15 - 12 - 2024
صلح و جنگ؛ آینده مبهم کییف
ایلیا حسامی- رییسجمهور منتخب ایالات متحده آمریکا در سفر اخیر خود به پاریس به همتایان اوکراینی و فرانسوی خود اعلام کرد از حضور اوکراین در ناتو حمایت نخواهد کرد.
۷دسامبر، دونالد ترامپ، رییسجمهور جدید ایالاتمتحده که بهزودی کار خود را به جای جوبایدن، رییسجمهور کنونی آغاز میکند، در یک سفر نسبتا جنجالی به پاریس، پایتخت فرانسه با ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین و امانوئل مکرون، همتای فرانسوی خود دیدار داشت. ترامپ در اواخر این دیدار با رفتاری عجیب با این دو برخورد کرد و بنا به گفته بسیاری از تحلیلگران، سعی داشت برتری خود و ایالات متحده را نسبت به اوکراین و فرانسه نشان دهد.
ترامپ در این سفر به روسای جمهور فرانسه و اوکراین مخالفت خود با حضور اوکراین در ناتو را اعلام کرد. این همان خبری است که زلنسکی در زمان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از آن بیم داشت و باید گفت درحال حاضر اوکراین از یکسو در میدان نبرد با روسیه و از سوی دیگر، به لحاظ اقتصادی و تسلیحاتی در جنگ همزمان با آمریکا است.
ترامپ در ادامه این دیدار، اعلام کرد که وظیفه حمایت از اوکراین و همچنین نظارت بر آتشبسی که در آینده برقرار میشود، باید توسط اروپاییها صورت بگیرد.
روزنامه والاستریت در گزارش خود گفته است ترامپ در این دیدار حضور نیروهای آمریکایی در اوکراین را کاملا منتفی دانسته و اسقرار هرگونه نیرو در اوکراین را وظیفه اروپاییها میداند. ترامپ در ادامه نیز از متحدان آمریکا در قاره سبز درخواست کرد برای پایان دادن به این جنگ باید به چین و روسیه فشار بیاورند.
این روزنامه در ادامه گزارش خود مینویسد دونالد ترامپ معتقد است اروپا باید نقش اصلی در حفظ و تامین امنیت اوکراین را ایفاد کند و همین موضوع باعث شده مقامات اروپایی به این باور برسند که ترامپ هیچ برنامهای برای پایان دادن به درگیری روسیه و اوکراین ندارد چراکه او در نشستی که در پاریس برگزار شد گفت از وجود اوکراینی قوی و مسلح حمایت میکند اما مخالف حضور این کشور در ناتو است.
اوکراین اولویت نیست
دونالد ترامپ، در مصاحبهای با مجله تایم گفت حل بحران خاورمیانه، به مراتب سادهتر از پایان دادن به درگیری اوکراین است.
او دراینباره گفت: «حلوفصل اوضاع خاورمیانه آسانتر از درگیری است که اکنون بین اوکراین و روسیه شاهد هستیم.»
او همچنین اضافه کرد و گفت؛ اگر او به جای بایدن رییسجمهور بود جنگ اوکراین هرگز رخ نمیداد. وی همچنین تعداد سربازانی که در این جنگ جان خود را از دست دادند شوکهکننده دانست و گفت تلاش خواهد کرد که این بحران را از طریق مذاکره و گفتوگو حل کند.
باید گفت رییسجمهور منتخب در یک مصاحبه دیگر که چند روز پیش داشت اعلام کرد با تغییر دولت در واشنگتن، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که کمکهای نظامی به کییف بسیار کاهش یابد. وی بار دیگر تاکید کرد که با جدیت به دنبال پایان دادن جنگ روسیه و اوکراین است.
در همین راستا باید اشاره کرد در اوایل ماه دسامبر بود که کنگره آمریکا درخواست جو بایدن، رییسجمهور کنونی ایالات متحده مبنیبر تامین مالی اوکراین را رد کرد. مایک جانسون، رییس مجلس نمایندگان کنگره آمریکا دراینباره گفت که تصمیمگیری در چنین موردی، خارج از اختیارات رییسجمهور فعلی است که بهزودی کاخ سفید را ترک میکند و این وظیفه رییسجمهور منتخب خواهد بود.
بوداپست به دنبال صلح
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان بامداد جمعه درباره وقایع اخیر جنگ اوکراین گفت: «ششماه پیش کسی نمیخواست چیزی درباره صلح بشوند؛ این درحالی است که امروزه همه درباره صلح صحبت میکنند.»
اوربان با اشاره به ریاست دورهای کشورش بر شورای اتحادیه اروپا گفت: «این مهمترین نتیجه دوران ریاست مجارستان بر شورای اتحادیه اروپاست.»
او در ادامه بیان کرد: از زمان شروع دوره ریاست مجارستان، او با برخی از رهبران جهان ملاقات حضوری داشته و با برخی به صورت تلفنی صحبت کرده است. او تاکید کرد: با اینکه من موفق نشدم کییف و مسکو را بر سر یک میز برای امضای توافق آتشبس بنشانم اما ما کاری بسیار بزرگ انجام دادیم.
اوربان دراینباره در صفحه فیسبوک خود نوشت: «در پایان دوره ریاست مجارستان در اتحادیه اروپا، ما تلاشهای جدیدی برای رسیدن به صلح در اوکراین انجام دادیم. ما برقراری آتشبس کریسمس و تبادل اسرا در مقایس بزرگ را پیشنهاد کردیم اما این مساله امروز توسط رییسجمهور زلنسکی رد و حذف شد.»
مجارستان به مناسب فرارسیدن کریسمس، به اوکراین پیشنهاد کرد که با روسیه آتشبس برقرار کند و به مبادله گسترده اسرای جنگی بپردازد که در نهایت، زلنسکی، رییسجمهور اوکراین با این پیشنهاد مخالفت کرد.
آماده اعزام نیرو هستیم
به نقل از وبسایت ایاسانای، گیدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا از این کشور به عنوان کشوری با سابقه دیرینه در مشارکت در ماموریتهای حفظ صلح در نقاط مختلف دنیا یاد کرد و گفت: «ما آماده مشارکت در ماموریتهای حفظ صلح هستیم چراکه در این کار همیشه به عنوان یک ملت متمایز بودهایم.»
کروستو در ادامه نیز نسبت به اینکه در آینده نزدیک در مورد حفظ صلح در اوکراین، نوار غزه یا لبنان صحبت شود، اظهار امیدواری کرد و گفت: «نیروهای ما همچنین میتوانند در ماموریتهای حفظ صلح در خاورمیانه نیز شرکت داشته باشند.»
از سوی دیگر، آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا با اشاره به گمانهزنیهایی که درباره اعزام نیروهای حافظ صلح کشورهای اروپایی به اوکراین بیان میشود، گفت: «پیش از صحبت درباره اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین، اول باید مسکو و کییف به آتشبس برسند.»
در سوی دیگر در اروپا یعنی در ورشو، دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان درباره اعزام نیرو به اوکراین نظر متفاوتی دارد. او دراینباره تاکید کرد و گفت: «ما به اوکراین نیرو اعزام نمیکنیم.»
تاسک دراینباره گفت: «در خصوص طرح ترامپ مبنیبر اعزام نیروهای کشورهای اروپایی به اوکراین پس از ایجاد آتشبس احتمالی میان روسیه و اوکراین، اعلام میکنم که تصمیمگیری درباره چنین موضوعی فقط مربوط به لهستان است و این تصمیم فقط در ورشو اتخاذ میشود و در این لحظه ما چنین برنامهای برای اعزام نیرو به اوکراین نداریم.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد