24 - 12 - 2024
شهرک صنعتی پایتخت، بهشت قاچاقچیان سوخت
«جهانصنعت»- به گفته یک تولیدکننده درحالیکه برق شهرکهای صنعتی بهعلت کمبود گاز و گازوئیل قطع است، اما قاچاقچیان به صورت آشکار گازوئیل را به متقاضیان با قیمت بالا میفروشند.
محمد هزاوهنژاد در گفتوگو با فارس، با اشاره به قاچاق آشکار سوخت گفت: در حال حاضر، شهرکهای صنعتی از جمله شهرک صنعتی پایتخت، به یکی از مراکز قاچاق گازوئیل تبدیل شدهاند.
وی با بیان اینکه شهرک صنعتی پایتخت بهشت قاچاقچیان سوخت است، افزود: در شرایطی که بهدلیل کمبود گاز و گازوئیل، برق شهرکهای صنعتی قطع میشود و تولیدکنندگان با مشکلات فراوانی روبهرو هستند، قاچاقچیان بهراحتی گازوئیل را در بازار آزاد و بهصورت کاملا علنی عرضه میکنند.
مدیرعامل شهرک صنعتی پایتخت درخصوص نحوه عرضه گازوئیل قاچاق توضیح داد: خریداران تنها با یک تماس تلفنی میتوانند مقدار مورد نظر خود را سفارش دهند و پس از واریز وجه به حساب مشخصشده، گازوئیل به آنها تحویل میشود. هزاوهنژاد بیان داشت: هیچ محدودیتی برای خرید وجود ندارد و خریداران میتوانند هر مقدار که میخواهند گازوئیل خریداری کنند. این در حالی است که پیش از این، خریداران باید از طریق یک معرف به فروشندگان گازوئیل قاچاق معرفی میشدند. وی درباره قیمت گازوئیل قاچاق گفت: در تابستان امسال، هر لیتر گازوئیل قاچاق به قیمت ۱۲هزار تومان عرضه میشد، اما اکنون این قیمت به ۱۷هزار تومان رسیده است.
مدیرعامل شهرک صنعتی پایتخت افزود: البته قیمت گازوئیل قاچاق به میزان خرید نیز بستگی دارد. بهعنوان مثال، یکی از تولیدکنندگان برای خرید ۱۵هزار لیتر گازوئیل با فروشنده تماس گرفته و قیمت اعلامشده برای او ۱۷هزار تومان بوده است اما اگر میزان خرید کمتر و در حدود ۳ تا ۴ هزار لیتر باشد، قیمت به حدود ۱۴ تا ۱۵هزار تومان کاهش مییابد زیرا هرچه حجم بالاتر برود، ریسک کار بالاتر است. براساس آمار وزارت نیرو ۸۰۰۰مگاوات از نیروگاههای ایران بهدلیل نداشتن گاز و گازوئیل در آستانه خاموشی هستند. این نیروگاهها تامین برق ۱۵میلیون نفر در شمال کشور را بر عهده دارند. گفتنی است با توجه به کمبود سوخت هفته گذشته برق شهرکهای صنعتی به طور کامل قطع شد اما بعد از گلایه تولیدکنندگان به وضعیت ایجاد شده برق شهرکهای صنعتی وصل شد. در حال حاضر برق این شهرکها وصل است اما واحدهای صنعتی فقط مجاز به استفاده ۵۰درصد دیماند هستند.
تکرار تراژدی تابستان در زمستان
تجربه خاموشیهای تابستانه صنایع در زمستان، بار دیگر صنعت کشور را در صدر فهرست قربانیان ناترازی انرژی قرار داد. ناترازی انرژی و قطعی برق نهتنها کاهش میزان تولید را به واحدها تحمیل میکند بلکه میتواند با خساراتی چون خرابی دستگاهها و بالا بردن هزینههای نگهداری و تعمیر آنها هزینههای غیرمستقیم چندین برابری نیز ایجاد کند.
پیش از این، فیروز اکبری، فعال اقتصادی شهرک صنعتی شمسآباد در این باره به «جهانصنعت» درباره شرایط این روزهای این مجموعه در اثر قطعیهای مکرر برق گفته بود: امسال برای صنعت کشور سالی عجیب و دور از انتظار بود؛ بهطوریکه کمتر کسی میتوانست وضعیت به وجود آمده را پیشبینی کند. صنعت کشور با مساله قطع برق بیگانه نیست و این اتفاق در سالهای گذشته نیز کمابیش وجود داشت اما امسال به شکل عجیبی تشدید شد. صنعت در تابستان نیز با مشکل ناترازی انرژی دست به گریبان بود و تنها تفاوت آن نسبت به قطعیهای اخیر اطلاعرسانی بود که پیش از این به تولیدکنندگان و صنعتگران انجام گرفته بود و یک آمادگی نسبی وجود داشت.
وی ادامه داده بود: هفته گذشته یک بحران برای صنعت کشور شکل گرفت، چراکه علاوهبر تحتالشعاع قرار دادن فرآیند تولید، امکان پیشبینی وضعیت و برنامهریزی برای آن را از ما گرفت. در نهایت در جلسهای با حضور فرماندار و مسوولان توانیر در شهرک صنعتی شمسآباد اعلام شد که این موضوع تا 15 دیماه ادامه خواهد داشت. تغییری که شاهد آن بودیم این بود که به جای قطع برق هرروزه از ساعت 8 صبح تا 10 شب شاهد قطع برق به صورت یک روز در میان باشیم.
او افزوده بود: قطع برق برای واحدهای صنعتی بهمثابه تعطیلی واحد است و هیچ گزینه جایگزینی دستکم در کوتاهمدت برای آن وجود ندارد. البته برای حل بحران ناگزیر هستیم دست به برنامهریزی و اقداماتی بزنیم که در نهایت حاصلی جز فشار فزاینده به واحد ندارد. این فعال حوزه صنعت گفته بود: در حال حاضر بر طبق آخرین اعلامیه در شهرک، یک روز در میان شاهد قطع برق از 6 صبح تا 5 بعدازظهر خواهیم بود. تمامی شهرکها باید با ظرفیت 50درصد تولید خود فعالیت کنند و به خاطر همین موضوع، در شهرک شاهد تقسیم واحدها، شرکتها و کارخانهها بودیم که هرکدام یک روز اقدام به تولید و تعادل را ایجاد کنند.
250 همت خسارت
در این حال، به گفته علیرضا کلاهی، زیان ناشی از قطع برق در کل صنعت 250همت است. روز یکشنبه هفته جاری، رییس کمیسیون صنعت اتاق ایران در یک کنفرانس خبری با بیان اینکه برای جبران کسری و بهروزرسانی شبکه انتقال برق، 35میلیارد دلار سرمایه لازم است، گفت: باید فرماندهی واحد انرژی در کشور ایجاد شود. رییس کمیسیون صنعت اتاق ایران گفت: با طرح تثبیت قیمتها از اواسط دهه80، موضوع کاهش سرمایهگذاری در توسعه زیرساختهای انرژی، شدت گرفت و در حال حاضر دستکم 10هزار مگاوات در تولید برق، کمبود ظرفیت داریم. کلاهیصمدی در نشست خبری «چالشهای ناترازی انرژی برای بخش صنعت»، ادامه داد: سرمایهگذاری دولتی در تولید برق از اواخر دهه80 متوقف شد اما از آنجا که طرحهای سرمایهگذاری برای بخشخصوصی روی کاغذ هنوز سودآور بود، این سرمایهگذاری تا بازهای انجام میشد.
به گزارش اتاق ایران آنلاین، او با بیان اینکه بهروزرسانی شبکه انتقال و توزیع برق نیز از چالشهای اساسی است، ادامه داد: از سال 78 تا اواخر دهه 90 حدود 15 تا 20درصد مقدار نیاز در شبکه توزیع و انتقال شبکه برق سرمایهگذاری انجام شد و در سه سال اخیر این میزان تقریبا صفر بوده است.
کلاهی صمدی با اشاره به تلاش دولت برای اجبار واحدهای تولیدی برای تامین برق مورد نیازشان، اظهار کرد: اگر تولید برق به صورت پراکنده گسترش پیدا کند، تامین گازوئیل مورد نیاز آنها تبدیل به یک بحران تمامعیار خواهد شد. هم مازوت و هم گازوئیل ما غیراستاندارد است و علاوهبر آلودگی محیطزیستی آسیب جدی به موتورهای مدرن وارد خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد