تا این خدمات زیرساختی ارائه نشود، نمیتوان به توسعه اقتصادی منطقه خوشبین بود.
بازاریابی و تبلیغات برای جذب گردشگران به لافت نیز نیاز به برنامههای بازاریابی و تبلیغات موثر دارد. حمایت از صنایعدستی کمترشناختهشده این جزیره و کمک به توسعه صنعت- هنر حصیربافی و سایر صنایعدستی لافت میتواند به رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال در این منطقه کمک کند.
باید در نظر داشت که توسعه آموزش و مهارتآموزی برای ارتقای سطح خدمات در بخش گردشگری و ترانزیت نیز نیاز به آموزش و مهارتآموزی نیروهای کار در این بخشها دارد و لازم است کارکنان تمام بخشهای فعال در لافت آموزشهای بهروز و صحیح ببینند.
نقش دولت در توسعه بندر لافت
در دولتهای گذشته برنامهریزی مدون و جامعی برای توسعه لافت در ابعاد مختلف اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری وجود نداشته است. این وضعیت منجربه عدم هماهنگی در اقدامات و هدر رفتن منابع شده است.
از سوی دیگر اعتبارات اختصاص یافته برای توسعه لافت از سوی دولت همواره ناچیز بوده است. این کمبود اعتبارات هم البته مانع از اجرای طرحهای توسعهای و استفاده از ظرفیتهای موجود در این منطقه شده است.
در این میان نباید ضعفهای موجود در بازاریابی و تبلیغات را نادیده گرفت. تاکنون اقدامات موثری برای معرفی ظرفیتهای گردشگری و ترانزیتی لافت به جهان انجام نشده است. این ضعف در بازاریابی و تبلیغات، منجربه عدمشناخت کافی از منطقه و کاهش گردشگران و سرمایهگذاران شده است.
راهکارهای توسعه بندر لافت
از مهمترین اقداماتی که دولت میتواند برای توسعه بندر لافت مدنظر قرار دهد ارائه تسهیلات به سرمایهگذاران جهت توسعه زیرساختها و کمک به رونق اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری این بندر است. در حال حاضر فقدان زیرساختهای مورد نیاز در بخشهای مختلف لافت از جمله حملونقل، بنادر و اقامتگاهها به وضوح قابل مشاهده است. این کمبودها به نوبه خود، جذب سرمایهگذار و رونق فعالیتهای اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری را با چالش جدی روبهرو کرده است.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که تدوین برنامه جامع برای توسعه لافت در ابعاد مختلف اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری از ضروریات است و چنانچه قصد دولت این باشد که قدمی فراتر از شعارهای همیشگی دولتهای قبل برداشته و اقدامی اثرگذار و عملی انجام دهد، باید تدوین برنامه را برای توسعه لافت و سایر بندرهای جنوبی کشور با جدیت دنبال کند.
به عقیده صاحبنظران ارائه تسهیلات و معافیتهای مالی به سرمایهگذاران در لافت میتواند در مسیر جذب سرمایه بسیار اثرگذار باشد و شانس توسعه این بندر با کمک ظرفیتهای بخش خصوصی را بالا ببرد.
به نظر میرسد با رفع موانع موجود و استفاده از راهکارهای ارائهشده، بندر لافت میتواند به یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی، ترانزیتی و گردشگری کشور تبدیل شود و نقشی مهم در ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی و توسعه پایدار منطقه ایفا کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد