4 - 08 - 2024
شاخص ریسک ترامپ برای شرکای تجاری آمریکا
«جهانصنعت»- حدود سه ماه تا برگزاری شصتمین انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باقی مانده و حالا بیش از گذشته بازار گمانهزنیها در خصوص رییس بعدی کاخ سفید داغ شده است. در صورتی که دونالد ترامپ، نماینده جمهوریخواهان برای دومین بار در کارزار سیاسی 5نوامبر (15آبان) پیروز شود، تغییرات عمدهای در سیاست آمریکا شاهد خواهیم بود. برنامه 16صفحهای جمهوریخواهان که بینشی را در مورد اینکه آقای ترامپ چگونه میتواند رهبری کند، ارائه میدهد، خواستار برنامهای گسترده برای اخراج مهاجران غیرقانونی و کنترلهای شدیدتر بر افرادی است که وارد کشور میشوند. به نظر شرکای تجاری باید انتظار تعرفهها و محدودیتهای بالاتر را داشته باشند. رییسجمهور سابق، قبلا نیز برنامههایی را برای اعمال عوارض بر کل واردات تدوین کرده است. در عین حال کمکهای نظامی احتمالا مشروطتر میشود و متحدان با افزایش هزینههای دفاعی خود مغلوب خواهند شد.
ریسک ترامپ برای 70 شریک تجاری آمریکا
برای کمک به درک پیامدهای جهانی، واحد اطلاعات اکونومیست (EIU) 70 شریک تجاری بزرگ آمریکا را براساس قرار گرفتن در معرض سیاستهای ترامپی رتبهبندی کرده است. این رتبههایی که EIU آن را «شاخص ریسک ترامپ» مینامد، براساس مواجهه کشورها با سیاستهای آمریکا در تجارت، امنیت و مهاجرت طراحی شده است.
مکزیک در معرض بیشترین ریسک از جانب ترامپ
مکزیک، بزرگترین شریک تجاری آمریکا با امتیار 71 از 100 در صدر فهرست قرار دارد. قوانین سختگیرانه مهاجرت میتواند میلیونها مکزیکی را که به صورت قانونی و غیرقانونی وارد آمریکا میشوند، تحت تاثیر قرار دهد. دادههای منتشر شده در اوایل سال جاری نشان داد که مکزیک در سال 2023 با تبدیل شدن به صادرکننده شماره یک از چین پیشی گرفته و حالا بزرگترین شریک تجاری آمریکا شده است. کسری تجاری یک نگرانی بزرگ برای آقای ترامپ است. میزان کسری در تجارت با مکزیک در سال 2023 به 152میلیارد دلار رسید که 37درصد نسبت به سال 2020 افزایش داشته است. در سال 2026 مکزیک، آمریکا و کانادا باید در مورد تمدید قرارداد تجارت خارجی خود (موسوم به USMCA ) پس از سال 2036 گفتوگو کنند. هرچند دونالد ترامپ USMCA را امضا کرده اما هیچ تضمینی وجود ندارد که این قرارداد را لغو کند یا از آن به عنوان اهرمی برای گرفتن امتیاز از مکزیک به ویژه در مورد تجارت این کشور با چینیها استفاده نکند.
میزان ریسک ترامپ برای کشورهای آمریکای لاتین
براساس نقشه شاخص ریسک ترامپ، پنج کشور دیگر از آمریکای لاتین در میان 10کشور با بالاترین میزان ریسک ناشی از پیروزی احتمالی آقای ترامپ قرار دارند. کاستاریکا و پاناما به دلیل هزینه کم برای تسلیحات دفاعی و همچنین وابستگی به کمکهای نظامی آمریکا به ترتیب در رتبههای دوم و پنجم قرار دارند. جمهوری دومینیکن، السالوادور و هندوراس نیز به دلیل وابستگی آنها به کمکهای نظامی آمریکا رتبههای بالایی را به خود اختصاص دادهاند. این کشورها همچنین در برابر سختتر شدن احتمالی سیاستهای مهاجرتی ترامپ آسیبپذیرتر هستند. نکته جالب آنکه پرداختهای آمریکا بین 8 تا 23درصد از تولید ناخالص داخلی این کشورها را تشکیل میدهد.
رتبه سوم آلمان در نقشه ریسک جهانی ترامپ
در این رتبهبندی، کشور آلمان در جایگاه سوم قرار دارد و بالاترین رتبه در میان سایر متحدان ناتو را به خود اختصاص داده است. ترامپ ضمن انتقاد از هزینهکرد پایین این کشور برای امور دفاعی (اعضای ناتو باید حداقل 2درصد از تولید ناخالص داخلی را برای امور دفاعی هزینه کنند)، میخواست بیش از 12هزار سرباز آمریکایی را از آلمان خارج کند. دونالد ترامپ در صورت به دست آوردن صندلی ریاستجمهوری آمریکا میتواند تهدید کند که کمکهای نظامی به اوکراین را به عنوان راهی برای تحت فشار قرار دادن متحدانش برای افزایش هزینههای دفاعی خود کاهش خواهد داد.
جنگ تجاری چین و آمریکا ازسرگرفته میشود؟
کشور چین که ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری خود علیه آن جنگ تجاری به راه انداخت، بالاترین رتبه را در بین کشورهای آسیایی و در کل جایگاه ششم در این رتبهبندی دارد. ترامپ نشان داده که خواهان جدایی قاطع از چین است. او تهدید کرده که مالیات 60درصدی بر واردات کالاهای چینی وضع خواهد کرد.
در رتبههای پایینتر، کشورهایی هستند که کمترین وابستگی به کشور آمریکا را دارند. عربستان سعودی به دلیل همین کاهش اتکا به ایالاتمتحده (به جز تسلیحات) کمتر از 10 امتیار از 100 امتیار را کسب
کرده است. استرالیا نیز در این شاخص رتبه پایینی دارد چراکه پیوندهای تجاری قویتری با کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه ایجاد کرده است. روسیه که قبلا از انواع تجارت با غرب محروم شده بود، در رتبه 63 این شاخص قرار گرفته است.
دستاندازهای پیشروی ترامپ برای سیاستهای سختگیرانه
آقای ترامپ ممکن است برای تحمیل رادیکالترین سیاستهای خود با دستاندازهایی مواجه شود. به عنوان مثال، بسیاری از جمهوریخواهان هنوز هم در برابر تعرفهها مقاومت میکنند. محدود کردن مهاجرت با مقاومت دادگاهها، دموکراتها و کسبوکارها مواجه میشود که کار دشوارتری برای استخدام نیروی انسانی خواهند داشت.
از نظر امنیت بینالمللی نیز دونالد ترامپ خطرناکتر به نظر میرسد؛ او قبلا تمایل خود برای کنار گذاشتن توافقات بینالمللی با خروج از توافقنامه آبوهوایی پاریس را نشان داده است؛ توافقی که بعدا جو بایدن، رییسجمهور آمریکا دوباره آن را امضا کرد. حالا برخی نگران هستند که در دور دوم ریاست ترامپ، او بخواهد ناتو را ترک کند یا به طور قابل توجهی ائتلاف نظامی را تضعیف کند. 5نوامبر میتواند روز تعیینکنندهای برای آمریکا و متحدانش باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد