14 - 08 - 2024
صنعت بدون انرژی میمیرد
گروه صنعت- تولید صنعتی درایران چند سال است با کمبود انرژی روبهروشده و کارخانهها ناگزیرند بخشی از ظرفیت نصبشده را بدون استفاده نگه دارند . این رخداد برای قیمت تمامشده تولید صنعتی آسیب درست میکند و آنها برای تعادل در هزینه و درآمد ناگزیرند قیمت فروش را بالاتر تعیین کنند که از یک سو با برخورد نهادهای نظارتی روبهرو میشوند و از سوی دیگر با توجه به کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان میزان فروش کاهش مییابد. واقعیت تلخ این است که جز چند بنگاه بزرگ دولتی و خصولتی که میتوانند برای خود انرژی برق تولید کنند هزاران بنگاه صنعتی در معرض تهدید هستند. علاوهبر این خود صنایع برقوگاز نیز در معرض تعطیلی قرار میگیرند.
در نشست اخیر کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق بازرگانی تهران، بحث اهمیت فشارافزایی گاز پارسجنوبی با حضور مدیر این طرح و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بحث گذاشته شد. مدیر طرح فشارافزایی پارسجنوبی با ذکر توضیحاتی نسبت به اجرا نشدن یا بهموقع اجرا نشدن این پروژه تذکر داد و عنوان کرد که تمامی صنایع بزرگ از این مساله آسیب خواهند دید چون ناترازی برق و بنزین شدت میگیرد و یک بحران جدی شکل خواهد گرفت. نمایندگان بخش خصوصی نیز با تایید اهمیت این طرح بهدلیل نقش و اهمیتی که میدان گازی پارسجنوبی در تامین انرژی کشور دارد، آمادگی خود برای همراهی با دولت اعلام کردند اما از انحصار دولت و وجود قوانین دستوپاگیر در این زمینه انتقاد کردند.
اقدام مناسب تعیین کارگروه برای انتخاب وزرا
در ابتدای این جلسه رییس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق بازرگانی تهران به ارائه توضیحاتی درباره کمیتههای تعیین وزرا که خود او و تعدادی از اعضای کمیسیون در آنها از جمله کارگروههای انتخاب گزینههای ریاست سازمان محیطزیست و وزارت نفت پرداخت و از حضور افراد مختلفی از حوزههای متفاوت از جمله نمایندگان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی گفت.به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، سعید تاجیک ادامه داد: این جلسات در ابتدا ریتمی ناهماهنگ داشت، مبهم بود و هر روز هم از ستاد بالادستی نکاتی متذکر میشدند که باید رعایت میشد. تقریبا دوهفته هر روز جلسه داشتیم که طولانیمدت و چالشبرانگیز بودند. برای ریاست سازمان محیطزیست، براساس یک سیستم غربالی از ۵۶ نفر اولیه ۱۳نفر بر مبنای شاخصهای اعلام شده براساس نظر جمع انتخاب شدند تا رزومه و برنامههای خود را ارائه کنند.
او افزود: خوشبختانه اتاق تهران میزبان بسیاری از نشستهای کارگروههایی مانند نفت، محیطزیست، صمت، وزارت کار و… شد. متاسفانه با اینکه قرار بر این بود که پس از اعلام برنامه از طرف ۱۳نفر مذکور، کارگروه ۵ نفر را به عنوان برگزیده اعلام کند. اما با پایان کار ما از سوی کمیته راهبردی ابلاغ شد که اعلام نهایی در اختیار ما نباشد و ما صرفا اسامی را اعلام کنیم؛ هرچند این افراد با نظر کارگروه تطابق داشتند. البته این تصمیم مبنی بر جلوگیری از رسانهای شدن زودهنگام اسامی بود.
تاجیک همچنین این انتقاد را مطرح کرد که در بین 56 نفر اولیه که برای این کار نامزد شده بودند، حتی یک نفر از بخش خصوصی حضور نداشت.
او گفت: به ظاهر نه در بخش خصوصی برای مشارکت در اجرائیات کشور انگیزه وجود دارد و نه دولت چندان روی خوشی به مشارکت بخش خصوصی نشان میدهد.رییس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران با اشاره به اینکه انتخاب ما برای معرفی به ستاد، خیرالموجودین بود، افزود: متاسفانه در بین این نامزدها کسانی بودند که کاملا با فضا بیگانه بودند و نسبت به مسائلی مانند معاهده پاریس یا جمعآوری فلرها ناآشنا بودند. بخش خصوصی در ادبیات آنها جایی نداشت و حتی برخی هنوز بر این باور نادرست بودند که فعالیت اقتصادی کلا برای محیطزیست ضرر دارد. سعید تاجیک تشکیل کارگروه برای انتخاب وزیر را کاری درست و مناسب دانست که محل شکلگیری گفتوگوهای خوب و قابل پیگیری شده است و میتوان از روسا و وزرای دولت چهاردهم برهمین اساس و برمبنای برنامههایی که ارائه دادند، گزارش خواست و پیگیری کرد. ضمن اینکه با مشخص شدن ذینفعانی مانند بخش خصوصی از ما هم خواستند تا گزارشهایی برای تعیین برنامهها ارسال کنیم.
رضا پدیدار، عضو این کمیسیون که در کارگروه تعیین نامزدهای وزارت نفت حضور داشت نیز این اتفاق را یک تصمیم مناسب برای نخستینبار توصیف کرد و گفت: در کارگروه نفت ۵نفر از بخش خصوصی حضور داشتند که کاملا هماهنگ بودند و به یک پایگاه مقتدر تبدیل شدند. من برای نمونه ۲۵مولفه رفتار غیرحرفهای وزیر را تهیه و ارائه کردم.او ادامه داد: ما با ۲۳نفر مصاحبه کردیم و طی دوهفته و در جلساتی که در اتاق تهران برگزار شد تا پاسی از شب مشغول بودیم. لیست در سه مرحله پالایش شد و نخست به ۱۲نفر و در نهایت به ۵ نفر رسیدیم که در انتها نیز نام یک نفر دیگر اضافه شد.
یک ابرچالش دیگر در راه است
در ادامه و با ورود به دستور جلسه، نایبرییس این کمیسیون به مساله ناترازی انرژی اشاره و ابراز امیدواری کرد که دولت چهاردهم بتواند تا حدودی این مساله را کنترل کند.به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، فریدون اسعدی گفت: توسعه اقتصادی کشور به بخش گاز گره خورده است. واقعیت این است که در ابتدای سال ۱۴۰۰ تولید انرژی اولیه کشور معادل 5/8میلیون بشکه نفتخام بود و معادل 8/1میلیون بشکه نفتخام هم بحث تلفات است. سهم گاز از تولید انرژی اولیه ۷۴درصد است که اهمیت پارسجنوبی را نشان میدهد. در برنامه هفتم هدفگذاری شده است یکمیلیارد و۳۴۰میلیون مترمکعب گاز و ۸۰۰هزار بشکه در روز نیز میعانات تولید شود. تولید بنزین به تولید میعانات و امنیت کشور به این مساله و در واقع به عملکرد میدان پارسجنوبی گره خورده است.
پس از آن محمدمهدی توسلیپور، مجری طرح فشارافزایی پارسجنوبی به عنوان مهمان کمیسیون به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: ما در منطقه پارسجنوبی ۲۸فاز استاندارد داریم که هرکدام ۲۸میلیون مترمکعب گاز تولید میکند. آنچه امروز باید انجام دهیم حفظ و نگهداری است چون هر چاه گازی و نفتی بهطور طبیعی دچار افت فشار میشود.
او ادامه داد: پارسجنوبی میان ایران و قطر مشترک است. از ۹۷۰۰کیلومتر اندازه این میدان ۶۰۰۰کیلومتر سمت قطر و ۳۰۰۰کیلومتر در ایران واقع میشود. در پیک تولید ما ۷۰۸میلیون مترمکعب و قطر ۶۲۱میلیون مترمکعب در روز برداشت داشتهایم.
توسلیپور توضیح داد: مساحت قطر نزدیک به استان قم است و مصرف داخلی ندارد. در نتیجه ارزشافزوده که قطر با تبدیل گاز به LNG و LPG و تولید اتان و فرآوردههای پتروشیمی دارد، بسیار بیشتر از ایران است. برای نمونه ما به دلیل ناترازی به محض کمبود، گاز با ارزش اتان را که میتواند در پتروشیمیها به اتیلن تبدیل شود، وارد شبکه سراسری میکنیم و میسوزانیم. در واقع این گاز برای قطر ارزش اقتصادی و برای ما ارزش امنیتی دارد.
از ۳سال دیگر هر سال ظرفیت تولید نصف میشود
مجری طرح فشارافزایی پارسجنوبی با این توضیح که کل برداشت کشور از ساحلی و فراساحلی حدود یکهزار و ۵۰میلیون مترمکعب در روز است، گفت: حدود ۷۰درصد گاز کشور از محل پارسجنوبی است که معادل 5/9میلیون بشکه از تولید سوخت فسیلی ماست. ۵۳دستگاه شیرینسازی و ۳۲۰۰کیلومتر خط لوله دریایی داریم که از ۱۲۰کیلومتری دریا گاز منتقل میکند. در مجموع ۳۴۰حلقه چاه حفاری شده که از عمق ۴۰۰۰متری آب گاز را به خشکی میآورد.
محمدمهدی توسلیپور ادامه داد: در بحث میعانات گازی روزانه حدود ۷۴۰هزار بشکه میعانات تولید میشود که حدود ۶۰درصد آن برای تولید بنزین به ستاره خلیجفارس میرود. لازم است در سالهای پیشرو قبل از ایجاد ابرچالش گاز و مهمتر از بنزین، فکری به حال مشکل افت فشار بکنیم. در مجموع تولید اتان، پروپان و بوتان از محل گاز پارسجنوبی سالانه ۸میلیارد دلار صادرات این محصولات پتروشیمی برای کشور
فراهم میکند.
او توضیح داد: این اعداد برای نشان دادن این مساله بود که چه صنایع عظیمی به گاز این میدان گره خورده است. هر اتفاقی که در این بخش بالادست بیفتد در واقع برای صنایع بزرگ، صادرات و حملونقل و امنیت انرژی کشور اتفاق میافتد.
رضا پدیدار تاکید کرد که کمیسیون تلاش خود را روی طرح فشارافزایی، طرح پارس شمالی، طرح کیش، حفاری ۳۵ حلقه میان میدانی و دو میدان بلال و فرزاد بیبگذارد و گفت: مشکل انحصارطلبی دولتی در شناخت و ایجاد و بهرهبرداری از منابع اگر رفع شود و از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده شود، بسیار کارساز است.
علی یاراحمدی، عضو اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی نیز با اشاره به سابقه حضور خود در مرکز پژوهشهای مجلس خطاب به نایبرییس کمیسیون انرژی مجلس که در این نشست حضور داشت، گفت: پیش از این در جلسات کمیسیون انرژی بعضا صداهایی از بخشی از ارکان وزارت نفت به گوش نمایندگان میرسید که خیال نمایندگان را راحت میکرد و با عادی نشان دادن اوضاع اذهان را از اهمیت موضوع دور میکرد. این مساله به هیچ عنوان نباید اتفاق بیفتد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد